Stichting Steun Reformatie Oostenrijk (SSRO) houdt, ter ere van haar 35-jarig bestaan, een boekenactie. Vijf vragen aan Christina Grimmon, secretaris buitenland bij de SSRO.
De stichting vraagt aan kerken in Nederland geld voor boeken. De boeken zijn bestemd voor kerkgangers in Oostenrijk en Zwitserland. De stichting, opgericht door leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, wil dat het Evangelie verder wordt verspreid in de Alpen.
Wat heeft de SSRO de afgelopen 35 jaar voor werk gedaan in Oostenrijk en Zwitserland?
„Onze stichting geeft financiële ondersteuning aan verschillende gemeenten in Oostenrijk en Zwitserland die op een gereformeerd fundament willen staan. De gemeenten vormen een kerkverband met de naam Evangelisch Reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses. In de loop der jaren is het aantal gemeenten uitgebreid tot zeven. Deze gemeenten verlangen naar een kerk die de gereformeerde beginselen weer uitdraagt. De stichting werkt vraaggericht. Het streven is dat op den duur de gemeenten die wij ondersteunen zelfstandig worden.”
U vraagt dit jubileumjaar aan Nederlandse kerken om mee te bouwen aan gemeenten in de Alpen. Dit kan door een gift te geven voor boeken. Waarom boeken?
„De gemeenten geven aan dat er behoefte is aan goede boeken, omdat er weinig kennis is over het christelijk geloof. De giften die we hopen te ontvangen, keren we uit aan de gemeenten in de vorm van een boekenfonds. In Nederland kunnen we een christelijke boekhandel binnenlopen. Dit is in Oostenrijk en Zwitserland niet het geval. Wij willen aan de gemeenteleden in de Alpen ter ere van deze mijlpaal een boek naar keuze geven. Bovendien willen we hen laten merken dat wij vanuit Nederland betrokken op hen zijn.”
Hoe is de kerkelijke situatie in Oostenrijk en Zwitserland?
„De situatie in Oostenrijk verschilt van die in Zwitserland. Oostenrijk is van oorsprong een rooms-katholiek land. Momenteel verlaten veel mensen de kerk, sterker nog: veel mensen verdiepen zich in occultisme. Zo is het populair om beslissingen te nemen op grond van de stand van de maan. Je ziet dus een bepaalde gerichtheid naar de schepping, maar de Schepper zien ze niet meer. Zwitserland is van oudsher meer een protestants land dan Oostenrijk. De kerk is daar veelal vrijzinnig. Ook daar ontstaat, mijns inziens, een leegte. Deze leegte wordt opgevuld door materiële zaken.”
Op 20 november organiseert uw stichting een ontmoetingsdag in Veenendaal met als thema ”God bouwt Zijn Kerk in de 21e eeuw”. Hoe wordt Zijn Kerk gebouwd in de Alpen?
„We merken dat er, ondanks de leegte, behoefte is ontstaan aan een zuiver Evangelie. Mensen zijn op zoek naar de waarheid in een maatschappij waar geen waarheden meer lijken te bestaan. Degenen die zich bij de kerken aansluiten zijn vaak zoekend en verlangen naar vastigheid. De Bijbel als fundament geeft houvast en rust. Er is een verlangen naar goede gereformeerde prediking, naar een leven bij het Woord.”
Wat zijn moeilijkheden die jullie ervaren in het werk?
„In Zwitserland wordt het gereformeerde geluid vaak als radicaal beschouwd en te fanatiek. In Oostenrijk vindt men het raar wanneer je niet meer rooms-katholiek bent. Wij proberen, naast de financiële ondersteuning, de gemeenten te helpen door hen te verbinden aan Nederlandse kerken. Zij voelen de behoefte om in contact te treden met andere gemeenten op gereformeerde grondslag. Dit geeft bemoediging en troost. Ze staan er niet alleen voor.”