Kerk & religie
Bouw nieuwe kerk gg Yerseke kan beginnen

In Yerseke beginnen komende maand de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente (gg).

Van onze correspondent
Tekening van de nieuw te bouwen kerk van de gereformeerde gemeente in Yerseke. beeld Buro Ruimte & Groen, Borssele
Tekening van de nieuw te bouwen kerk van de gereformeerde gemeente in Yerseke. beeld Buro Ruimte & Groen, Borssele

Dat heeft scriba P. D. de Looff meegedeeld.

Tijdens een ledenvergadering begin januari heeft 90 procent van de aanwezige mansleden ingestemd met het financiële plaatje voor de nieuwbouw. „De gemeente was al eerder akkoord gegaan met de bouw. Deze beslissing was nodig in verband met de sterk gestegen bouwkosten”, aldus De Looff. „De bouwsom bedraagt 10,75 miljoen euro. De leden dichten het grootste deel van het gat. De rest wordt bijgefinancierd. De opdracht is verleend aan bouwbedrijf Boogert uit Oosterland.”

Binnen enkele weken beginnen de werkzaamheden voor het bouwrijp maken van de 3,8 hectare grote kavel, die bestaat uit weiland. De daadwerkelijke bouw van de kerk begint vermoedelijk na de zomervakantie.

De bouw vindt plaats op een stuk landbouwgrond aan de Steeweg, naast nieuwbouwwijk Steehof. Er komen ook een pastorie en een parkeerterrein voor ruim 350 auto’s. De kerk moet plaats bieden aan 2000 kerkgangers, met de mogelijkheid van uitbreiding tot circa 2400 zitplaatsen.

De geplande bouw heeft een lange voorgeschiedenis. De eerste plannen dateren uit 2010. In 2018 ging de gemeenteraad van Reimerswaal akkoord met de bouw van de kerk. Een groep omwonenden tekende bezwaar aan. In 2019 besliste de Raad van State dat de gemeente definitief een nieuwe kerk mag bouwen.

De oude kerk is in 1963 gebouwd en uitgebreid in 1983. Het kerkgebouw heeft 1435 zitplaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer