Buitenland
„Belachelijk om helmen naar Oekraïne te sturen”

Wat kan Nederland militair gezien voor Oekraïne betekenen? „We zijn wereldtop op het gebied van cyber defence. Daar zou ik mee helpen en adviseren.”

Riekelt Pasterkamp
Een Belgische F16 (l.) en een Amerikaanse F-15 op een NAVO-basis in Estland. beeld EPA, Valda Kalnina
Een Belgische F16 (l.) en een Amerikaanse F-15 op een NAVO-basis in Estland. beeld EPA, Valda Kalnina

Het kabinet worstelt met de vraag hoe de oplopende spanningen in het oosten van Europa te benaderen. De Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne is zorgwekkend. Rutte IV wil wel helpen en spullen aanbieden, maar probleem is dat Defensie ze simpelweg niet heeft. De krijgsmacht kampt met behoorlijke tekorten.

Eerder werd bekend dat in april twee F-35’s (en een reservetoestel) van de Koninklijke Luchtmacht naar Bulgarije verkassen. De jachtvliegtuigen zijn direct inzetbaar om onbekende vliegtuigen boven het NAVO-verdragsgebied te onderscheppen. Het wordt de eerste keer dat Defensie de nagelnieuwe F-35 inzet. Of het veel zoden aan de dijk zet is maar de vraag. CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemde bij de christelijke tv-zender Family7 het sturen van de F-35’s „van symbolische waarde.”

Grap

Helmen, scherfvesten en metaaldetectors om mijnen op te sporen staan naar verluidt op het lijstje dat het ministerie van Defensie samenstelde om richting Oekraïne te sturen. „Belachelijk”, reageert een generaal buiten dienst van de Koninklijke Landmacht. „In het land zijn ze al ruim voorzien in helmen en scherfvesten.” Duitsland maakte vorige week bekend een veldhospitaal en 5000 helmen naar het land te sturen. De burgemeester van Kiev noemde dat „een grap”, maar Duitsland stelde dat Oekraïne zelf om de helmen had gevraagd.

Aan adviseurs zou Oekraïne meer hebben, aldus de Nederlandse generaal. „We zijn wereldtop op het gebied van cyber defence.” Het aanbieden van sec wapens kan niet. „Wapens zonder training is een lege huls.” Dat vindt ook generaal buiten dienst Mart de Kruif. „Het is echt een vak om wapens te kunnen bedienen.” Defensieve wapens bestaan niet, zegt de man die in 2009 een jaar lang leiding gaf aan 45.000 NAVO-militairen in Afghanistan. „Wapens worden offensief gebruikt. En bedenk: oorlog is boksen.”

Patriot

Volgens Peter Wijninga van The Hague Centre for Strategic Studies zijn de Oekraïners echt geholpen met antitankwapens en luchtverdedigingssystemen. Dan zou het bijvoorbeeld moeten gaan om de Patrioteenheden van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando op vliegbasis De Peel. Van 2013 tot 2015 lagen deze eenheden in Turkije om bescherming te bieden tegen eventuele Syrische lucht- en raketaanvallen.

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra zouden woensdag in Kiev hun opwachting maken bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. In de Tweede Kamer tekent zich intussen een meerderheid af voor militaire steun aan Oekraïne. Donderdag debatteert de Kamer over de crisis. De coalitiepartijen voelen wel voor steun, oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn niet principieel tegen. SP en PVV zien weinig in hulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer