Economie

Onderzoek: Omslag naar duurzaam en inclusief stokt bij bedrijven

De overgang naar een duurzamere en inclusievere economie bij Nederlandse bedrijven stagneert. Dat concludeerden onderzoekers van de Rabobank vrijdag in een rapport onder 1500 bedrijven.

Redactie economie
28 January 2022 10:10
De ecologische voetafdruk van met name het Westen heeft onder meer zijn weerslag op grote regenwouden elders in de wereld. beeld AFP, Yanick Folly
De ecologische voetafdruk van met name het Westen heeft onder meer zijn weerslag op grote regenwouden elders in de wereld. beeld AFP, Yanick Folly

Ze scoren afgerond nog wel een voldoende, maar met het gemiddelde rapportcijfer van 5,8 is er nauwelijks sprake van verbetering gelet op de 5,7 van een jaar eerder. Volgens de jaarlijkse Nieuwe Economie Index (NEx) van MVO Nederland is maar 15,4 procent van de bedrijven duurzaam.

Volgens de onderzoekers van Rabo heeft 40 procent van de ondervraagden zijn zaken wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen niet goed op orde. Dat betekent concreet dat lang niet alle bedrijven zicht hebben op de ontwikkelingen in de productieketen. Daardoor weten ze bijvoorbeeld niet of er kinderarbeid aan te pas is gekomen of dat er andere misstanden spelen. Verder stelt Rabo dat lang niet altijd de prijs van milieuvervuiling is doorberekend in de prijzen.

Rabo erkent dat het zeker voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) lastig is om qua inclusiviteit snel stappen te zetten, zonder direct uit balans te raken. Juist omdat het vaak gaat om bedrijven met maar een paar medewerkers. Maar met het kweken van bewustwording is volgens de bank dan al een wereld gewonnen. Een verplicht vrouwenquotum zoals bij grotere bedrijven het geval is, lijkt niet de oplossing.

Prestaties

Evengoed is er volgens Rabo werk aan de winkel, ook omdat het voor bedrijven steeds belangrijker wordt om naast financiële doelen ook maatschappelijk verantwoorde doelen op te stellen. Volgens Rabo hoeft dat financiële prestaties niet in de weg te staan.

Volgens MVO Nederland is de jaarlijkse NEx vorig jaar maar met 1,3 procentpunt gestegen. De index wordt opgesteld op basis van zeven thema’s zoals transparante ketens, groene energie, biodiversiteit, circulaire economie en echte prijzen. Volgens Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland, zouden met name kleinere bedrijven zich er meer bewust van moeten zijn dat op verschillende thema’s ook kleine stappen gezet kunnen worden.

Het effect van corona is het duidelijkst te zien op het thema groene energie, waarvan de NEx-score in een jaar met 2,6 procentpunt steeg. Dat komt vooral doordat het totale energieverbruik in Nederland daalde en het aandeel hernieuwbare energie fors is toegenomen. Corona en de lockdowns hebben het verbruik van motorbrandstoffen in 2020 fors lager gemaakt dan een jaar eerder. De stijging van de NEx is dus voor een deel te danken aan de lockdowns.

Broddelwerk

Brussel werkt ondertussen aan regelgeving om grote Europese bedrijven vanaf 2023 te verplichten nauwkeurig hun CO2-voetafdruk te rapporteren. Dat schreef Trouw vrijdag. Een waslijst aan cijfers en uitleg over de impact van producten of diensten op het klimaat moeten ze aan hun jaarverslag toevoegen. Dat mag geen broddelwerk zijn, want een accountant moet het verslag beoordelen. Die keurt zo’n klimaatparagraaf alleen maar goed als een bedrijf gedegen inzichtelijk maakt of en hoe het in lijn handelt met het Parijse Klimaatakkoord.

De eisen voor duurzame verslaglegging horen bij de Green Deal van eurocommissaris Frans Timmermans. Dat veelomvattende wetspakket moet Europa klaarstomen voor een klimaatvriendelijke toekomst. In het bedrijfsleven begint dat bij transparantie over de vraag: hoe vuil of schoon is een bedrijf op dit moment bezig en welke strategische keuzes leiden tot klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2050? Tot en met oktober vinden nog inspraak- en overlegrondes plaats. Maar alles in Brussel is erop gericht om de registratie van gedetailleerde klimaatcijfers in te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer