Kerk & religie
Orthodoxe theologen veroordelen houding Russisch-Orthodoxe Kerk

Vanuit het Orthodox Christian Studies Centre van de Fordham University in New York hebben 531 orthodoxe theologen van over de hele wereld een verklaring uitgebracht, waarin zij de leiding van de Russisch-Orthodoxe Kerk verwijten dat deze de Russische invasie in Oekraïne niet veroordeelt.

Redactie kerk
Het Rode Plein in Moskou, met als blikvanger de Basiliuskathedraal. beeld AFP, Kirill Kudryavtsev
Het Rode Plein in Moskou, met als blikvanger de Basiliuskathedraal. beeld AFP, Kirill Kudryavtsev

De Russische kerk legt de schuld van de oorlog bij het Westen.

Volgens de ”Verklaring over de leer van een Russische wereld”, uitgebracht op 13 maart (Zondag van de Orthodoxie), is de steun voor Poetin van het Patriarchaat van Moskou geworteld in religieus fundamentalisme.

In de afgelopen twintig jaar hebben president Poetin en patriarch Kirill herhaaldelijk een beroep gedaan op deze Russische wereldideologie. Sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde, hebben beiden de ideologie gebruikt als rechtvaardiging van invasies.

Volgens de ideologie bestaat er in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland een transnationale Russische beschaving, het Heilige Rusland. Dit heeft een politiek centrum (Moskou), een geestelijk centrum (Kiev), een gemeenschappelijke taal (Russisch), een gemeenschappelijke kerk (Russisch-Orthodoxe Kerk) en een gemeenschappelijke patriarch (in Moskou). Deze patriarch werkt met de president samen om de Russische wereld te regeren en de ware orthodoxe kerkleer te verdedigen. Het „liberale” en „christofobische” Westen geldt als de tegenstander van deze Russische wereld.

In de verklaring wordt de Russische kerkleer een op etniciteit gebaseerde en verdeeldheid zaaiende „ketterij” genoemd, op basis van zes Bijbelteksten, waaronder Johannes 18:36: „Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld. Indien Mijn Koninkrijk van deze wereld ware, zo zouden Mijn dienaren gestreden hebben, opdat Ik de Joden niet ware overgeleverd; maar nu is Mijn Koninkrijk niet van hier.” Na elke Bijbeltekst volgen een belijdenis en een veroordeling.

Het Orthodox Christian Studies Centre financiert, faciliteert en publiceert wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot een breed scala aan onderwerpen die verband houden met de geschiedenis, de denkwereld en de cultuur van het orthodoxe christendom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer