In de Sint-Janskerk te Gouda vond donderdagmiddag een minisymposium plaats ter gelegenheid van het vertrek van Laurens Kroon als directeur bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG).
Het symposium droeg als titel ”Dienen onder de Kroon”. Jeugdwerkadviseur Jaco Pons citeerde Kroon, die regelmatig heeft gezegd: „Als ik geen directeur van de Jeugdbond was geworden, had ik legerpredikant willen zijn.” Rode draad door het symposium was daarom een analogie tussen de wereld van defensie en het kerkelijk jeugdwerk.
Ds. W. Harinck, predikant van de gereformeerde gemeente te Utrecht, opende de bijeenkomst. Daarna sprak marinier Mark Brouwer, die aan de hand van vier onderdelen van een kompas lijnen trok naar het jeugdwerk.
Gehoorzaamheid
Ook dr. A. J. Kunz, onderzoeker en docent bij Driestar educatief, maakte de vergelijking tussen defensie en het jeugdwerk, maar niet nadat hij eerst wees op enkele valkuilen van die metafoor. Zo ligt in het leger sterke nadruk op gehoorzaamheid. „Die is ook in de christelijke opvoeding belangrijk, maar daarin gaat het om méér: geloofsopvoeding staat in het kader van de dienst van de Heere als een liefdedienst.”
Zoals bij defensie een sterke nadruk ligt op de gemeenschap, is de kerk als „verbondsgemeenschap” volgens dr. Kunz „van levensbelang om bij jongeren liefde op te wekken voor de gemeente waar ze bij horen.” Hij wees op het belang van de kerk als „oefenplaats voor het heil. Het dienen van God moet beoefend, maar ook géoefend worden. De Heilige Geest brengt zondaren tot leven door Zijn Woord, maar schakelt daar doorgaans ook mensen bij in. In veel gevallen zijn dat opvoeders.” Naast de zondagse kerkdiensten –„die vroeger godsdienstoefeningen werden genoemd”– zijn het gezin, de school en ook het kerkelijk jeugdwerk zulke belangrijke oefenplaatsen.
Een andere les vanuit het leger voor het jeugdwerk ligt in commitment, zei de docent. „Defensie kan niet bestaan buiten verbindingen om, met bijvoorbeeld de maatschappij en politiek. Zo vraagt jeugdwerk commitment van ouders. Je kunt in het jeugdwerk niet oplossen wat er thuis verkeerd gaat. Daar ligt een grote zorg, want hoe gaat dat in onze gezinnen? Wij zijn christelijk, maar blijkt ook dat wij van Christus zijn? Verkeert Hij in ons huis, in onze huisgodsdienst?”
Dr. Kunz riep ertoe op om als ambtsdragers zich te laten bevragen vanuit het jeugdwerk. „Ambtelijke vergaderingen hebben de neiging om bastions te worden, top-down te denken. Op dat punt mag er in onze kerken wel iets minder zijn van defensie. De gemeente is een lichaam. We hebben de stem van jongeren en ook de –soms alarmerende– stem van jeugdwerkleiders nodig om geestelijk leiding te geven.”
Glossy
In een forumgeprek gingen de twee sprekers en jeugdwerkadviseur Dirk-Jan Nijsink met elkaar in gesprek over de thematiek. De scheidende directeur kreeg de glossy ”Laurens” overhandigd, een gepersonaliseerde variant op jongerenmagazine Daniël.
Medewerkers van de JBGG zongen Kroon en zijn gezin toe. Ds. W. Visscher, predikant te Amersfoort en voormalig voorzitter van het jeugdbondbestuur, sloot de bijeenkomst af.
Kroon was bijna 25 jaar in dienst bij de JBGG. Hij werkt sinds september als locatiedirecteur op het Van Lodenstein College in Kesteren.