Opinie
Verdeling geld voor gascompensatie moet eerlijk en slim

De gascrisis is nog lang niet voorbij. Sterker nog: een deel van de consumenten zal de effecten van de fors gestegen gasprijzen pas echt voelen als op 1 januari de nieuwe energiecontracten ingaan.

Hoofdredactie
29 October 2021 13:04
beeld RD
beeld RD

Hoe het zover kwam? Een groeiende vraag naar gas uit Azië, tragere import uit Rusland waarvan Europa erg afhankelijk is, en een vrijwel dichte gaskraan in Groningen zorgden voor verstoringen op de gasmarkt en exploderende prijzen. De eerste Nederlandse energieleverancier, Welkom Energie, viel inmiddels om. Andere faillissementen dreigen.

Hoewel de Russische president Poetin deze week aankondigde de gaskraan naar Europa verder open te draaien, is het nog maar de vraag welk effect dat precies zal hebben op de gasprijs.

Het is daarom verstandig dat de Nederlandse regering intussen doorwerkt aan een compensatieplan. Het kabinet kwam twee weken geleden met een voorstel waarin de belastingkorting op de energierekening stijgt en de elektriciteitsbelasting daalt. Gevolg: een huishouden met een gemiddeld verbruik betaalt 400 euro minder belasting op de energierekening.

Het is goed dat de regering gasarmoede wil voorkomen en geen consument in de kou wil laten staan. Het huidige plan is echter, zoals SGP-Kamerlid Chris Stoffer woensdagavond bij een Kamerdebat treffend opmerkte, schieten met een kanon op een mug. Immers, een groot deel van de 3,2 miljard euro die dit plan gaat kosten, komt niet terecht bij hen die compensatie echt nodig hebben. Sterker: een deel van het geld gaat naar consumenten die door een langdurig energiecontract niets zullen merken van een hogere gasprijs. Daarmee is het plan veel duurder dan nodig.

17635291.JPG
Een radiator wordt dichtgedraaid. De energiekosten stijgen naar recordhoogtes. beeld ANP, Rob Engelaar

De Kamer drong bij staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) aan op een eerlijker regeling, bijvoorbeeld door binnen het pakket 200 miljoen euro te reserveren voor de laagste inkomens. De staatssecretaris erkende dat het huidige plan door de eenvoudige uitvoering inderdaad iets heeft van een kanon op een mug. Daarom doet hij er goed aan het plan van Kamerlid Stoffer goed te bestuderen, dat niet alleen de helft goedkoper is, maar waarin het geld ook terecht komt bij de huishoudens die echt in de problemen komen. En daarnaast: in zijn voorstel is een substantieel bedrag bedoeld als subsidie voor isolatie en energiebesparing. En dat is verstandig, want juist in een crisis moet de overheid ook naar de lange termijn blijven kijken.

Mocht een deel van de miljarden toch terecht komen bij huishoudens die er warmpjes bij zitten, dan doen die er goed het idee van de Raad van Kerken te omarmen: schenk de 400 euro aan een kerkelijk fonds, zoals de lokale diaconie. Betrokken diakenen weten vaak goed welke huishoudens het niet breed hebben en voor wie een stijgende gasprijs een financiële ramp kan betekenen. En ze hebben vaak goede contacten met lokale organisaties als schuldhulpmaatje en de voedsel- en kledingbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer