Gerenoveerd Het Loo vertelt over eeuwen Oranjehistorie
Links ‘wonen’ stadhouder Willem III en prinses Mary, rechts ‘woont’ koningin Wilhelmina. In het gerenoveerde Paleis Het Loo kunnen bezoekers kiezen uit twee routes.
Volgende week vrijdag gaat het Apeldoornse paleis weer open, na vier jaar renovatie. De opknapbeurt was hard nodig. Er moest veel asbest het paleis uit. De installaties waren aan vervanging toe. De vorstelijke woning moest ook beter toegankelijk worden. Daarvoor wordt 5000 vierkante meter ruimte gecreëerd die straks door een glazen dak te zien is onder de bassecour, het voorplein.
Deze uitbreiding is volgend jaar pas klaar. Zo lang wilde Het Loo niet wachten met het tonen van al het moois dat in het paleis zelf tot stand is gebracht. Vrijwel elk onderdeel is opgeknapt. De vloeren worden nu beschermd door lopers. Daarop is een fotoprint aangebracht van de vloer eronder. Dat geeft het onwerkelijke idee dat je op zacht hout en zacht marmer loopt.
Elke ruimte heeft zijn eigen verhaal. Zoals de bibliotheek-met-spiegelplafond van Mary: haar weduwnaar richtte die in met haar boeken, ter nagedachtenis, maar zelf heeft ze er nooit gebruik van gemaakt. En de kamer met het rode hemelbed, dat ook voor haar bestemd was, maar ze heeft er nooit geslapen.
In dit paleis is geschiedenis geschreven. Hier ontving stadhouder Willem III in het geheim gezanten, wat hij in Den Haag minder goed kon verbergen. Hier bevorderde hij de zaak van het protestantisme, tegenover de roomse Franse Zonnekoning. De Glorious Revolution –toen Willem in Engeland het koningschap van zijn schoonvader overnam– is hier voorbereid. Dat hij koning was geworden, is weer te zien in de pracht en praal op Het Loo.
In de andere helft van het paleis zijn kamers van Emma, Wilhelmina, Juliana en Bernhard. Bezoekers kunnen in de boekenkast van koningin Wilhelmina gluren, met een Engelse Bijbel op de bovenste plank.
Een verschil met de periode vóór de renovatie is dat de grote trap in de vestibule weer bruikbaar is. Daarboven is de plafond- en wandschildering te bewonderen die Wilhelmina liet aanbrengen. Zoals in veel ruimten plafond én wanden rijk gedecoreerd zijn.
Bezoekers kunnen urenlang ronddwalen en peinzen over drieënhalve eeuw historie van Nederland en Oranje.