Kerk & religieMEDITATIE
Meditatie: Gekomen

De wereld staat voor een muur. Wat moet hij toch met Kerst? Bezoek is beperkt en kerstdiners buiten de deur zijn uitgesloten.

Ds. P. C. Vlot, Krabbendijke
beeld RD, Carolien van Veen
beeld RD, Carolien van Veen

Maar hoe is het bij ú? Zijn de komende kerstdagen voor u ook bepaald geen zaak van licht? Bent u eenzaam of moedeloos? Is uw toestand uitzichtloos? Zijn er muren die u het uitzicht en de moed benemen?

Wat zijn er dit jaar een muren geplaatst. Muren van rouw, u bent alleen, zorgen over (Long) Covid, quarantaine en ziekenhuisopname. Kerst en het Kindeke? De stem van de prediking die u al zo vele jaren de weg naar de kribbe van Bethlehem wijst, heeft vaak geklonken, maar voor ú is de kribbe ommuurd. De wet vervloekt en Gods rechtvaardig oordeel dreigt. Het kan voor u maar geen Kerst worden!

Leest u eens verder… Uw toestand zou in het Woord verklaard kunnen liggen. Jozua is een groot generaal. Maar de muren van Jericho zijn voor hem onneembaar. Hoewel de Heere hem Zijn Woord heeft gegeven: „Alle plaats waarop ulieder voetzool treden zal, heb Ik u gegeven”, kan Jozua niets met het Woord van de Heere. De hemel is gesloten en Gods stem wordt niet gehoord. God zwijgt. Terwijl Jozua overdenkt hoe hij in Jericho moet komen, staat er ineens iemand tegenover hem. Let eens op zijn verschijning: een man met getrokken zwaard. Levensgevaarlijk! Jozua hoort wie deze Man is: „Ik ben de Vorst van het heir des Heeren; Ik ben nú gekomen.” Alle nadruk valt op het woordje ”nu”. Hij komt, niet op onze tijd. Het uurwerk van God loopt anders dan het onze. Ik ben nu gekomen, Christus Zelf komt. Het gaat van Hém uit. Niet op onze afroep. Het is Zijn tijd, als er in ons geen kracht meer is. Hij komt als er door onze strategie een streep moet. Dat is nu altijd het werk van de Vorst van het heir des Heeren: op tijd komen. Zo komt Hij, uit de eeuwigheid, op tijd in de kribbe van Bethlehem, in een uitzichtloze tijd. Zo reist Hij naar Golgotha, op het Vaderlijk tijdsschema. Daar zal Hij op tijd Zijn kostbaar bloed gaan storten. Mijn ure is nog niet gekomen, zegt Hij tot Zijn moeder. Volg Hem naar het graf van Lazarus. Naar onze berekening te laat. „Heere, hij riekt nu al…” Doch… Ik ben nú gekomen: „Lazarus, kom uit!” Als de discipelen achter gesloten deuren geen verwachtingen meer hebben, dringt Hij door alles heen. Onhoudbare en onoplosbare nood. Hier ligt de oplossing voor ú. Moest het al eens van Hem alléén komen?

Ik bén nu gekomen, dat is tegenwoordige tijd. Dat zijn de woorden uit Zijn lippen; zó komt Hij nog in 2021. Is Hij bij ú nog niet gekomen? Wat verhindert Zijn komst? Hij komt dáár waar eigen krachten gebroken zijn. Wat is daarom Gods Geest nodig, Die plaats gaat maken voor Zijn komst. Zo zullen eeuwen later herders naar de kribbe snellen, om het Kindeke alle eer te bewijzen. Gekomen, dan zijn ze verenigd met hun God en Koning, de aanbidding blijft over. Zijn komst kan lang duren. Maar weet dit: de hemel heeft méér haast dan de herders. Om het Kind bij Zijn arm volk te brengen. Alleen dan zijn het gezegende kerstdagen als het klinkt, misschien wel letterlijk tussen vier muren, „Ik ben nú gekomen.”

Bent u (opnieuw) verlegen om Zijn komst? Onvergetelijk en zielszaligend: God bij mij, Immanuël!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer