Kerk & religieMEDITATIE
Meditatie: Anno Domini

Nog even! En dan… We kijken vooruit. Terugkijken doen we ook. Wat is er veel gebeurd. Wat is er veel gaande. Het is alsof Paulus ook de balans opmaakt in Romeinen 13: Wees niemand iets schuldig. Sta niet schuldig tegenover de Heere.

Ds. J. A. C. Olie, Delfgauw
beeld RD
beeld RD

Hoe hebben wij geleefd? Was 2021 een Anno Domini, een jaar met God? Of een jaar van en voor mijzelf? Daarnaast brengt het ook de ander in het oog. Wat is er veel individualisme, helaas ook binnen de kerk. Aan de Heere zijn wij verantwoording schuldig. Hij vraagt om te leven uit de liefde als vervulling van de wet.

Een christen is geroepen tot dienstbetoon. Liefde kan daarbij alleen geleerd worden aan de voeten van Jezus Christus. Liefde omdat Hij alles wat moest, heeft volbracht. Christus is ons leven, zegt Paulus in Kolossenzen 3. En als je niet warm of koud wordt van de liefde van Christus, dan ben je geen christen. Dan heb je je te bekeren tot God.

Gods gebod is goed. Het komt uit de hand van onze Schepper. Laten we dat ook nu blijven belijden tegen de stroom van de tijd in. De liefde van God is het allerbeste wat een mens kan overkomen en ontvangen. De tijd tikt voort. Gods komst in deze wereld is daarmee allesbeslissend. Daarmee schrijft God heilsgeschiedenis. De Engelsen zeggen het mooi: ”History is His Story”!

Waar God in ons leven kwam, daar wordt alles anders. Het is een groot ontwaken. Ontwaak u die slaapt en sta op uit de doden, Christus zal over u lichten. Zo wekt God nog steeds dode zondaren op uit de inktzwarte duisternis van de zonde. Hij gaat daarmee door totdat Hij terugkomt. Op dat heerlijke Evangelie raak je toch niet uitgekeken?

Christus heeft de sleutel ook van de geschiedenis in handen. De Heere regeert! Hoe de duivel en zijn rijk ook tekeer kunnen gaan. Vergis ik mij als ik vermoed dat Paulus met grote vreugde dit gedeelte opgeschreven heeft? Nog even en dan bij Hem te zijn! Het blij vooruitzicht dat hem streelt. En wij dan? Je voelt rond oud en nieuw iets van de eeuwigheid. Maar het ebt soms zomaar weg. Het lijkt wel alsof we als westerse christen gehypnotiseerd zijn geraakt door de tegenwoordige wereld.

Paulus zegt: De dag is dichterbij gekomen. Laten we daarom zo leven alsof het al dag geworden is. Laat de wandel van een christen een vooruitlopen zijn op Gods Koninkrijk. Leef op gepaste wijze. Eerst zegt Paulus hoe niet: Dit hoort dus niet bij een christen: niet je laten gaan in drank, lust, tomeloze woede, hebzucht en jaloezie of wat dan ook. Het verwoest relaties. Naar God toe, naar de naaste toe. Het appel van de liefde klinkt daarom des te duidelijker tegen deze donkere achtergrond.

Bekleed je daarom met de Heere Jezus Christus, Hij is onze gerechtigheid, jubelt het geloof. Al het oude, ook alles wat misging in 2021, Hij doet het genadig weg voor eeuwig. We ontvangen in en door het geloof in Hem vrij toegang tot de Vader. De Heilige Geest reikt ons op de rand van 2022 de goddelijke hand: In de Heere Jezus bent u, ben jij gaaf en rein voor God.

Ga met Jezus Christus het oude jaar uit, het nieuwe jaar in, ja, Zijn toekomst tegemoet. Het geloof zegt: Zo zullen wij altijd met de Heere zijn. Troost en bemoedig elkaar met deze woorden!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer