Zeven spannende kwesties: Hoe scoort Tom de Nooijer in Oldebroek?
Wie gaat er woensdag met de winst vandoor? Reikhalzend zien partijen uit naar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Waar wordt het spannend voor christelijke politici? Zeven kwesties.
Hoe scoort partij van Tom de Nooijer in Oldebroek?
Met een schuin oog zal menig SGP’er de stembusstrijd in Oldebroek volgen. In november kwam een conflict binnen de SGP in de Veluwse gemeente tot uitbarsting. Tom de Nooijer trok zich terug als raadslid van de SGP nadat bekend was geworden dat hij niet op de kieslijst was gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Pogingen van medestanders van De Nooijer om hem toch nog op de lijst te krijgen, leden schipbreuk. Vervolgens richtten De Nooijer en zijn sympathisanten een nieuwe partij op: Christelijk Verbond Oldebroek (CVO).
In 2018 sleepte de SGP in Oldebroek 4 van de 19 zetels in de wacht. Hoeveel zetels gaat CVO daarvan afsnoepen?
Maakt FVD kans in Urk?
Voor het eerst doet Forum voor Democratie mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Urk. FVD dingt in nog zo’n vijftig andere gemeenten naar de kiezersgunst. In 2021 scoorde FVD in Urk bij de Tweede Kamerverkiezingen zo’n 10 procent van de stemmen. Een deel van de Urkers onthaalde FVD-leider Thierry Baudet in februari vorig jaar als een held. Bij menig Urker valt Baudets afkeer tegen coronaregels in goede aarde.
Er zijn in Urk meer kapers op de kust. De nieuwe partij Krachtig Urk, met als lijsttrekker oud-CU-wethouder Dittie Hoekstra, doet ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Verder onderneemt Jezus Leeft voor het eerst een poging om in de Urker raad te komen. De vraag is of in de huidige oorlogstijd de sympathie van Thierry Baudet voor de Russische president Poetin kiezers zal afschrikken om in het stemhokje FVD aan te vinken.
Opmerkelijk is dat Luut Schraal, een van de Urker FVD-kandidaten, zaterdagavond in het EO-tv-programma Crux liet blijken de partij mogelijk de rug toe te keren vanwege Baudets stellingname over de oorlog in Oekraïne.
Houdt de ChristenUnie zijn zetel in Amsterdam?
Is de ChristenUnie een blijvertje in de hoofdstedelijke raad? Met de hakken over de sloot (krap 6850 stemmen) wist de CU in 2018 een zetel te halen in Amsterdam. Destijds deed ook de SGP een gooi naar een raadszetel, toen met Paula Schot als lijsttrekker. De SGP haalde destijds zo’n 550 stemmen; bij lange na niet de ongeveer 7000 stemmen die nodig waren voor een raadszetel.
CU-raadslid Tjitske Kuiper zei vorig jaar in het Reformatorisch Dagblad de SGP-deelname in 2018 als „onsympathiek en onaangenaam” te hebben ervaren. „Wij moesten veel moeite doen om een zetel binnen te halen en kregen toen vanuit christelijke kring concurrentie.”
Dit keer stapt de SGP opnieuw in de verkiezingsrace, nu met theologiestudent Mathieu van Spronsen als kartrekker. Het zou de Amsterdamse SGP „spijten” als de CU uit de raad verdwijnt, zei de hoofdstedelijke SGP-voorzitter Jan van Zaane recent in het Reformatorisch Dagblad. „Maar dat is niet onze verantwoordelijkheid.” Concurrentie kan de CU woensdag ook ondervinden van het CDA (1 zetel in de raad).
Wie profiteert in Scherpenzeel van afhaken ChristenUnie?
In Scherpenzeel doet de ChristenUnie dit jaar niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Het lukt de partij naar eigen zeggen niet om „voldoende mensen te vinden om de top van de kieslijst te vullen.”
Nu is de CU met 2 van de 13 raadszetels vertegenwoordigd in Scherpenzeel. De Gelderse gemeente heeft in bestuurlijk opzicht een roerige tijd achter de rug. Plannen voor een fusie met buurgemeente Barneveld deden de gemoederen hoog oplopen. Toenmalig minister Ollongren zette een streep door de fusie.
Terwijl de CU afhaakt, doet de VVD na vier jaar afwezigheid juist wel weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Scherpenzeel.
Vraag is welke partij profiteert van het ontbreken van de CU op het stembiljet. De SGP heeft momenteel 3 van de 13 zetels, het CDA 2, Pro Scherpenzeel 1. Grootste partij is Gemeentebelangen Scherpenzeel met 5 zetels.
Maakt Jezus Leeft kans in Katwijk?
In Katwijk deed Jezus Leeft meermalen vergeefs een gooi naar een raadszetel. Zowel in 2014 als in 2018 scoorde de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen zo’n 200 stemmen, bij lange na niet genoeg voor een zetel. Jezus Leeft doet ditmaal in negentien gemeenten mee, onder meer in steden als Rotterdam, Amersfoort en Dordrecht.
Jezus Leeft in Katwijk wil dat de badplaats een „christelijk dorp” blijft. „Katwijk moet geen gebedsruimtes van andere religies toelaten zoals moskeeën.”
De partij moet weinig hebben van coronamaatregelen. „Laten wij als Katwijk een voorbeeld zijn om te kiezen voor het leven in plaats van dat we onacceptabele, onbijbelse en niet-werkende door de overheid ingestelde Covidregels te handhaven”, valt te lezen in een lijstje partijprogrammapunten. Die afkeer van coronamaatregelen kenmerkt ook andere lokale afdelingen van Jezus Leeft. Zo meldt het Rotterdamse verkiezingsprogramma: „We moeten onmiddellijk stoppen met de QR-samenleving en geen 2G of 3G invoeren.”
Gaat gedoe ChristenUnie Almere parten spelen?
Binnen de ChristenUnie in Almere brak begin dit jaar een crisis uit. CU-raadslid Berneditha Rijssel-Omusuo stapte uit de raadsfractie en ging verder als zelfstandig raadslid. Het stak haar dat ze niet op de kandidatenlijst was geplaatst. Rijssel zei „machtsmisbruik en discriminatie” te hebben ervaren.
Het bestuur en de fractie van de Almeerse CU zeiden de aantijgingen „verre” van zich te werpen. „We herkennen ons hierin totaal niet. De top elf bestaat uit zes kandidaten van kleur en als partij zetten wij ons zowel landelijk als lokaal in op diversiteit.”
In 2018 bemachtigde de CU in Almere 2 van de 45 zetels. Relatief veel stemmen komen uit migrantenkringen. De vraag is of de populariteit van de CU in die gemeenschappen met het vertrek van Rijssel een deuk oploopt. Rijssel staat nu op de lijst van BIJ1, die voor het eerst meedoet in Almere.
Hoe pakt scheiding CU en SGP in Veere uit?
Met 5 van de 19 zetels kwam de lijst SGP-CU in de Zeeuwse gemeente Veere in 2018 als grootste uit de bus. Maar na zo’n vijftien jaar samenwerking gaan de wegen van de twee christelijke partijen uiteen.
De ChristenUnie besloot vorig jaar op eigen kracht de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan. „Zelfstandig deelnemen is haalbaar, dus doen we dat. En nee, verder niks ten nadele van de SGP”, verklaarde voorzitter Willemien Treurniet van de CU Veere onlangs in het Reformatorisch Dagblad de stap.
Lijstrekker voor de CU in Veere is oud-CDA-wethouder René Molenaar. De partij denkt in Veere zeker een zetel in de wacht te kunnen slepen, berichtte Omroep Zeeland onlangs.