Stoer en donker staat de christelijke gereformeerde kerk van Dordrecht-Centrum in een bocht van de lange Singel. Honderd jaar geleden werd de kruiskerk in gebruik genomen, op de plek waar eens een herberg stond.
Buiten wijst de kerktoren 25 meter de weg omhoog. Binnen staat de kerkzaal vol met een zee aan bruine banken. Rondom zijn drie galerijen aangebracht. In deze ruimte kunnen met gemak zo’n 850 kerkgangers plaatsnemen. Het linker glas-in-loodraam laat de gelijkenis van de zaaier en het mosterdzaad zien, het rechterraam is voor de boodschap uit 1 Samuël 7: ”Eben-Haëzer”. Op de preekstoel liggen de Statenbijbel, een psalmboekje en de tekst van de Apostolische Geloofsbelijdenis.
In de kerkenraadskamer zit op een ontzagwekkende leunstoel Egbert Slagboom (54), zoon van wijlen ds. D. Slagboom, die de gemeente van Dordrecht-Centrum diende van 1964 tot 1972. Egbert Slagboom is gemeentelid en hoofdredacteur van het magazine ”Uw woning”, onlangs uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het kerkgebouw aan de Singel.
Consistoriekamer
Langs de wanden van de consistoriekamer wordt de kerkgeschiedenis levend gehouden, met enkele portretten van de voormannen van de Afscheiding, een historische foto van de christelijke gereformeerde generale synode die in 1922 in deze kerk bijeenkwam, en portretten van de achttien predikanten die de gemeente hebben gediend, zoals ds. L. H. van der Meiden, ds. M. Baan, ds. M. Pronk, ds. H. C. van der Ent, ds. A. van de Weerd en ds. J. M. J. Kieviet. De huidige predikant van de gemeente is sinds 2016 ds. A. van der Zwan.
Slagboom houdt van de Singelkerk, sinds 2001 een rijksmonument. „Ik ben hier gedoopt, door mijn eigen vader, hoewel dat laatste natuurlijk niet het zwaarste weegt. Dit is een ruimte die iets met je doet, waar je stil van wordt. Natuurlijk is dit allemaal maar hout en baksteen en God is niet aan tijd of plaats gebonden. Maar alles staat ten dienste van de functie van dit gebouw: de verkondiging van Gods Woord. In die zin is dit een echte preekkerk. Je komt hier zondags niet zomaar, want het gaat om de eredienst, om de dienst der verzoening. Alles is gericht op de preekstoel. Hier komen al honderd jaar mensen onder het Woord.”
Streekgemeente
Bij de ingebruikneming op 7 april 1921 sprak ds. L. H. van der Meiden de wens uit „dat in dit nieuwe bedehuis vele zondaren tot bekering mogen komen.” Slagboom: „Vooropgesteld, dat is Gods werk. Het is dus niet aan ons om dat in kaart te brengen. Maar we mogen in alle bescheidenheid toch zeggen dat die wens vervuld is. De Heere heeft in dit kerkgebouw Zijn Woord gezegend. Hij heeft vaak op een bijzondere manier aanwezig willen zijn.”
De christelijke gereformeerde kerk van Dordrecht-Centrum mag haar zegeningen wel tellen, zegt Slagboom. „De gemeente bloeit en telt bijna 800 leden. Er is zelfs sprake van enige groei, en dat is voor een gemeente in een grote stad best bijzonder. Van de gemeenteleden komt 30 procent uit omliggende plaatsen als Papendrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam. We zien zondags veel jongeren en jonge gezinnen. De Heere geeft ons veel zegeningen.”
Hoe de toekomst van de gemeente zal zijn, weten wij niet, zegt Slagboom. „Kerkelijk zijn er de nodige zorgen, ook in ons brede kerkverband. Maar Gods werk gaat door en Zijn Woord blijft. Dat is ons houvast.”