Kerk & religie
Dorpskerk Uitwierde naar Stichting Oude Groninger Kerken

De voormalige hervormde kerk in Uitwierde wordt op vrijdag 1 april overgedragen aan Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), meldt de stichting op haar website. Met de overdracht door de protestantse gemeente Delfzijl heeft de SOGK 99 kerken, 2 synagogen, 62 kerkhoven en 9 (vrijstaande) torens in haar bezit.

Van onze correspondent
De hervormde kerk in Uitwierde. beeld Jan van Reenen
De hervormde kerk in Uitwierde. beeld Jan van Reenen

Een plaatselijke commissie zal aan de slag gaan met (het organiseren van) activiteiten in en om de kerk. Op deze manier wordt de kerk opengesteld voor een groter publiek.

De kerk dateert uit 1839 en vervangt een kerkgebouw dat tijdens de Franse tijd vernield werd. Het is een vrijstaande, neoclassicistische zaalkerk, gebouwd aan de oostkant van de (vrijstaande) toren. De gevels zijn gemaakt van roodbruin baksteen-metselwerk en de kerk heeft aan de voor- en achterzijde een schilddak. De voorgevel is rijker gedecoreerd. Aan beide zijden van de ingang zijn, onder de ramen, vroegzeventiende-eeuwse grafzerken in de muur gemetseld. Deze zijn waarschijnlijk afkomstig van de vorige kerk. Bij de Bevrijding in 1945 werd de kerk zwaar beschadigd, maar zij is binnen enkele jaren volledig hersteld.

In het midden van de achtergevel staat een preekstoel die dateert uit 1814. Eind negentiende eeuw is het oorspronkelijke kuipmodel verbouwd tot de huidige platformkansel. Naast de preekstoel staat tegen de zijmuur een hardstenen zerk uit 1563. De vloer van het middenpad en het koor bestaat uit geel geglazuurde plavuizen. Ter hoogte van de twee bankenblokken bestaat de vloer uit geschilderde houten planken.

Het eenklaviersorgel in de kerk werd in 1889 gebouwd door L. van Dam en Zonen, orgelfabrikant te Leeuwarden, voor de kerk van Heveskes. Vanwege de verkoop van deze kerk aan het Havenschap werd het orgel gedemonteerd en in 1975 overgebracht naar de kerk in Uitwierde.

Lees ook:

„Groninger project Landmerken heeft kerken veel opgeleverd” (RD.nl, 06-07-2012)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer