SGP’er Timmerarends in Montfoort wil geen zonneweides op landbouwgrond
In de bres springen voor de boeren. SGP’er Bart Timmerarends (40) ziet het als een van zijn belangrijkste taken in de gemeenteraad van Montfoort.
Wel of geen megawindmolens en weides met zonnepanelen? Zoals in zo veel gemeenten houden ook in Montfoort deze discussies de gemoederen bezig.
Een raadsmeerderheid, waaronder de SGP, keerde zich afgelopen najaar tegen de komst van megaturbines op Montfoorts grondgebied.
Door duurzaamheidsprojecten dreigen boeren het loodje te leggen, vertelt SGP-raadslid Bart Timmerarends, in het dagelijks leven support engineer. Zijn partij verzet zich ertegen dat landbouwgrond rond het stadje in het Groene Hart wordt gebruikt voor natuurdoeleinden of de aanleg van zonneweides. „Als een boer stopt, moeten andere agrariërs de gelegenheid krijgen zijn grond op te kopen en te gebruiken als landbouwgrond.”
Juist op Nederlandse landbouwgrond moeten we zuinig zijn, betoogt Timmerarends. „Die grond is vlak, goed doorwaterd en behoort tot de efficiëntste landbouwgrond ter wereld. Dus moet je die akkers gebruiken voor voedselproductie.”
De SGP’er, sinds 2016 actief in de raad, is niet op voorhand tegen de aanleg van zonnepanelen. „Heel wat daken kunnen we nog voor zonne-energie benutten. Als een fruitteler in of boven een boomgaard zonnepanelen wil plaatsen, vinden we dat goed.” Fiat geeft hij ook aan kleine windmolens op bedrijfsterreinen.
Zondagsrust
Toch vraagt Timmerarends zich af of lokale energieprojecten werkelijk zoden aan de dijk zetten. „Moet je het opwekken van duurzame energie niet veel meer internationaal aanpakken? In Nederland hebben we wel geld, maar geen ruimte. Dus zou je geld beschikbaar kunnen stellen aan armlastige, dunbevolkte landen die wel de ruimte hebben voor bijvoorbeeld grootschalige windmolenparken.”
Omdat het Montfoortse college in 2018 groen licht gaf voor zondagse winkelopenstelling, is zondagsrust niet meer zo’n hot item in de raad. Toch probeert de SGP’er zo nu en dan het belang van zondagsrust te onderstrepen. „Een wethouder vertelde dat hij zo druk was met de begroting dat hij er zelfs op zondagavond nog mee bezig was. Ik hield hem voor dat we hem op zo’n dag graag rust gunnen. Dat kon hij wel waarderen.”
De Montfoortse SGP wil zich beijveren om „wildgroei” aan reclames in te dammen, zegt Timmerarends. „We willen alleen reclame op daarvoor bestemde zuilen. Nu is bijvoorbeeld op een elektriciteitshuisje een poster voor een discofeest geplakt.”
Mes
In Montfoort ontstond vorig jaar opschudding toen een statushouder uit Sudan een 16-jarige meisje met een mes zwaar verwondde en anderen bedreigde. De dader, die kampt met oorlogstrauma’s, werd onlangs tot tbs veroordeeld. Zo’n honderd boze inwoners van Montfoort protesteerden kort na de steekpartij bij het stadhuis. Zet het incident de relatie met migranten onder druk? „Het is goed dat de gemeente na de heftige steekpartij een buurtcoach aanstelde. Montfoorters klaagden dat statushouders eerder een huurwoning krijgen dan de inwoners zelf. Als migranten hun huis laten verloederen, wekt dat ongenoegen bij burgers. Die geluiden moeten we serieus nemen.”
Of de SGP’er zich als eenpitter verloren voelt in de raad? Dat valt wel mee, reageert Timmerarends. „De meeste collega’s zijn bekend met het christelijke gedachtegoed. Ik vind de menselijke maat belangrijk. Je mag op het scherp van de snede met elkaar discussiëren, maar blijf oog voor elkaar houden.”