Kerk & religie
Gereformeerde gemeente Scherpenzeel bestaat een eeuw

De gereformeerde gemeente van Scherpenzeel bestaat op 29 september 100 jaar. In de morgendienst van 3 oktober wordt er aandacht aan besteed. De gemeente in de Gelderse Vallei is na de scheuring in 1953 gegroeid van ruim 200 naar 2100 leden.

Jan van Reenen
23 September 2021 14:48
Kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Scherpenzeel. beeld Niek Stam
Kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Scherpenzeel. beeld Niek Stam

Als je op de rondweg om Scherpenzeel rijdt, valt het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente direct op. De Sionkerk is hoger dan de omringende bebouwing en heeft een opvallende bovenrand van gekleurd glas.

Bij de ingang van de in 2013 in gebruik genomen kerk is ook veel glas gebruikt. Dat biedt een blik op de ruime hal met grote keuken, maar niet op de vele andere zalen, de kelder en de imponerende kerkzaal. Daar, in het hart van het gebouw, staan de banken in waaiervorm opgesteld, gericht op de preekstoel. „Niemand zit hier erg ver van de kansel vandaan”, zegt diaken L. Vogelaar.

Hij wijst op het drieklaviers Boogaard­orgel, waarin materiaal is verwerkt uit het orgel in het oude kerkgebouw. De windlade van het bovenwerk, die in 1863 is gemaakt door orgelmaker Witte, is volledig gerestaureerd in het orgel opgenomen.

In de hal tegenover de steen van de ingebruikname van dit kerkgebouw door ds. A. Verschuure is een steen ingemetseld waarop staat: ”Ter herinnering aan de opening van de kerk, 11-2-1977.” „Die komt uit het vorige kerkgebouw”, licht Vogelaar toe.

Ouderling W. J. Kroneman, ook aanwezig, vervult een brugfunctie naar het verleden. Hij is in totaal 51 jaar kerkenraadslid, waarvan 4 jaar als diaken en 47 jaar als ouderling. Hij heeft Bart Roest nog meegemaakt, die hier van 1920 tot 1974 voorganger was. „Roest, die eerst voorganger was van de oud gereformeerde gemeente te Neerlangbroek, werd in Scherpenzeel beroepen en was voltijds voorganger. Hij leidde bijna alle diensten en was gekleed in een lange domineesjas.”

17525103.JPG
Ouderling W. J. Kroneman l. en diaken L. Vogelaar. beeld RD

Kroneman herinnert zich Roest nog goed. „Hij was een bijzondere man, voor wie het hele dorp achting had, ook onkerkelijken. Als ik langs zijn huis liep, had hij altijd visite of was hij in gebed. Het was de gewoonte dat kerkenraadsleden na de dienst met hem meeliepen om koffie te drinken. Dat heb ik ook gedaan. We hadden dan vaak goede gesprekken.”

De gemeente bracht na het overlijden van Roest voor het eerst een beroep uit op een predikant. De gemeente heeft daarna vier predikanten gekregen: ds. J. Koster (1985-1988), ds. F. Mulder (1995-2002), ds. A. Verschuure (2008-2017) en ds. J. Beens, die begin september intrede heeft gedaan.

Ontstaan

Ruim honderd jaar geleden, in 1915, belegden verontruste leden van de gereformeerde kerk van Scherpenzeel een kerkdienst in de plaatselijke eierhal. Daarin ging voor ds. H. Kieviet, predikant van de gereformeerde gemeente van Veenendaal. Hij institueerde de gemeente, die eerst een afdeling van Veenendaal was, op 29 september 1921.

Ds. Kieviet heeft veel voor de Scherpenzeelse gemeente gedaan, vertelt Kroneman.

De gemeente is na de scheuring van 1953 hard gegroeid. Toen waren er ruim 200 leden, nu zijn dat er tien keer zo veel. Een deel van de groei heeft te maken met de nabijheid van reformatorisch vervolgonderwijs. „Het grootste deel van de gemeente bestaat uit ”import””, zegt Vogelaar.

Kroneman, die de gehandicaptencatechese doet, heeft zorgen over de toekomst nu er zo veel dingen veranderen, mede door de corona­crisis, maar hij heeft ook vertrouwen. „Ik hoor van jongeren die indrukken hebben van God. De Heere is Dezelfde. We zien ernaar uit dat het nageslacht Hem dient.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer