ChristenUnie kan verruiming Embryowet vertragen, abortuswet en wet voltooid leven vrije kwesties
Het kabinet Rutte-IV zal geen nieuwe wet uitvaardigen die ertoe leidt dat onderzoekers puur voor onderzoeksdoeleinden embryo’s mogen kweken.
De fracties van VVD en D66 zullen hiervoor wel een initiatiefwet gaan voorbereiden, maar nadat de voorbereiding is afgerond wordt de pauzeknop ingedrukt. De wet zal dus niet worden behandeld. Dat staat in het regeerakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie donderdag presenteerden.
VVD en D66 mogen wel een wet voorbereiden en in stemming brengen die embryoselectie mogelijk maakt om de geboorte te voorkomen van kinderen die drager zijn van een erfelijke ziekte. De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie houden zich afzijdig van beide wetsvoorstellen.
De initiatiefwet van D66 over het legaliseren van hulp bij zelfdoding aan levensmoede ouderen is een vrije kwestie. „Een ieder zal een persoonlijke afweging maken”, aldus het coalitieakkoord. De behandeling van deze wet zal naar verwachting nog flink wat tijd in beslag nemen. Onduidelijk is nog of een meerderheid van de Tweede Kamer bereid is de wet te steunen, mocht het tot stemmingen daarover komen.
De verplichte, minimale beraadtermijn van vijf dagen voor het afbreken van zwangerschappen verdwijnt uit de abortuswet, zo volgt uit het akkoord. D66 mag een initiatiefwet daarover voortzetten. Het voorstel kan rekenen op een Kamermeerderheid.
Onder Rutte IV wordt ook het afbreken van een vroege zwangerschap, de zogenaamde overtijdbehandeling, vergemakkelijkt. Nu moeten ongepland zwangere vrouwen daarvoor langs bij een abortuskliniek of een ziekenhuis. Een Kamermeerderheid wil daarvan af en wil ook huisartsen de bevoegdheid geven om een abortuspil te verstrekken. Een initiatiefwet van GroenLinks en PvdA om dat te regelen, ligt al jaren in de Tweede Kamer. Uit het regeerakkoord volgt dat VVD en D66 die mogen steunen, waardoor ook deze wet kan bogen op een ruime meerderheid.