Binnenlandeenmansfractie

D66’er zoekt naar meerderheden met christelijke partijen Katwijk

Als eenmansfractie van D66 in het behoudende Katwijk, hoe voelt dat? Het merendeel van de raadsvoorstellen wordt unaniem aangenomen, zegt Ralf Boland. „Maar er zijn pittige debatten.”

19 February 2022 19:46
D66’er Ralf Boland wil ondanks verschillen wel samenwerken met christelijke partijen. beeld Henk Bouwman
D66’er Ralf Boland wil ondanks verschillen wel samenwerken met christelijke partijen. beeld Henk Bouwman

Van de 33 raadszetels in de Zuid-Hollandse kustgemeente wordt een meerderheid van 17 ingenomen door CDA, ChristenUnie en SGP. Dat zet een stempel op onderwerpen als de koopzondag en het toerismebeleid. Toch herkent de 35-jarige Boland zich in een groot deel van het beleid. „We hebben lange tijd meegedaan aan de coalitieonderhandelingen, samen met de PvdA.” Uiteindelijk kreeg naast de christelijke partijen alleen GemeenteBelangen zitting in het college. „In het akkoord zitten D66-punten, bijvoorbeeld op het gebied van de onderwijsvisie.”

Het feit dat Katwijk geen koopzondagen heeft, is een van de meest zichtbare kanten van het confessionele karakter van de gemeente. Met ruim 65.000 inwoners is Katwijk de grootste gemeente in Nederland waar alle winkels op zondag dicht zijn. Boland: „In het coalitieakkoord is dit een vrije kwestie. GemeenteBelangen kan voor de koopzondag stemmen, maar de meerderheid van CDA, CU en SGP is tegen.”

De D66’er ziet verschillen tussen deze drie partijen. Met elk daarvan zoekt hij naar meerderheden in de raad. „De CU is progressief op het gebied van duurzaamheid. Met die partij staan we op één lijn bij een pilot om een nieuwbouwwijk van het aardgas af te halen. De CU doet dat onder andere met het oog op de zorg voor de schepping. D66 vanuit zorg voor de toekomstige generatie.”

Regenboogvlag

Rond het hijsen van de regenboogvlag vond Boland in het CDA een partner. „In 2018 stemde het CDA voor een motie om de vlag te hijsen in de tuin van het gemeentehuis.” Met SGP en ChristenUnie zijn volgens Boland op dit punt ook gesprekken geweest. „Zij vonden het getuigen van willekeur. Andere organisaties zouden dan ook een vlag moeten kunnen hijsen. Maar een regenboogvlag is wat mij betreft anders dan een vlag voor bijvoorbeeld de Hartstichting. Bij de regenboogvlag gaat het er om wie je als persoon bent.”

Met de SGP zoekt Boland onder andere samenwerking op het terrein van financiën. „Die partij is daar heel kundig in.” Een punt waarop de twee partijen juist van mening verschillen, is het toerisme. „De SGP wil naar mijn mening dat Katwijk vooral een rustige familiebadplaats is. D66 wil het breder trekken. Het mag van ons moderner, met meer muziek en meer ruimte voor de ondernemer. Katwijk heeft een wat ouderwets imago. Dat verander je niet in één keer.”

Ambtsgebed

Een punt waarover de raadsfracties het ook niet eens zijn, is het ambtsgebed. Lokale partij Hart voor Katwijk heeft onder andere in 2019 geprobeerd het gebed te schrappen vanwege de scheiding tussen kerk en staat. Wat Boland betreft blijft er een gemeenschappelijke opening van de vergadering, maar krijgt die wel een ander karakter. „Een moment van bezinning is goed. Maar het is nu eenzijdig gekoppeld aan één religie. Het is beter om het te moderniseren, bijvoorbeeld door de tekst van het ambtsgebed elke vergadering te wisselen.” Op die manier wordt volgens de D66’er meer recht gedaan aan de breedte van de bevolking.

Boland hoopt dat zijn partij bij de verkiezingen twee of drie zetels krijgt. Als de christelijke partijen hun meerderheid verliezen, wil D66 dan dat er zonder hen een coalitie komt? „Nee, die partijen zijn groot en stabiel. Voor een goede afspiegeling van de bevolking zijn christelijke partijen nodig in het college.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer