Niet alleen huizen en campings hebben geleden onder de verwoestende overstromingen in Duitsland. Het water beschadigde er ook veel kerken en maakte deze onbruikbaar.
Dat blijkt uit inventarisaties van de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea en de nieuwsservice van de Evangelische Kerk in Duitsland.
Neem het toeristenstadje Bad Neuenahr, vlak bij Keulen. Dat had zwaar te lijden onder de overstromingen van de rivier de Ahr. Normaal is die niet veel meer dan een beek, maar afgelopen week sleurde de Ahr bruggen, een stuk van een snelweg en een spoor mee. Binnen een halfuur steeg het peil met meer dan zeven meter. In het stadje en de omliggende regio vielen tientallen doden en nog steeds zijn er vermisten. Op het kerkhof liggen kapotte grafzerken kriskras door elkaar. Een inwoner noemde de begraafplaats tegenover de Westdeutsche Zeitung „één groot rampgebied.” De straten, huizen en auto’s zijn bedekt onder een dikke laag bruine smurrie.
Bij de 19e-eeuwse Maarten Lutherkerk in het stadscentrum, op een steenworp van de Ahr, stond het water meer dan een meter hoog. In de kelder en de sacristie, waar onder meer kerkgewaden worden bewaard, ligt modder. Alle kerkbanken, een concertvleugel, een kistorgel en meer dan 200 liedboeken: ze zijn niet meer bruikbaar. In het kantoor van de evangelische kerk in Bad Neuenahr verwoestten de golven niet alleen het computersysteem, maar ook het hele archief.
Weggespoeld
Ook de kerkzaal van de evangelische kerk in het nabijgelegen Wipperfürth liep tot een hoogte van 1,4 meter vol. De inboedel van de hele benedenverdieping is weggespoeld. De vloedgolf vernielde daarbij keukens, toiletten, meubels, muziekinstrumenten en technische installaties. De schade bedraagt ruim een ton, volgens eerste schattingen van de gemeente.
Bij het iets noordelijker gelegen Hagen trad de Volme ver buiten zijn oevers. Het gebouw van een baptistengemeente, pal aan het riviertje, kreeg een vloedgolf van 1,6 meter hoog te verduren. Een filmpje op Facebook toont de ravage in de kerkzaal met stoelen schots en scheef door elkaar. De gemeente heeft inmiddels „tonnen slib” verwijderd uit het gebouw en kwam afgelopen zondag buiten samen, te midden van de kapotte meubelstukken.
In de Opstandingskerk in het dorpje Hagen-Dahl stond meer dan een meter water uit de Volme. Door de sterke waterdruk zijn alle deuren van de middeleeuwse kerk kromgetrokken zodat ze niet meer sluiten. Voor een deel van het gebouw dreigt instorting, doordat zandsteen uit een bovendorpel van een deur is gevallen. De kansel werd door de kracht van het water van zijn verankering getrokken. Een deel van de eeuwenoude fresco’s is beschadigd.
Aken
Veel andere kerken in Duitsland liepen ook schade op door overstromende rivieren of regenwater dat niet op tijd weg kon. Zo stond de Markuskapel in het Oost-Duitse Altenberg, gebouwd in de dertiende eeuw het oudste gebouw van de stad, tot een hoogte van 1,4 meter onder water. Ook het bisdom Aken meldt schade: in Aken bijvoorbeeld stond er water in de St. Korneliuskerk.
In de Eifel, dicht bij de Belgische grens, liepen ook kerkgebouwen schade op en raakten onbruikbaar. In Schleiden reikte het water op sommige plekken drie meter hoog. Bij de evangelische Trinitatiskerk in het stadje zwichtten de deuren onder druk van het water en spoelde het de vloeren weg. In het nabijgelegen plaatsje Gemünd liep een kerkgebouw van de evangelische Trinitatiskerk vergelijkbare schade op.
Op andere plekken hielden kerken het juist droog. Zo staat de rooms-katholieke Lambertuskerk in Erfstadt-Bliesheim, dicht bij Keulen, op een hoger punt dan een groot deel van de stad en had geen last van het water. De parochie opende daarom de deuren en ving in de kerk en de pastorie inwoners op uit de omgeving die hun huizen moesten verlaten. De parochie liet aan de Domradio weten dat de inwoners een slaapplek kregen en van voedsel werden voorzien.