Binnenland
Afghaanse christen hoort angst in stem van zijn nicht in Kabul

Toen de Afghaanse christen Jakub zondag vanuit Nederland enkele minuten belde met zijn nicht in Kabul, hoorde hij angst in haar stem.

De taliban zei dinsdag tijdens een persconferentie in het Afghaanse Kandahar niet uit te zijn op wraak op mensen die hebben gewerkt voor westerse mogendheden. beeld EPA/Stringer
De taliban zei dinsdag tijdens een persconferentie in het Afghaanse Kandahar niet uit te zijn op wraak op mensen die hebben gewerkt voor westerse mogendheden. beeld EPA/Stringer

Angst voor de taliban. „Ze was onrustig”, vertelt Jakub dinsdag in een bedrijfskantine ergens op de Veluwe. Om veiligheidsredenen gebruikt hij een schuilnaam. „Ze zei: We doen de deuren op slot.” De vrouw in de Afghaanse hoofdstad vreest dat de taliban het op haar hebben gemunt. Ze heeft geen echtgenoot en woont met haar moeder in een appartement, vertelt Jakub. De vijftiger, vader van enkele kinderen, vluchtte in 1998 naar Nederland.

Jakub ziet de toekomst voor zijn nicht somber in. Ze mag haar werk als docent Engels op een hogere opleiding in Kabul al niet meer verrichten, vertelt de Afghaan.

Hij pakt zijn telefoon en toont een volgens hem recent in Afghanistan gemaakt filmpje. Daarop is te zien dat een gesluierde vrouw, omringd door toeschouwers, wordt afgeranseld. „Ze kreeg straf, omdat ze alleen over straat liep.”

Vrouwen en meisjes lopen onder het talibanbewind gevaar, sombert hij. „De taliban doen slechte dingen met vrouwen. Jonge meisjes worden uitgehuwelijkt, maar dat komt neer op kindermisbruik. Vrouwen zijn voor de taliban slechts instrumenten. Onlangs heeft een Afghaanse vader zichzelf en zijn drie tienerdochters vermoord, uit angst dat zijn dochters in handen van de taliban zouden vallen. Die man had alle hoop verloren.”

Jakub geeft geen cent voor het verhaal dat de taliban milder zijn dan twintig jaar geleden. „De taliban zijn op geen enkele manier veranderd. De sharia drijft de taliban. De beweging is uit op wraak. Mensen met een mening die de taliban niet zint, worden vermoord. Afghanistan zal radicaler worden dan Saudi-Arabië. Daar krijgen vrouwen nog de gelegenheid een auto te besturen.”

Nu er nog een paar duizend Amerikaanse militairen nabij het vliegveld van Kabul zijn gestationeerd, houdt de taliban zich koest. Als de Amerikanen binnenkort vertrekken, heeft de organisatie vrij spel, denkt Jakub. De taliban zal de bevolking angst in gaan boezemen, vreest de Afghaan. Hij moet denken aan een strafexpeditie die de taliban ruim twintig jaar geleden organiseerde. „In een stadion werden onder meer een paar mensen de handen afgehakt. Mensen moesten komen kijken. De taliban zei: „Kijk, dit is een les voor jullie allemaal.” Met 150.000 toeschouwers zat het stadion overvol. Mensen waren bang dat ze de aandacht van de taliban op zich zouden vestigen als ze niet kwamen.”

De taliban overrompelde Afghanistan, nadat Amerika zijn troepen uit het land haalde. Wat vindt Jakub van de terugtrekking van de Amerikanen? „Ze kunnen niet tot in lengte van dagen in Afghanistan blijven. De Amerikanen hebben afgelopen jaren in Afghanistan eigen militairen en veel geld verloren. De Afghanen moeten hen dankbaar zijn. Afghanistan zal op eigen benen moeten staan. ”

Jakub weerspreekt critici die stellen dat de Nederlandse militaire missies afgelopen jaren in Afghanistan geen enkel nut hadden. „Triest genoeg zijn bij die missies 25 Nederlandse militairen vermoord. Afghanen moeten Nederland dankbaar zijn, want Nederland heeft bijvoorbeeld gezorgd voor betere drinkwatervoorzieningen.”

Kritisch is Jakub wel op de verdreven Afghaanse regering en de gevluchte president Ghani. „De regering was corrupt en heeft zijn eigen leger tegengewerkt.”

Hij is ervan overtuigd dat „Afghanistan onder het oordeel ligt van de drieënige God.” „De radicale islam is de oorzaak van alle ellende. Het gaat alleen beter met Afghanistan als mensen in Jezus Christus geloven.”

Denkt hij ooit voet op Afghaanse bodem te zetten? „Nederland is nu mijn land. Als christen ben ik in Afghanistan niet veilig. Maar met hulp van de levende God zou ik graag in Kabul ooit de plek bezoeken waar mijn ouders begraven liggen. Al zouden op die plek inmiddels huizen zijn gebouwd.”

De werkelijke naam van Jakub is bij de redactie bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer