Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt volgende week donderdag opgeheven. Het is dan niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen, maakte premier Boris Johnson woensdag bekend.
Johnson is ook van plan de isolatieplicht na een coronabesmetting te schrappen. De overheid stuurt er dan wel nog op aan dat burgers in isolatie gaan na een infectie, maar kan dat dan niet langer wettelijk afdwingen. De wet die dit regelt loopt in maart af, Johnson wil die dus niet verlengen en mogelijk zelfs eerder al opschorten. De maatregelen waren ingesteld om de omikronvariant van het coronavirus te lijf te gaan.
„Nu Covid endemisch wordt, moeten we wettelijke verplichtingen vervangen voor advies en aanbevelingen”, lichtte de premier de versoepelingen toe in het parlement. Volgens hem moeten de Britten met het coronavirus leren leven. Johnson zei ook dat het loslaten van de coronaregels voor een groot deel te danken is aan de Britse boostercampagne.
Nadat de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus eind vorig jaar opdook in Groot-Brittannië, bereikte het aantal coronabesmettingen begin januari een recordhoogte van 200.000 op één dag. De afgelopen dagen zijn die aantallen gestaag gedaald tot onder de 100.000. Volgens Johnson lijkt het erop dat de „omikrongolf nationaal zijn piek heeft bereikt”.
Wel waarschuwde de premier dat de druk op nationale gezondheidsdienst NHS hoog blijft en herhaalde hij zijn eerdere oproepen aan Britten om een boosterprik te halen. „We weten dat 90 procent van de mensen op de intensive care niet geboosterd zijn”, aldus Johnson.
De premier ligt onder vuur in het Verenigd Koninkrijk en binnen zijn eigen Conservatieve Partij vanwege ‘partygate’. Dit schandaal draait om borrels en feestjes die Johnson en zijn medewerkers hielden terwijl de Britten te maken hadden met lockdownregels. Het gaat onder meer om een tuinfeest bij de ambtswoning van Johnson in mei 2020. De versoepelingen worden ook gezien als concessie richting zijn critici.
De Britse regering bepaalt overigens alleen de coronaregels voor Engeland. Schotland en Wales besloten onlangs ook hun maatregelen te versoepelen. In Noord-Ierland staat de regering onder druk datzelfde te doen.