EconomieDe week

Druk met energielabels

Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur?​

Louis Seesing
1 April 2022 21:52
beeld ReHouse
beeld ReHouse

„Samen met mijn studiegenoot Albert den Dunnen heb ik een bouwkundig en installatietechnisch adviesbureau: ReHouse Adviseurs. We zitten in het laatste studiejaar van onze hbo-studie bouwkunde. We hebben ons afstuderen en de stage na goedkeuring van de examencommissie omgewisseld. Hierdoor zijn we sinds vorige maand fulltime bezig met onze onderneming.

We zijn al begin 2020 met ons bedrijfje gestart. Snel daarna kwam corona. Daardoor kwam het amper van de grond. Eind 2021 zijn de zaken goed gaan lopen. Vanaf begin dit jaar hebben we opdrachten voor zo’n 65 klanten uitgevoerd. Niet verkeerd voor een tweemanszaak, toch?

Als duurzaamheidsadviseurs stellen wij nu vooral energielabels op voor woningen en kantoren. Op 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland ten minste over energielabel C beschikken. Als dat niet lukt, mag een gebouw niet meer als kantoorruimte worden gebruikt. Omdat veel pandeigenaren hier niet van op de hoogte zijn, schrijven we nu veel bedrijven aan om ze hierop te attenderen en meteen onze diensten aan te bieden.

In de ochtend ga ik vaak langs bij klanten. Meestal heb ik mijn eerste afspraak om halftien. Voor die tijd doe ik de administratie en beantwoord ik mailtjes. Na de lunch doe ik vooral het bureauwerk, waaronder het uitwerken van gesprekken en het schrijven van adviezen. In de avonduren zijn we vaak nog bezig met advertentiecampagnes en met het updaten van onze website.

Het mooie van een eigen bedrijf is de veelzijdigheid van ons takenpakket. Een gevarieerde werkdag zoals ik die zojuist beschreef, heb je niet zo snel als je voor een baas werkt. Dan werk je toch snel met een afgebakend takenpakket. Dat is bij ons dus juist niet het geval.

We proberen ons te onderscheiden door ons te focussen op het totaalplaatje. Als ik bijvoorbeeld langskom voor een energielabel, zal ik de pandeigenaar ook adviseren over energiebesparende maatregelen. Door die maatregelen te treffen, rolt er een betere energielabel uit. Ik wacht dus met het aanvragen van een label totdat de aanpassingen in het gebouw zijn doorgevoerd. Anders zou de klant die twee keer moeten aanvragen en dus ook met dubbele kosten zitten.”

Ideaal of broodwinning?

„Natuurlijk verdienen we met ons werk onze boterham, maar we hebben hier vooral uit idealistische overwegingen voor gekozen. We willen graag ons steentje bijdragen in de transitie naar een duurzame samenleving. We zeggen zeker niet: Gooi de weilanden maar vol met zonnepanelen; we willen juist per woning bekijken wat er mogelijk is. Daarbij helpen we de opdrachtgever met het omlaagbrengen van de maandelijkse energierekening en dragen we bij aan het vergroten van zijn woonplezier. Naast het aanvragen van energielabels en het geven van verduurzamingsadvies begeleiden wij onze klanten desgewenst ook in het hele bouwproces. Het aanvragen van subsidies voor duurzame investeringen is daar bijvoorbeeld een onderdeel van. Het belang van een duurzame huisvesting kan ik niet genoeg onderstrepen.”

Woning of kantoor?

„Mijn voorkeur gaat uit naar een kantoorpand. Om praktisch te beginnen: met zakelijke klanten is het makkelijker om op kantoortijden af te spreken. Particulieren gaan vaak over een energielabel nadenken als ze hun woning gaan verkopen, omdat het wettelijk verplicht is om de nieuwe woningeigenaar van een geldig energielabel te voorzien. Een woningbezitter heeft het liefst snel een energielabel tegen een zo laag mogelijke prijs. Veel ruimte voor echt advies is er verder niet. Die uitdaging zit wel vaak in panden. Ik ben pas bij een gebouw uit 1890 geweest dat van label G naar C moet. Het is vooral zaak om de warmte binnen te houden, dus is het aan mij om de eigenaar van passend advies te voorzien door aanpassingen te doen aan de buitenschil. De eigenaar heeft belang bij een goed energielabel en zal eerder iets met mijn adviezen doen.”

Paneel of pomp?

„Beide verduurzamingsmaatregelen hebben zowel hun voor- als nadelen. Kies je voor een warmtepomp en heb je geen gasaansluiting, dan moet je bijstoken op het moment dat de boiler leeg is. Dat gaat dan elektrisch. Kies je voor zonnepanelen, dan wek je op een duurzamere manier elektriciteit op. Het nadeel van zonne-energie is alleen dat de zon in de avond niet schijnt. Een warmtepomp is niet van zonlicht afhankelijk en kan dus dag en nacht draaien. Wat de keuze voor een warmtepomp of zonnepanelen doet met het energielabel, is lastig vooraf in te schatten. Ik zeg altijd: Met dertig zonnepanelen op het dak gaat je energielabel wel omhoog, maar daar merk je in huis niet veel van. In die zin, het wooncomfort zal er niet door verbeteren. Het is dus verstandig om verder te kijken dan alleen het energielabel.”


Meer over
De Week

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer