Kerk & religie
Duitse predikant: Niet-gevaccineerde voelt zich door kerk in de steek gelaten

Leden van Duitse kerken die zich niet kunnen of willen laten vaccineren, voelen zich in toenemende mate door de kerk „in de steek gelaten.”

Redactie kerk
22 January 2022 12:20
Een vaccinatiecentrum in Berlijn, vlakbij de Berlijnse Dom. beeld AFP, John MacDougall
Een vaccinatiecentrum in Berlijn, vlakbij de Berlijnse Dom. beeld AFP, John MacDougall

Dat schrijft ds. Alexander Titz, gevangenispredikant in Ebrach, in de januari-uitgave van het Correspondentieblad van de predikantenvereniging van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Beieren. Ds. Titz, zelf ook niet ingeënt, kritiseert de houding van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), de protestantse volkskerk. Deze sprak zich positief uit over de vaccinatieplicht waartoe de Duitse regering wil overgaan. De EKD werkt zo mee aan „discriminatie, uitsluiting en pesterij” van niet-gevaccineerden, aldus de gevangenispastor.

Ds. Titz schrijft niet waarom hij zich niet laat inenten tegen Covid-19; wel dat hij zich „vanzelfsprekend aan de AHA-regels (afstand, hygiëne, mondkapje) houdt, groepen mensen mijdt en op zijn werk regelmatig getest wordt.” Een „complotdenker” is hij niet.

De predikant kent naar zijn zeggen heel wat niet-gevaccineerde mensen met wie het psychisch en lichamelijk slechter gaat. „Zij ervaren de verdeeldheid in hun familie.” Velen van hen ervaren vaccinatie volgens hem als iets wat ingaat „tegen hun geloofsovertuiging.” Ds. Titz spreekt de wens uit dat „mensen in onze landskerk opstaan en roepen: „Houd op met de waanzin van deze kruistocht! Stop met stigmatiseren. Geen discriminatie en geen uitsluiting!”"

Allerlaatste druppel

Ds. Titz is niet de enige die zich kritisch uitlaat over de houding van de EKD. De directeur van de Christelijke Media-academie van het Christelijk Media-initiatief pro in Wetzlar, Egmond Prill, ging een stap verder en zegde zijn lidmaatschap van deze kerk op, aldus nieuwsdienst Idea.

Op zijn website verantwoordt de 65-jarige theoloog en journalist zich. De „allerlaatste druppel” om de Evangelische Kerk van Kurhessen-Waldeck te verlaten waren voor hem de uitlatingen van EKD-raadsvoorzitter Annette Kurschus. Net voor de Kerst sprak zij zich uit voor een vaccinatieplicht tegen corona voor bepaalde beroepsgroepen. Kurschus gaf aan het als de „plicht” van de kerk te zien een splitsing van de samenleving rond de vaccinatieplicht te voorkomen. Prill: „Deze kerk splitst met zulke uitspraken en haar corona-politiek niet alleen haar kudde schapen, maar ook de samenleving.” Prill leed overigens al langer aan de kerk, schrijft hij. Hij verwijst hierbij onder andere naar de goedkeuring van het huwelijk „voor en met allen”, het bevorderen van feministische Bijbelvertalingen en het niet weerspreken van de „gendertaal.” Volgens de theoloog zijn er weliswaar zeker nog Bijbelgetrouwe gemeenten binnen de EKD, maar „de hele trein rijdt in de verkeerde richting.”

Vrije kerken

De grote Duitse kerken hebben zich tot nu toe –overwegend– positief uitgesproken over de vaccinatieplicht die de regering wil invoeren. Weerstand is er met name onder evangelicalen en piëtisten, die zich vooral in de vrije kerken in Duitsland bevinden, zo meldde cne.news eerder deze maand. Veel voorgangers zijn weliswaar voor vaccinatie, maar tegen een vaccinatieplicht, bleek uit een rondvraag van Idea.

Overigens sprak dr. Heinrich Bedford-Strohm, tot voor kort raadsvoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland, zich begin januari ook uit tegen een vaccinatieplicht. Dit „drastische middel” komt voor hem pas als allerlaatste in beeld, zei hij tegenover BR Fernsehen. In zijn nieuwjaarstoespraak had de Beierse landsbisschop al opgeroepen tot een respectvolle omgang met elkaar in deze discussie. Volgens Bedford-Strohm voelen veel ongevaccineerden in Duitsland „zich persoonlijk buitengesloten.” Onder hen bevinden zich volgens hem mensen die „een grote innerlijke afkeer tegen deze ingreep in hun lichaam” hebben of angst ervoor ervaren. Voor de beperkende maatregelen in Duitsland zijn in het licht van de omikronvariant van het virus wél heel goede gronden, aldus Bedford-Strohm.

Hoe groot het aantal ongevaccineerden binnen de Duitse kerken en breder is, is onbekend.

Oostenrijk

Duitsland kent op dit moment nog geen vaccinatieplicht, maar de nieuwe coalitie stuurt daar –in lijn met de vorige– wel op aan. Het Oostenrijkse parlement stemde donderdagavond in met een vaccinatieverplichting vanaf 1 februari. Het is daarmee het eerste Europese land met een dergelijke verstrekkende maatregel. Ook in Oostenrijk achten de grotere kerken de wet gerechtvaardigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer