Zonnepanelen raken steeds meer in trek; niet alleen in Nederland, maar ook bij de RD-achterban. Niet minder dan 38 procent van de lezers geeft aan zonnepanelen op het dak van hun woning te hebben.
Dat blijkt uit het duurzaamheidsonderzoek die het Reformatorisch Dagblad dit jaar liet uitvoeren onder de lezers van de krant. Het gaat om een behoorlijke stijging ten opzichte van 2015, toen de vorige duurzaamheidsenquête werd uitgevoerd. Destijds liet 14 procent van de respondenten weten gebruik te maken van zonne-energie via panelen op het dak.
Hoewel vier van de tien lezers al overstag zijn gegaan, lijkt de rek er nog niet uit te zijn. Zo geeft 17 procent van de lezers aan te overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. In 2015 was dit nog 22 procent. Het is aannemelijk dat dit percentage geslonken is doordat veel lezers uiteindelijk voor zonnepanelen hebben gekozen.
Eén op de vijf lezers geeft aan geen zonnepanelen te hebben omdat dit eenvoudigweg niet mogelijk is. Op de stelling ”Ik heb zonnepanelen op het dak van mijn huis” antwoordde 14 procent dat dit praktisch onhaalbaar is; 8 procent liet weten dat financiële redenen de hoofdoorzaak zijn dat er geen zonnepanelen op het dak liggen.
Opvallend: in 2015 gaf meer dan de helft (51 procent) van de geënquêteerden als antwoord dat zonnepanelen niet tot de mogelijkheden behoort. Op de bovenstaande stelling liet 29 procent weten niet aan zonnepanelen te beginnen op praktische gronden; 22 procent zei hier het budget niet voor te hebben.
Er zijn meerdere redenen voor deze verschuiving te bedenken. In de eerste plaats zijn de technische mogelijkheden van zonnepanelen de laatste jaren flink verbeterd. Zo zijn ze bijvoorbeeld kleiner en lichter dan vroeger, waardoor ze ook op daken kunnen worden geplaatst die hier eerst nog ongeschikt voor leken. Dat minder mensen aangeven dat ze vanwege het financiële aspect afzien van zonnepanelen, zou onder meer kunnen worden verklaard doordat zonnepanelen in de loop van de tijd goedkoper zijn geworden en dat meer huishoudens afgelopen jaren zijn gaan sparen.
Ook kiest een op de vijf in het huidige onderzoek de vrije antwoordoptie (”Nee, want…”), die in 2015 nog ontbrak. Zo wonen sommigen in een appartement, waardoor de bal wat hun betreft bij de Vereniging van Eigenaren ligt. Anderen kopen geen zonnepanelen omdat ze in een huurhuis wonen. Een aantal respondenten laat weten de voorkeur te geven aan het beter isoleren van de woning, zoals de aanschaf van dubbelglas.
Voor een enkeling is de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling de reden om niet aan zonnepanelen te beginnen. Nu mag een huishouden nog de stroom die het zelf niet gebruikt, tegen een het inkooptarief terugleveren aan het net. Deze regeling zal worden afgebouwd, hoewel het aanvankelijke startpunt van 1 januari 2023 inmiddels is uitgesteld. Overigens renderen zonnepanelen met de huidige energieprijzen zelfs zonder de salderingsregeling.
Ten slotte lijkt er op het gebied van zonnepanelen een bewustwordingsproces gaande te zijn onder de respondenten. Gaf in 2015 nog 13 procent aan nog nooit over de aanschaf van zonnepanelen te hebben nagedacht, in 2022 is dit percentage geslonken tot 4 procent.