De Verenigde Staten sturen enkele duizenden militairen naar Oost-Europa door de opgelopen spanningen rondom Oekraïne, bevestigde het Amerikaanse ministerie van Defensie na berichtgeving van Amerikaanse media en persbureau Reuters. President Joe Biden zei eind januari al op korte termijn troepen te gaan sturen.
Tweeduizend militairen worden gestationeerd in Duitsland en Polen. Deze troepen zullen deze week vertrekken vanuit de Amerikaanse staat North Carolina. Duizend soldaten die al in Duitsland zijn, worden naar Roemenië gestuurd. De VS willen met de troepen een „sterk signaal” sturen naar de Russische president Vladimir Poetin en laten zien dat het land achter de NAVO staat.
De tweeduizend uit North Carolina komen bovenop de 8500 Amerikaanse militairen die al in staat van paraatheid zijn gebracht voor uitzending naar het oosten van Europa. Dat is het voor het geval dat de troepen snel nodig zijn, bijvoorbeeld bij een Russische inval in Oekraïne.
De inzet van extra militairen is „destructief”, meent de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Groesjko. Hij zei dat hierdoor „de militaire spanningen oplopen en de ruimte voor politieke oplossingen kleiner wordt”, citeert het Russische persbureau Interfax.
Het Westen vreest dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen, omdat bij de grens zo’n 100.000 Russische militairen zouden zijn gestationeerd. Rusland ontkent dat er dergelijke plannen zijn maar eist wel veiligheidsgaranties. Het land wil dat NAVO-troepen Oost-Europa verlaten en dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. De VS en de NAVO hebben al gezegd niet met deze eisen te zullen instemmen.