Groen & duurzaamheidweek van de schepping

„Er is weinig duurzame mode voor mensen met grote maten”

Leanne Greeven uit De Meern begon ruim twee jaar geleden een webshop voor duurzame stoffen: mevrouw Jett. „Wat ik doe, is maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar ook die druppel kan van belang zijn.”

Geertje Bikker-Otten
12 March 2022 10:11
Leanne Greeven. beeld RD, Anton Dommerholt
Leanne Greeven. beeld RD, Anton Dommerholt

Greeven werkt daarnaast als activiteitenbegeleider met mensen met een verstandelijke beperking. Die schakelt ze ook in voor haar bedrijfje, bijvoorbeeld om hergebruikt verpakkingsmateriaal te bestempelen. „Ik hoop dat dat bijdraagt aan hun gevoel van eigenwaarde.”

Bij de start van mevrouw Jett was dat laatste –mensen een gevoel van eigenwaarde geven– een belangrijke drijfveer. „Er is weinig mode voor mensen met grote maten, en duurzame kleding al helemaal niet. Ik ben zelf ‘plussize’, dus ik spreek uit ervaring. Dat is best schokkend. Alsof mensen die een grotere maat hebben, geen duurzame kleding waard zijn.”

Duurzame keuzes maken heeft voor Greeven te maken met hoe ze als christen in het leven staat. „God heeft de aarde goed geschapen. Wij mensen hebben er een potje van gemaakt. We hebben er vaak geen weet van onder welke omstandigheden mensen die voor ons aan het werk zijn moeten leven. Wat ik doe is maar een druppel op een gloeiende plaat, dat weet ik ook wel. Maar ook die ene druppel kan voor iemand van belang zijn.”

In haar webshop verkoopt ze kledingpatronen in de maten 44 tot en met 60. „Daarin is steeds meer aanbod, al is niet alles even goed. Een patroon maken voor een grotere maat is een kunst op zich.”

Mevrouw Jett is een uitvloeisel van het geven van naailes, vertelt Greeven, die al haar hele leven zelf kleding maakt. „Iets voor jezelf maken dat past, is geweldig”, zegt ze. „Die ervaring wil ik doorgeven.”

18059347.JPG
beeld RD, Anton Dommerholt

Leerlingen gebruikten voor hun projecten soms lappen uit haar privévoorraad. Het starten van een webshop was voor Greeven een logische vervolgstap. „De eigenschappen die ik van mijn ouders meekreeg komen hierin samen. Mijn moeders familie is heel creatief. Mijn vader was ondernemer.”

Daarnaast is Greeven ook graag sociaal actief. „Eens per maand verzorg ik een naaidag in Kerk aan het Lint in Leidsche Rijn, waar ik zelf op zondag naar de kerk ga. Gemiddeld komen er op zo’n zaterdag vijftien mensen af. Mooi om te doen, maar ook spannend. Elke keer kan ik wel iets vertellen over het geloof.”

De webshop bevat inmiddels tussen de vijfhonderd en zeshonderd rollen stof. De criteria die Greeven bij de inkoop hanteert, zijn in de loop van de tijd aangescherpt. „In het begin had ik behalve duurzame stoffen ook merken in de collectie die ik heel mooi vind. Daar ben ik mee gestopt, want dat zorgde voor ruis op de lijn. Mensen gingen naar mijn webshop omdat ze duurzame keuzes willen maken. En dan zagen ze daar andere stoffen die niet aan die criteria voldeden.”

Inmiddels verkoopt Greeven alleen textiel met het GOTS-keurmerk. „Dat garandeert dat stoffen zo min mogelijk belastend zijn voor de natuur. Maar het zegt niets over de beloning van mensen in de textielindustrie. Een fairtradekeurmerk zou duurzamer zijn, maar dat bestaat niet voor stoffen.”

In de wereld van het textiel is veel in beweging, ontdekte Greeven. „Vorig jaar had ik biologisch linnen uit Europa in de collectie. Pas later kwam ik erachter dat die vezels in China tot stof worden verwerkt. Dat soort zinloos transport wil ik niet, dus nu ben ik op zoek naar een alternatief.”

De verkoop van stoffen van gemengd materiaal is voor Greeven een dilemma. „Het is bekend dat die lastig te recyclen zijn. Maar bijvoorbeeld katoen met wat elastaan erin draagt comfortabel. Ik ga ervan uit dat hier binnenkort wel een beter alternatief voor zal komen.”

Recent besloot ze om ook patronen voor kleinere maten in het assortiment op te nemen. „Een klant vond een patroon dat ze bij mij gekocht had veel te rond voor zichzelf. Toen dacht ik: het is niet zo inclusief om je alleen op ‘plus-size’ vrouwen te richten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer