Nieuwe directeur Martijn Provily: Boodschap van Mercy Ships verder verspreiden
Hij groeide op in een gezin waar scheepvaart een grote plaats innam en werkte in de maritieme sector. Nu is Martijn Provily de nieuwe directeur van Stichting Mercy Ships Holland.
Provily (1973) is getrouwd en vader van twee dochters van 16 en 20. Bij Mercy Ships is hij de opvolger van Marianne Havinga, zo maakte de christelijke organisatie woensdag bekend. Vijf vragen aan de nieuwe directeur.
Kunt u iets vertellen over uw achtergrond?
„Ik ben geboren in Ridderkerk en opgegroeid in Alblasserdam. Mijn vader was ondernemer in de pleziervaart en scheepvaart. Zelf heb ik ook in de maritieme sector gewerkt. Daarbij heb ik veel ervaring opgedaan op het gebied van de werking van het technische gedeelte van schepen. Daarna heb ik als zelfstandig ondernemer bedrijven geadviseerd bij bedrijfsovernames.
Ik ben opgegroeid in een gereformeerd gezin. Tegenwoordig ben ik lid van de evangelische gemeente Jozua in Alblasserdam. Mijn hart ligt bij evangelisatie. Ik vind het belangrijk om dienstbaar te zijn in het Koninkrijk van God.”
Wat is uw drijfveer om bij Mercy Ships te gaan werken?
„Mijn dochter had op een bijeenkomst informatie over Mercy Ships gekregen en wilde graag als vrijwilliger op het schip werken. Tot die tijd kende ik de organisatie alleen van naam. Daarna ontmoette ik op een maritieme beurs in Noorwegen de Noorse medewerkers van Mercy Ships. Zij wisten hun passie over te brengen naar de mensen om zich heen, geweldig is dat. Ik heb dat ervaren als een roepstem en die ben ik gaan volgen.
In het bedrijfsleven gaat het goed als de medewerkers en de aandeelhouders tevreden zijn. Bij een organisatie als Mercy Ships is dat anders. De doelstelling ligt op een ander vlak. Ik kan oprecht verdrietig worden als ik zie dat wat voor ons zo makkelijk in te vullen is, elders niet voorradig is. Denk aan zorg en voedsel. En aan het feit dat wij naar een ziekenhuis kunnen met onze aandoeningen en daar direct geholpen worden. Elders is die zorg helemaal niet.
Zo’n 5 miljard mensen hebben geen directe toegang tot goede zorg. Daar is best nog wat te doen, ook al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat. Elk mens is er een én is kostbaar in Gods ogen.”
Op welke manier krijgt het christelijk geloof een plek aan boord?
„Jezus volgen betekent doen wat Hij gedaan heeft. Dat doen wij aan boord van het ziekenhuisschip. We bieden zorg aan mensen die die zorg niet bij de hand hebben. We doen dat in navolging van Jezus en tegelijk is dat onze manier van evangeliseren.”
Wat zijn uw voornemens als nieuwe directeur van Mercy Ships?
„Mijn voorganger heeft het fundament gelegd voor groei en ik mag dat verder uitbouwen. Een tweede schip brengt met zich mee dat de organisatie verder gaat groeien. Medewerkers moeten het leuk blijven vinden om in een groter wordende organisatie aan de missie en visie te werken.
Daarnaast wil ik de boodschap van Mercy Ships nog verder verspreiden. Ik kom graag in contact met de donateurs. Het aantal donateurs mag best nog groeien. Mercy Ships is een organisatie die bekendstaat om zijn ziekenhuisschip. Maar we doen nog meer. Denk aan het geven van medische trainingen en het bevoorraden van klinieken in het achterland.
De coronamaatregelen hebben momenteel wel impact op het werk van Mercy Ships. Het blijft lastig dat we onze opdracht –zorg verlenen en operaties doen– niet goed kunnen uitvoeren. Ons ziekenhuisschip, de Africa Mercy, ligt nu voor renovatie bij de Canarische Eilanden. Ik hoop dat we zo snel mogelijk weer naar Afrika kunnen afvaren.”
Hoe is het met het nieuwe schip, de Global Mercy?
„Het schip is nu onderweg naar Antwerpen, daar wordt het ingericht en voorzien van de benodigde apparatuur en de eerste voorraden voor een reis naar Afrika. In het vroege voorjaar van 2022 ligt het schip in de Rotterdamse haven. Dan nodigen we onze donateurs uit om het schip te bekijken. Vervolgens gaat het schip naar Afrika voor de missie waar het voor bedoeld is.”