Politiek
Tweede Kamer wil af van alle identiteitsverklaringen

De Tweede Kamer vindt dat de regering alle identiteitsverklaringen in het onderwijs moet verbieden. Dinsdagmiddag aanvaardde de Kamer een motie van SP, PvdA en GroenLinks met deze strekking.

Redactie politiek
beeld ANP, Bart Maat
beeld ANP, Bart Maat

Tegen stemden FVD, ChristenUnie, SGP en JA21. De CDA-fractie had ook tegen willen stemmen, maar stemde per ongeluk voor. Desondanks zou er toch een meerderheid voor zijn.

SP-Kamerlid Peter Kwint diende de gewraakte motie vorige week in tijdens het debat over de Gomarus Scholengemeenschap die voor anders-geaarde leerlingen in het verleden geen veilige omgeving bood.

Kwint maakte van het debat gebruik om te protesteren tegen de nieuwe identiteitsverklaringen in het reformatorisch onderwijs. In het verleden stond daarin dat homoseksualiteit werd afgewezen. In de huidige verklaring staat dat seksualiteit in de Bijbel te maken heeft met het vormen van een onverbrekelijke verbintenis in een huwelijk tussen één man en één vrouw. Volgens Kwint wordt daarmee homoseksualiteit impliciet afgewezen.

Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs zal de Tweede Kamer later informeren of hij de motie wel of niet gaat uitvoeren. Vorige week ontraadde Slob de Tweede Kamer aanvaarding van de motie. Volgens hem vraagt de motie eigenlijk om scholen te verbieden om op papier te zetten wie ze zijn en wat ze willen uitdragen.

Grondwet

SP-Kamerlid Kwint is lyrisch over het feit dat zijn motie is aangenomen. Op Twitter schrijft hij: „Eindelijk. De Kamer steunt mijn voorstel om ervoor te zorgen dat geen enkele school meer een verklaring van ouders mag vragen waarin ze de identiteit van de school onderschrijven. Belangrijke stap waarover al jaren gediscussieerd wordt.” En direct daar achteraan: „Dus geen verklaring dat een relatie alleen maar tussen man en vrouw mag zijn. Niet dat je verklaart elke zondag twee keer naar de kerk te gaan. Oh. En ook niet dat je voorbestemd bent tot ”eeuwige rampzaligheid” wanneer je je niet bekeert.”

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop spreekt van een trieste ontwikkeling. „Hier wordt gesold met grondrechten. Deze motie tast de richting en inrichting van scholen aan.”

Volgens de SGP’er dient een school instrumenten te hebben om de identiteit te waarborgen: „Dat lijkt nu niet meer te mogen.” Om scholen te verbieden identiteitsverklaringen te hanteren, is wetswijziging nodig, zo stelt Bisschop: „En misschien zelf wel wijziging van de Grondwet.”

Verontrustend

Onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer de motie van SP, PvdA en GroenLinks aanvaardde, vinden Arno Bronkhorst en Pieter Moens, bestuurders van respectievelijk de reformatorische scholenorganisaties VBSO en VGS. Beiden spreken van een verontrustende ontwikkeling. „Welk probleem wordt hiermee opgelost”, vragen ze zich af. „Voor een veilig opvoedklimaat is het juist behulpzaam als ouders en school dezelfde waarden en normen delen en overdragen en dat ze daarover samen afspraken maken.”

Door identiteitsverklaringen te verbieden, perkt de Kamer de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van onderwijs in, vinden de VGS en de VBSO. „Deze motie verdraagt zich ook niet met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat de staat het recht van ouders eerbiedigt om zich van díé opvoeding en van dat onderwijs te verzekeren, die overeenstemmen met hun eigen godsdienstige en filosofische overtuigingen”, aldus de beide organisaties.

Het venster dat de school voor de kinderen opent, is nooit neutraal, zeggen de VGS en de VBSO. „Scholen moeten dus open en duidelijk zijn over hun identiteit. De rechtsstaat staat er voor in dat niet alleen een individualistisch-liberaal venster legitiem is, maar dat bijvoorbeeld ook reformatorische scholen en ouders hun schoolidentiteit kunnen vormgeven.”

De Kamer aanvaardde dinsdag ook een motie van Volt-Kamerlid Gündogan en haar BIJ1-collega Simons speciaal gericht op de identiteitsverklaringen van het reformatorisch onderwijs. In de motie verzoekt de Kamer aan de regering om de VGS-identiteitsverklaringen waarin impliciet een homoseksuele- of transgenderlevenswijze wordt afgewezen, te verbieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer