BuitenlandGodsdienstvrijheid

Kritische leden EP: EU doet te weinig voor godsdienstvrijheid

De Europese Unie kan wel een paar stappen harder lopen om op te komen voor de vrijheid van godsdienst. Dat concluderen Europarlementariërs in een dinsdag gepresenteerd rapport.

23 March 2022 10:50
Europarlementariër Peter van Dalen. beeld Eurpese Unie, Jan van de Vel
Europarlementariër Peter van Dalen. beeld Eurpese Unie, Jan van de Vel

Daaruit blijkt opnieuw dat het niet goed gaat met de godsdienstvrijheid wereldwijd. „Helaas verslechtert de vrijheid om een geloof of religie te belijden al jaren in veel landen”, aldus Peter van Dalen. De CU-Europarlementariër presenteerde dinsdag in het Europees Parlement (EP) het jaarlijkse rapport van de intergroep godsdienstvrijheid, waar hij voorzitter van is.

Het is dan ook niet om het even welke rol de Europese Unie speelt bij het beschermen en promoten van godsdienstvrijheid in haar buitenlands beleid, klonk het in Brussel. „Er sterven mensen vanwege hun geloof”, verklaarde politicus Carlo Fidanza, die samen met Van Dalen de intergroep voorzit. „Wij moeten alles doen wat in onze macht ligt om hen te helpen en te verdedigen die zichzelf niet kunnen verdedigen.”

Traagheid

Met het rapport wil de intergroep –waar ook SGP’er Bert-Jan Ruissen lid van is– aandacht vragen voor de onvrijheid en de EU tot verdere actie bewegen. Volgens de opstellers van het rapport beschikt de unie over potentieel krachtige instrumenten, maar die moeten doeltreffender worden ingezet.

Met name de Europese Commissie krijgt een veeg uit de pan. „Het gebrek aan belangstelling voor de kwestie van de vrijheid van godsdienst en overtuiging die de huidige Commissie aan de dag legt, geeft een verkeerd signaal af aan de internationale gemeenschap”, klinkt het in het rapport. Verschillende EU-instellingen zouden het recht op vrijheid van godsdienst vooral als een toegift zien.

Een fikse doorn in het oog van de groep is de nog altijd vacante positie van een speciale EU-gezant godsdienstvrijheid. De vervulling van deze post is inmiddels omgeven door traagheid. Nadat de eerste gezant in 2019 afzwaaide, duurde het bijna twee jaar voordat de Commissie in mei vorig jaar een nieuwe aanstelde, Christos Stylianides. Die hield het echter al in september voor gezien. Sindsdien staat het kantoor van de speciale gezant weer leeg.

Van Dalen kreeg onlangs de toezegging van de verantwoordelijke EU-commissaris Margaritis Schinas dat de aanstelling van een nieuwe gezant een kwestie van weken is, zei hij dinsdag. Of dat echt het geval zal zijn, is nog maar de vraag. Eerdere toezeggingen stelden het geduld van politici als Van Dalen al flink op de proef.

Dominee

Ook op het gebied van handelsbetrekkingen valt er nog veel te winnen. Over het algemeen trekt de EU „zeer zelden” handelsvoordeeltjes met andere landen in vanwege bezorgdheid over de mensenrechten, aldus het rapport. „Ik zou wel wat vaker willen zien dat de dominee het wint van de koopman”, merkte Van Dalen dinsdag op.

Handelsverdragen zijn bij uitstek een middel om naleving van mensenrechten te bevorderen, ziet hij. Toen het EP vorig jaar een resolutie aannam om de gunstige handelsbetrekkingen met Pakistan te herzien als het misbruik van de blasfemiewetten niet zou worden aangepakt, gingen in het land „alle alarmbellen rinkelen”, aldus de CU-Europarlementariër.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer