Kerk & religie
Hervormd Vriezenveen: plannen voor multifunctioneel centrum; drie kerken afstoten

De hervormde gemeente in Vriezenveen buigt zich momenteel over een nieuw beleidsplan voor de jaren 2022 tot 2025. Een van de onderdelen hiervan is de realisatie van een nieuw, multifunctioneel kerkelijk centrum op de plek van het huidige verenigingsgebouw Stjäävelin (aan de Krijgerstraat).

Redactie kerk
Het geplande multifunctioneel kerkelijk centrum van de hervormde gemeente Vriezenveen. beeld hervormd Vriezenveen
Het geplande multifunctioneel kerkelijk centrum van de hervormde gemeente Vriezenveen. beeld hervormd Vriezenveen

Tegelijkertijd wil de gemeente drie kerken afstoten: de Aakerk (Aadorp), Pollenkerk (de Pollen) en Westerkerk (Vriezenveen). De Grote Kerk, midden op het dorp, „blijft wel een plek voor gemeenteleden waar zij elkaar kunnen ontmoeten en hun geloof kunnen beleven”, laat de algemene kerkenraad weten.

Door de bouw van een nieuw multifunctioneel centrum, inclusief kerkzaal, op de plek van het huidige Stjäävelin wil de hervormde gemeente „onder andere investeren in haar jongeren. Ze wil aan hen een gebouw nalaten dat voldoet aan de eisen van de huidige tijd. Ook biedt het centrum veel mogelijkheden tot kerk-zijn door de week.” Daarnaast hoopt de gemeente een missionair predikant aan te stellen die in het nieuwe gebouw laagdrempelige activiteiten gaat organiseren, „die de maatschappelijke betrokkenheid van de gemeente vergroten.”

Met deze plannen gooit de hervormde gemeente het beleidsmatig over een andere boeg, aldus de algemene kerkenraad. „Ze kiest zoals ze zelf aangeeft in haar beleidsplan voor ”pastoraat boven stenen”. Het is haar verlangen dat oude en nieuwe generaties gelovigen op het dorp blijvend hun geloof kunnen beleven. Dat zij in hervormd Vriezenveen een plek vinden waar God merkbaar aanwezig is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer