Binnenlandsmartphone
Zeeuwse scholieren bezinnen zich week lang op smartphone

In Zeeland staan reformatorische basisscholen, het Calvijn College en kerken die zich met hen verbonden weten volgende week stil bij het gebruik van de smartphone. Een mediaweek moet scholieren bewust maken van de (sociale) media die ze op zak hebben.

Anne Vader
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Thuis of in de kluis, stelde het Calvijn College anderhalf jaar geleden over de mobiele telefoon. „We kunnen het alleen hebben over verboden, maar we willen daarover juist het gesprek zoeken met jongeren. Doel is hen tot het inzicht te brengen van de gevaren van de smartphone en hen toe te rusten in de omgang ermee”, zegt Henk Guiljam, een van de initiatiefnemers van de mediaweek. Voor het eerst bezinnen de Zeeuwen zich op deze manier op het mobieltje.

Waarom een speciale week?

„Smartphonegebruik moet niet alleen een schoolaangelegenheid zijn. Of alleen iets van de kerk. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor onze jongeren. Tot op heden zaten we te veel in de wachtstand: ouders verwachtten iets van scholen, scholen keken naar ouders, en kerken weer naar ons en naar gezinnen. Dat schiet natuurlijk niet op.

Samen de schouders eronder zetten werkt meer dan een losse les of preek of catecheseles. We denken dat onze boodschap zo beter binnenkomt bij jongeren.”

17896172.JPG
Henk Guiljam. beeld Henk Guiljam

Wat staat er op het programma?

„We hebben gemeenten van de bij de school aangesloten kerkverbanden in onze provincie opgeroepen om aanstaande zondag in de preek aandacht te besteden aan het thema. Dit kan aan de hand van Prediker 1:8 (”Het oog wordt niet verzadigd met zien; en het oor wordt niet vervuld van horen”) of 12:1 (”Gedenk aan uw Schepper in de dagen uwer jongelingschap”).

Ds. Meeuse (GG) en ds. Krijgsman (GGiN) hebben een leespreek geschreven voor gemeenten die geen eigen predikant hebben. Voor kerken die liever een oudvader gebruiken, is een preek van ds. Joos van Laren beschikbaar over de tekst ”Gedenk aan uw Schepper”. Daarin zal het niet over de smartphone gaan, maar wel over het leven met God in plaats van ”pluk de dag”.

Ook op catechisatie zal het gaan over de smartphone en sociale media. Verder sluiten de dagopeningen op het Calvijn College en in groep 7 en 8 van de basisscholen aan op het thema. We gebruiken de BMU Dagopening van Erdee Media Groep, die leerlingen laat nadenken over het nieuws in Bijbels perspectief. Volgende week verschijnen niet twee maar vijf dagopeningen, ook over dit thema.”

Het is makkelijk om in zo’n week te wijzen op alles wat niet goed is. Hoe voorkomt u dat er tóch vooral wordt gesproken over verboden?

„Bezinning is het doel. Je kunt niet alleen zeggen: Dit mag niet en dat mag niet. Met bewust telefoongebruik kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom staan we in de dagopeningen bijvoorbeeld stil bij de preek van afgelopen zondag, bij hoe de duivel verleidt, hoe je fakenews herkent, met welk nieuws je je voedt, en als het gaat over influencers: welke voorbeelden heb jij in je leven? We moeten in die bezinning uitkomen bij het Woord van God, dat wijst de goede weg.”

Wie doen er mee?

„Alle leerkrachten van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de docenten van het Calvijn College. Vanuit de scholen en de breedte van de kerkelijke achterban hebben we veel positieve reacties gekregen. Diverse predikanten hebben zich achter het initiatief geschaard.

De catecheselessen zijn gemaakt door zowel mensen uit het onderwijs als kerkenraadsleden. Het is dus niet zo dat scholen voorschrijven hoe het moet. 
Nee, we hebben het met elkaar gedaan.”

Wanneer is de mediaweek wat u betreft geslaagd?

„Wanneer scholieren met elkaar in gesprek gaan over smartphonegebruik. Wanneer kerken daarover spreken met jongeren. Wanneer ouders met hun kinderen spreken over de telefoon. Het gaat er ons dus niet om dat het smartphonegebruik met 50 procent vermindert, maar om het gesprek. Dát is vormend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer