Buitenland
Gerechtshof Canada staat homohuwelijk toe

NEW YORK - Het hooggerechtshof van Canada heeft donderdag beslist dat de Canadese grondwet het huwelijk toestaat tussen personen van dezelfde sekse.

Van onze correspondent
Deze beslissing bevestigde eerdere uitspraken van verschillende rechtbanken in zeven Canadese provincies. Donderdag ging het parlement in Nieuw-Zeeland akkoord met geregistreerd partnerschap voor homoparen.

De uitspraken van de Canadese rechtbanken benadrukten dat een verbod op het huwelijk van homoseksuelen en lesbiennes „discriminatoir” zou zijn en dientengevolge in strijd met de grondwet, die iedereen gelijke rechten garandeert. Het hooggerechtshof ging daarmee akkoord, maar ging niet zo ver dat men besliste dat het traditionele huwelijk als een verbintenis tussen een man en een vrouw ongrondwettig is. Daarmee biedt deze beslissing volgens politieke waarnemers zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk voldoende munitie voor een levendig debat over deze kwestie in het parlement.

Premier Paul Martin beloofde na de uitspraak van het hooggerechtshof met een wetsvoorstel te zullen komen dat het homohuwelijk in heel Canada legaliseert. Tot nu toe is het homohuwelijk in de meeste Canadese provincies mogelijk. Het hooggerechtshof zei donderdag nadrukkelijk dat nieuwe wetgeving geestelijken die tegen het homohuwelijk zijn niet kan dwingen een homohuwelijk in te zegenen.

Premier Paul Martin -een rooms-katholiek- zei persoonlijk z’n twijfels te hebben over de wenselijkheid van het homohuwelijk.

Het parlement van Nieuw-Zeeland nam donderdag een wetsvoorstel aan dat civiele verbintenissen tussen homoparen wettelijk erkent en hun dezelfde rechten geeft als getrouwde heterostellen. Algemeen wordt de wet gezien als een opstap naar volledige erkenning van het homohuwelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer