live
Binnenland

Ruim 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen neemt in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie14 July 2021 06:38

Advertentie

Geen zorgen bij vakantieparken over code rood voor Nederland

Vakantieparken in Nederland maken zich geen zorgen over de sinds donderdag bekende code rood voor Nederland op de Europese coronakaart. Landal GreenParks, TopParken, Roompot en Center Parcs zeggen allemaal genoeg vraag van Nederlanders zelf te hebben om hun parken te vullen.

Meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. Voor het eerst sinds eerste kerstdag, bijna zeven maanden geleden, zijn in 24 uur tijd meer dan 11.000 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 11.064 meldingen.

Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, Portugal en Cyprus

Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, Portugal en Cyprus. Dat doet de organisatie vanwege het aangepaste reisadvies voor de landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag dat met ingang van vrijdag deze landen van geel naar oranje gaan, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar die gebieden worden afgeraden. Sunweb gaat alle betreffende reizen tot en met 30 juli omboeken of annuleren.

Forse toestroom coronapatiënten op verpleegafdelingen

Op de verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zijn er in de afgelopen 24 uur 35 coronapatiënten opgenomen, het hoogste aantal sinds half juni.

In totaal liggen er nu 230 mensen in de ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 158 coronapatiënten, 20 meer dan woensdag. Op de intensive cares liggen 72 coronapatiënten, twee minder dan de voorgaande dag.

Heel Nederland rood op nieuwe coronakaart ECDC, Groningen donkerrood

Op de kaart van het Europees gezondheidscentrum (ECDC) kleurt heel Nederland rood. De provincie Groningen is zelfs donkerrood, te zien op de kaart van het instituut.

Spanje herdenkt 81.000 coronadoden met ceremonie in Madrid

In Spanje zijn de ongeveer 81.000 coronadoden herdacht met een speciale ceremonie in Madrid, onder leiding van koning Felipe VI. De ceremonie werd ook gebruikt om zorgpersoneel te eren. Ongeveer 700 mensen waren op de plechtigheid voor het koninklijk paleis afgekomen.

De 102 zorgmedewerkers die tijdens hun werk besmet raakten met het coronavirus en overleden aan Covid-19 hebben postuum de Spaanse Orde van Burgerlijke Verdienste gekregen. „Ons respect en waardering gaat naar het zorgpersoneel, die met volledige toewijding hebben gewerkt sinds het begin van de pandemie”, aldus Felipe. Hij noemde de zorgmedewerkers „ethische en sociale rolmodellen”.

Tijdens de plechtigheid benadrukte Felipe ook het belang van vaccinaties. Volgens de koning zijn inentingen de enige hoop om het virus te bestrijden.

Spanje kampt momenteel met een nieuwe coronagolf. Het aantal besmettingen steeg woensdag nog met 26.390 nieuwe gevallen. Ook stijgt het aantal ziekenhuisopnames. De stad Barcelona overweegt om een nachtklok in te voeren.

Afspraak voor Pfizer na AstraZeneca vanaf vrijdag in estafette

Mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren en na een eerste prik met AstraZeneca het coronavaccin BioNTech/Pfizer willen krijgen, kunnen hiervoor vanaf vrijdag een afspraak maken bij de GGD. In de dagen daarna kunnen mensen uit opvolgende geboortejaren een afspraak inplannen, maakte het RIVM bekend.

Zaterdag zijn dus mensen uit 1957 aan de beurt, maandag 1958, dinsdag 1959, woensdag 1960 en vanaf volgende week donderdag iedereen die ouder is dan 18 jaar.

De Gezondheidsraad gaf onlangs groen licht om deze vaccins te combineren. Uit onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede prik met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.

Meer dan 1000 coronabesmettingen op Utrechts festival

Nog eens 88 bezoekers van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht blijken besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Dat laat de GGD regio Utrecht desgevraagd weten. Er zijn nu meer dan 1000 festivalgangers positief getest. Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers.

Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens de meest recente cijfers van de GGD minimaal 505 festivalgangers besmet, op de tweede dag 547. De teller stond dinsdag nog op respectievelijk 448 en 516 gevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.

Hoe de uitbraak rond Verknipt in Utrecht kan worden verklaard, is nog onduidelijk. Bezoekers van het festival moesten via de CoronaCheck-app aantonen dat ze negatief waren getest, gevaccineerd of hersteld van een eerdere coronabesmetting. Verknipt was het eerste festival van het seizoen in Utrecht en vond plaats in de openlucht.

De organisatie van het festival is geschrokken van het aantal besmettingen onder de bezoekers. Volgens de organisatie is tot het laatste moment „op detailniveau” gesproken met de gemeente Utrecht over de vergunning en alle coronamaatregelen. Ook verwijst ze naar de GGD, die aangeeft dat het moeilijk vast te stellen is of de festivalgangers allemaal in Utrecht besmet zijn geraakt. „Dat alles sterkt ons in de gedachte dat we het goed hebben gedaan, maar dat maakt het aantal besmettingen niet minder zuur.”

Australische staat Victoria in lockdown

De Australische deelstaat Victoria gaat vijf dagen in lockdown. De autoriteiten hopen zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. „Je krijgt maar één kans om er hard en snel in te gaan”, zei deelstaatpremier Daniel Andrews volgens omroep ABC. „Als je wacht, als je aarzelt of als je twijfelt zal je altijd terugkijken en wensen dat je meer had gedaan op een eerder punt.”

In de deelstaat bevinden zich grote steden als Melbourne. Er wonen ruim 6 miljoen mensen. Die moeten straks weer thuis blijven, tenzij ze een geldige reden hebben om hun huis te verlaten. Inwoners mogen bijvoorbeeld nog wel de deur uit om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus of als ze een essentieel beroep hebben.

De lockdown gaat om middernacht in. Dat betekent dat dan ongeveer de helft van de 25 miljoen Australiërs in lockdown zit. Ook in miljoenenstad Sydney in de deelstaat New South Wales zijn dergelijke maatregelen van kracht. Daar proberen de autoriteiten een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant onder controle te krijgen.

De uitbraak in Victoria wordt gelinkt aan een groep verhuizers uit Sydney. Die leverden meubels af in de stad Hume, ten noorden van Melbourne. Sindsdien zijn in de deelstaat achttien besmettingen gemeld. De verhuizers stellen zich volgens de autoriteiten niet erg behulpzaam op. Zo verloopt de medewerking met contactonderzoekers erg moeizaam en zou inmiddels ook duidelijk zijn dat ze zich niet aan coronaregels hebben gehouden.

Australië hield het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur door de grenzen dicht te gooien. Het land heeft sinds het begin van de pandemie ruim 31.000 coronabesmettingen gemeld en minder dan 1000 sterfgevallen. Het vaccineren verloopt echter moeizaam en daardoor is het land kwetsbaar nu de Delta-variant om zich heen grijpt.

Advertentie

Canarische eilanden, Balearen, Cyprus en Portugal naar oranje
vilen-sharifov-oxgcftN9F-Q-unsplash.jpg
Cyprus. beeld Unsplash
Het reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen in Spanje en voor Cyprus verandert vrijdag van geel naar oranje. Ook wordt het hele vasteland van Portugal oranje. Dat betekent, ook bij volledige vaccinatie, dat er alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reizigers die nu op deze bestemmingen zijn, moeten vanaf zondag bij terugkeer naar Nederland een vaccinatie-, herstel-, of negatief testbewijs laten zien en hoeven niet in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. Dat geldt al voor het vasteland van Spanje en de regio’s rond Lissabon en de Algarve in Portugal, die al een oranje reisadvies hadden.

In de gebieden is sprake van een zorgwekkend trend in coronacijfers, blijkt uit een RIVM-advies. Vorige week meldde het RIVM de situatie op de Spaanse eilanden, Cyprus en het vasteland van Portugal al nauwlettend in de gaten te houden. Het reisadvies voor de Azoren (geel) en Madeira (groen) in Portugal verandert niet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat reizen in deze tijden een risico blijft. Daarom is het verstandig om het hele reisadvies te lezen en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Reisorganisatie TUI maakte woensdag al bekend reizen vanaf 16 juli tot en met 2 augustus te annuleren naar de Balearen Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera, en de Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en El Hierro. Volgens TUI zijn momenteel vele duizenden Nederlanders op vakantie op deze eilanden en nog tienduizenden zouden de komende weken vertrekken.

Prestigeproject ademtest corona loopt uit op fiasco
ANP-424001486 1.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal
De corona-ademtestapparaten die in tientallen GGD-teststraten door heel Nederland zouden komen, werken in de praktijk niet naar behoren. De resultaten zijn zelfs zo slecht, dat de GGD’s weigeren de ademtests in gebruik te nemen, blijkt volgens de Volkskrant uit gesprekken met betrokkenen en documenten die in handen van de krant zijn.

„Wij constateren dat de huidige werking van het systeem afwijkt van onze aannames over het systeem bij de start”, schrijft koepelorganisatie GGD GHOR in een brief aan het ministerie. Volgens de koepel blijven de resultaten „ver achter” bij het gewenste resultaat. Ook na „vele verbeterstappen” lukt het maar niet om bruikbare resultaten uit de test te krijgen.

De blaastest van het Leidse bedrijf Breathomix zou een pijler worden onder het Nederlandse testbeleid. „Dit is een prachtige Nederlandse innovatie, waar heel de wereld jaloers op is”, zei minister Hugo de Jonge in februari nog in de Tweede Kamer. Het ministerie van Volksgezondheid heeft 1800 apparaten besteld, ter waarde van miljoenen tot tientallen miljoenen euro’s. De meeste daarvan staan nu ongebruikt in de opslag.

Nederland roder op coronakaart en dat maakt zomervakantie onzeker

Op de kaart van de corona-uitbraak in Europa verandert Nederland donderdag in een rode vlek, omdat het aantal nieuwe gevallen de laatste weken explosief stijgt. Landen kunnen naar aanleiding van de nieuwe kaart van gezondheidsdienst ECDC besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Op de huidige kaart, van vorige week, is Nederland nog grotendeels oranje met hier en daar wat groene gebieden. Dat is te danken aan de coronaluwte die rond 1 juli ten einde kwam. Die gunstige cijfers van eind juni vallen deze week weg, en worden vervangen door de torenhoge stijging van afgelopen week. Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen worden waarschijnlijk rood, de rest van het land oranje.

Spanje, Portugal en Cyprus waren al rood. Ierland en Luxemburg zijn oranje en de rest van Europa is een zee van groen, omdat het aantal positieve tests er vooralsnog meevalt. Voor die groene landen vormen Nederlanders een gevaar, omdat ze de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus kunnen invoeren.

Coronacrisis zorgt voor grote terugval ‘gewone’ kindervaccinaties
UN0324716.jpeg
beeld UNICEF/UN0324716/Zaidi
De coronapandemie heeft wereldwijd gezorgd voor een „dramatische” terugval in het aantal kinderen dat kon worden gevaccineerd tegen ziektes als mazelen, difterie en kinkhoest. Ongeveer 23 miljoen kinderen misten belangrijke vaccinaties, aanzienlijk meer dan in 2019, melden UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Afgelopen jaar kregen 17 miljoen kinderen zelfs geen enkele vaccinatie. Veel van hen leven in conflictgebieden, afgelegen regio’s of in sloppenwijken waar toegang tot gezondheidszorg sowieso al beperkt is. De coronacrisis heeft dat versterkt, vooral in Zuidoost-Azië en in landen ten oosten van de Middellandse Zee. Het vaccinatiepeil is daarmee terug op het niveau van twaalf jaar geleden, aldus kinderwelzijnsorganisatie UNICEF.

Directeur van UNICEF Nederland Suzanne Laszlo spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. „Minder vaccineren betekent dat meer kinderen ziektes kunnen krijgen die voorkomen kunnen worden, zoals polio, mazelen en tetanus.” Volgens WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus zijn uitbraken van deze ziekten een ramp voor de zorgstelsels in landen die ook al strijden tegen corona. „Het is urgenter dan ooit om te investeren in vaccinaties voor kinderen en ervoor te zorgen dat elk kind wordt bereikt.”

Betogingen in Frankrijk tegen invoering coronapas

In meerdere steden in Frankrijk zijn mensen op de nationale feestdag Quatorze Juillet de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coronapas. In Parijs zette de politie traangas in. Ordetroepen probeerden de honderden betogers uiteen te drijven. Ook in steden als Lyon, Bordeaux, Nantes, Marseille, Straatsburg en Montpellier werd gedemonstreerd. Verspreid over het land waren volgens de politie 19.000 mensen op de been, melden Franse media.

De zogeheten pass sanitaire is in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht voor volwassenen bij een bezoek aan grote evenementen en culturele instellingen en vanaf augustus ook in cafés en restaurants, zo werd maandag bekend. De pas geeft aan dat iemand is gevaccineerd, recent is getest of al Covid-19 heeft gehad. Veel Fransen hebben hier grote bezwaren tegen. Het verzet tegen vaccinatie is groter dan in de meeste andere Europese landen. De verplichting voor zorgpersoneel om zich te laten inenten is lang niet overal goed gevallen.

Eerder op de dag werd in Parijs een militair defilé gehouden waarbij president Emmanuel Macron in een militair voertuig over de Champs-Élysées werd gereden. De optocht ging vorig jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dit jaar waren er tal van beperkingen. Er deden ongeveer 5000 militairen mee aan de parade. Speciale aandacht ging uit naar de internationale troepenmacht in Mali en andere landen in de Sahel-regio.

Elk jaar worden veel vernielingen aangericht rond de herdenking van het begin van de Franse revolutie in 1789. Dit jaar werden 294 auto’s in brand gestoken, waarvan 78 in Parijs. Vorig jaar waren het er overigens 35 procent meer.

Catalaanse regering wil nachtklok in Barcelona invoeren

In Barcelona en 157 andere Catalaanse gemeenten wordt vanaf komend weekend een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld van 01.00 tot 06.00 uur als de rechter daarmee akkoord gaat. Catalonië heeft het hoogste aantal coronabesmettingen van alle Spaanse regio’s, vooral onder twintigers.

Ook plaatsen als Sitges, Salou en Lloret de Mar krijgen wellicht te maken met een spertijd. Nachtelijk drankgelagen in parken en op stranden mogen dan niet meer. „De situatie is heel delicaat, extreem kwetsbaar. Het is een noodzakelijke maatregel om de druk van het gezondheidsstelsel te halen”, zei regiopremier Pere Aragonès op televisie.

In Catalonië was eerder deze week al besloten alleen nog openbare activiteiten tot 00.30 uur toe te laten en bijeenkomsten van meer dan tien mensen te verbieden. Die hebben inmiddels goedkeuring van de rechter.

In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden al een avondklok afgekondigd van 01.00 tot 06.00 uur. Ook elders is dat aan de orde. Een rechter op de Canarische eilanden verwierp woensdag echter een soortgelijk voorstel.

In Spanje is net als in Nederland en andere landen sprake van een nieuwe coronagolf. Het aantal besmettingen in Spanje steeg woensdag met 26.390 gevallen. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt.

TUI gaat alle vakantiereizen naar Spaanse eilanden annuleren

Reisorganisatie TUI gaat voorlopig alle vakantiereizen met vertrek vanaf 16 juli tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden annuleren vanwege het oranje reisadvies dat gaat gelden voor die eilanden.

433215948.jpg
Toerist in quarantaine op Mallorca. beeld EPA

Reizigers krijgen hun geld terug en kunnen zelf nog een andere bestemming uitzoeken, aldus TUI. Het gaat om de Balearen, Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera, en de Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en El Hierro.

Volgens TUI zijn momenteel vele duizenden Nederlanders op vakantie op deze eilanden en nog tienduizenden zouden de komende weken vertrekken. Op een aantal van deze eilanden lopen de coronabesmettingen op. „Helaas wordt er door de overheid en de gezondheidsinstanties geen onderscheid gemaakt tussen de eilanden en kleuren ze allemaal oranje”, aldus TUI. Voor het Spaanse vasteland geldt al code oranje.

Reizigers die getroffen worden door de annuleringen worden door TUI persoonlijk ingelicht. De reisorganisatie heeft op de website een pagina voor meer informatie ingericht.

Reizigers die nu op vakantie zijn op de Spaanse eilanden kunnen die in principe afmaken en op de geplande terugvlucht naar huis komen, zegt TUI. Vanaf zondag 18 juli wordt voor de terugkomst in Nederland een test verplicht gesteld voor wie niet volledig gevaccineerd is of geen coronabewijs heeft. Die kan ter plaatse worden afgenomen, we informeren onze reizigers ter plaatse daarover, aldus de reisorganisatie.

Wachttijd tussen eerste en tweede prik vanaf maandag korter

Mensen die vanaf maandag een vaccinatieafspraak maken bij de GGD hoeven tien dagen minder lang te wachten op hun tweede prik dan nu. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge gezegd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Nu wordt tussen de eerste en de tweede prik een pauze aangehouden van 35 dagen. Dat wordt 25 dagen.

Het OMT schreef in het spoedadvies van afgelopen vrijdag dat er vaccinatieslots open blijven staan. Dat betekent dat er sneller gevaccineerd kan worden dan nu gebeurt. Bij nieuwe afspraken is dat vanaf maandag mogelijk.

De Jonge zei ook dat nog gekeken wordt of mensen die al een afspraak hebben gemaakt, de afspraak voor hun tweede prik naar voren kunnen halen. Hij riep mensen wel op niet nu al te bellen. Dat gebeurt wel, en daardoor wordt het bij de GGD „een zooitje”, aldus de minister.

Ondernemersorganisaties: thuiswerken is goed gegaan

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat thuiswerken tijdens de coronacrisis goed is gegaan. Er worden dan ook geen grote problemen verwacht nu het kabinet adviseert weer zo veel mogelijk thuis te werken vanwege de sterk stijgende coronabesmettingen omdat veel mensen ook met vakantie gaan.

Volgens de organisaties werd in de praktijk nog steeds veel thuisgewerkt waar dit kan. „Tegelijk moet het wel mogelijk blijven elkaar op kantoor te treffen (met inachtneming van de basisregels en goede ventilatie), want de behoefte elkaar weer te zien is groot en dit is ook af en toe nodig voor zaken als creatieve processen en informele contacten. Ook moeten we met elkaar goede afspraken maken voor na de zomervakantie want we kunnen niet blijven jojoën.”

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen er wel op dat thuiswerken in heel veel sectoren en beroepen geen optie was en is.

Sjoemelaar aangepakt

Verschillende vaccinatielocaties van de GGD hebben te maken met mensen die zich laten registreren als geprikt tegen corona, vervolgens glippen ze uit de rij en ze laten zich niet inenten. Dat bevestigt woordvoerder Jacqueline Toonen van de landelijke koepel GGD GHOR Nederland desgevraagd.

Rutte: Terug naar advies om zoveel mogelijk thuis te werken

Het kabinet gaat weer adviseren om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte toegezegd in de Tweede Kamer. Hij zei dat het kabinet dat aanvankelijk niet nodig achtte, maar maakte uit het debat op dat de Kamer het advies weer wilde aanscherpen.

Nu is het zo dat wordt aangeraden dat mensen hooguit de helft van de week naar kantoor komen, mits ze daar voldoende afstand kunnen bewaren. Rutte zei dat hij terug wil naar het vorige thuiswerkadvies: zoveel mogelijk thuiswerken als kan. „Als jullie het ermee eens zijn, ik zie niemand opspringen, dan gaan we dat doen.”

Rutte: Ventileren wordt toegevoegd aan basisregels tegen corona

Het zorgen voor frisse lucht wordt toegevoegd aan het rijtje met basismaatregelen waar het kabinet steeds aandacht voor zal vragen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Wat precies het advies wordt ten aanzien van ventilatie, maakt het kabinet later bekend.

Het kabinet hamert nu vooral op drie belangrijke maatregelen tegen het coronavirus: handen wassen, afstand houden en testen bij klachten. Op „het bordje” op het spreekgestoelte waar Rutte en De Jonge achter staan tijdens hun persconferentie wordt ventilatie als vierde punt toegevoegd, kondigde Rutte aan.

Hoewel experts al lange tijd wijzen op het belang van ventilatie, speelt frisse lucht in bijvoorbeeld de persconferenties vooralsnog een kleine rol. Toch kan ventileren helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Complicerende factor bij ventilatie is dat ook technische facetten een rol spelen, zegt de minister-president. Bekeken wordt nog welke maatregelen precies getroffen moeten worden, zei Rutte.

Het RIVM zegt dat nog niet helemaal duidelijk is in hoeverre ventilatie helpt om het aantal besmettingen met het coronavirus naar beneden te brengen. Wel adviseert het instituut om de hele dag goed te ventileren en ook geregeld ramen of deuren tegenover elkaar open te zetten om ruimtes door te luchten. Het is ook raadzaam om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Die kan het beste tussen de 40 en 60 procent blijven.

Betogingen in Frankrijk tegen invoering coronapas

In meerdere steden in Frankrijk zijn mensen op de nationale feestdag Quatorze Juillet de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coronapas. In Parijs zette de politie bij Place de Clichy in het noordwesten van de stad traangas in, melden Franse media. Ordetroepen probeerden de honderden betogers uiteen te drijven. Ook in onder meer Avignon in het zuiden van het land werd gedemonstreerd.

AFP_9EZ4MA.jpg
Betoging in Parijs. beeld AFP, Geoffroy van der Hasselt

De zogeheten pass sanitaire is in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht voor volwassenen bij een bezoek aan grote evenementen en culturele instellingen en vanaf augustus ook in cafés en restaurants, zo werd maandag bekend. De pas geeft aan dat iemand is gevaccineerd, recent is getest of al Covid-19 heeft gehad. Veel Fransen hebben hier grote bezwaren tegen. Het verzet tegen vaccinatie is groter dan in de meeste andere Europese landen. De verplichting voor zorgpersoneel om zich te laten inenten is lang niet overal goed gevallen.

Kamer rekent kabinet gevolgen misrekening aan

De Tweede Kamer vindt dat de grootscheepse versoepelingen eind juni te snel zijn doorgevoerd en dat de gevolgen ervan het demissionaire kabinet zijn aan te rekenen. Met name de oppositie vindt een „inschattingsfout” waar het kabinet over spreekt, te zwak uitgedrukt. De excuses die premier Mark Rutte eerder deze week maakte, vallen in goede aarde, maar veel partijen vragen zich af waar die precies voor gemaakt zijn en wat het kabinet heeft geleerd van wat er is gebeurd.

433908778.jpg
Premier Rutte. beeld ANP, Bart Maat

Veel mensen zijn volgens de Kamer terecht boos nu er versoepelingen zijn teruggedraaid vanwege het snel gestegen aantal coronabesmettingen. Grote groepen jongeren zijn blootgesteld aan het virus en riskeren nu onnodig langdurige covid, stelden meerdere partijen. En evenementen- en horecabedrijven moeten weer (eerder) dicht terwijl die maandenlang juist zwaar gebukt gingen onder de coronamaatregelen.

Coalitiepartijen maar ook veel oppositiepartijen als SP, PvdA, GL en PvdD wezen erop dat ze vooraf hebben gewaarschuwd voor de risico’s van een te snelle afschaling van de coronamaatregelen. „De strategie van het kabinet heeft gefaald”, aldus Maarten Hijink. Zijn SP wil dat het kabinet alle schade voor de nu getroffen bedrijven volledig vergoedt. Bovendien begrijpt de Kamer niet waarom het kabinet niet alle adviezen van de deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT) heeft opgevolgd.

Een meerderheid van de Kamer steunde vorige maand de versoepelingen, ondanks de twijfels. PvdA’er Attje Kuiken spreekt van „een totale misrekening” en stelt dat het de Kamer valt aan te rekenen dat er niet „harder is doorgebeten”. Veel partijen vragen zich ook af of de aanscherpingen nu voldoende zijn om het virus weer in te dammen. D66, PvdA en ChristenUnie willen daarom een wekelijks OMT-advies om de virussituatie nauwgezet te volgen.

Aan de andere kant vinden PVV, FVD en Van Haga altijd al dat meer maatregelen van tafel konden. PVV-leider Geert Wilders verwijt het kabinet dat het veel te weinig aandacht schenkt aan het belang van een goede ventilatie, om het risico op besmetting via aerosolen in de lucht tegen te gaan. Ook andere partijen als CDA en ChristenUnie vragen daar al langer aandacht voor. Forum en Van Haga vinden de maatregelen helemaal niet nodig en trekken de motieven om die te treffen in twijfel.

Buitenlandse Zaken overspoeld met vragen over vakanties

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt overspoeld met vragen van Nederlanders die op vakantie willen gaan. Het callcenter van het departement heeft het door de coronaperikelen „heel erg druk”, laat een woordvoerster weten. De vragen gaan vooral over reizen binnen Europa.

AFP_9E32ZX.jpg
Parijs. beeld AFP, Alain Jocard

In een ‘normale’ zomer komen er zo’n 3000 telefoontjes per dag bij het ministerie binnen. Dat aantal ligt nu tussen de 7500 en 8000. Het is ook drukker dan de zomer van vorig jaar toen het coronavirus er ook al was. Toen kreeg het callcenter gemiddeld 4000 vragen per dag.

„Veel vragen gaan over het Europese digitale coronacertificaat”, zegt de woordvoerster. Mensen willen bijvoorbeeld weten wat ze moeten doen als ze nog maar één keer gevaccineerd zijn. Verder zijn er veel vragen over wat nodig is om een bepaald land binnen te komen.

Veel Europese landen hebben te maken met toenemende besmettingsaantallen. Dat kan leiden tot aanpassing van het reisadvies. Ook kunnen vakantielanden nieuwe eisen gaan stellen aan Nederlandse reizigers omdat hier het aantal positief geteste mensen snel is opgelopen.

Het ministerie drukt mensen op het hart om vooral de reisadviezen goed in de gaten te houden. „Situaties in landen kunnen snel veranderen.”

Niet alleen het callcenter heeft het veel drukker, ook de website over reizen wordt veel vaker bezocht. In de maand januari kreeg de website 2,6 miljoen zoekopdrachten, vorige maand was dat gestegen naar 18,4 miljoen. Vakantiegangers kunnen informatie vinden op wijsopreis.nl.

De drukte heeft ertoe geleid dat er extra medewerkers zijn ingezet bij het callcenter. Er zijn driehonderd mensen aan het werk en dat is tweehonderd meer dan normaal.

Ook reisorganisaties zoals Sunweb en Corendon worden platgebeld met vragen, bleek deze week. Daar worden eveneens extra mensen ingezet om alle mensen te woord te kunnen staan.

Bijna 10.500 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal sinds kerst

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 10.492, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 25 december vorig jaar, eerste kerstdag.

Vergeleken met dinsdag nam het aantal positieve tests woensdag met 2632 toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 58.766 nieuwe besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 8395 nieuwe gevallen per dag.

Eind juni begonnen de coronabesmettingen op te lopen als gevolg van de snel oprukkende Delta-variant van het coronavirus. Verreweg de meeste mensen die positief testen zijn tieners en twintigers, maar het aantal gevallen onder dertigers, veertigers en vijftigers begint ook op te lopen.

Spaans hof: Noodtoestand vanwege Covid-19 in strijd met grondwet

Spaanse hoge rechters oordelen dat de noodtoestand die in het land werd uitgeroepen wegens de corona-uitbraak in strijd was met de grondwet.

Met de noodtoestand kreeg de Spaanse regering de mogelijkheid om Spanjaarden verplicht thuis te laten blijven en om alle niet-essentiële bedrijven te sluiten. In een bericht laat het Spaanse constitutionele hof weten in de komende dagen met meer informatie over het oordeel te komen.

De noodtoestand geldt momenteel niet in Spanje; die liep af in maart.

Corona-uitbraak op Brits vlaggenschip tijdens eerste wereldreis

Het nieuwe vlaggenschip van de Britse marine is tijdens zijn eerste wereldreis getroffen door een corona-uitbraak. Britse media berichten dat zo’n 100 besmettingen zijn vastgesteld aan boord van de HMS Queen Elizabeth. Ook aan boord van escorteschepen zijn coronagevallen ontdekt.

AFP_9E88W7.jpg
De HMS Queen Elizabeth. beeld AFP

Het vliegdekschip vaart de wereld over en bezoekt zo’n veertig landen. Minister van Defensie Ben Wallace zegt nog geen reden te zien om de 28 weken durende wereldreis vroegtijdig stop te zetten. Wel belooft hij de bevelhebber van de Queen Elizabeth te steunen, „ongeacht wat voor besluit hij neemt”.

Bemanningsleden raakten vermoedelijk besmet toen ze begin juli de plaats Limasol bezochten op Cyprus. Daar kwamen ook allerlei hoogwaardigheidsbekleders aan boord, onder wie president Nicos Anastasiades. Het schip bevindt zich inmiddels in de Indische Oceaan en zal ook Japan nog bezoeken.

De Britse autoriteiten zeggen dat er geen reden is voor bezorgdheid. De bemanning zou volledig zijn gevaccineerd en aan boord zijn allerlei voorzorgsmaatregelen genomen. Zo moeten bemanningsleden mondkapjes dragen en wordt aan contactonderzoek gedaan. Er bevinden zich zo’n 3700 mensen in de vloot, van wie er 1600 aan boord van het vlaggenschip werken.

Het miljarden kostende vliegdekschip vertrok in mei uit het Engelse Portsmouth. De Britse regering ziet de door HMS Queen Elizabeth aangevoerde vloot volgens de BBC als een symbool van „Global Britain”: een Groot-Brittannië dat na de brexit weer een belangrijke rol opeist op het wereldtoneel. Daar hoort in de ogen van premier Boris Johnson ook een machtige marine bij.

Nederlanders boeken minder vakanties door coronazorgen

Nederlanders boeken sinds vorige week minder vakanties. Volgens meerdere reisorganisaties en branchevereniging ANVR wachten mensen even af door zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen in veel Europese landen en de kleurcode van Nederland op de Europese coronakaart. Tot veel annuleringen of omboekingen leidde de situatie nog niet.

Review- en boekingswebsite Zoover zegt dat de reisbranche deze maand weer is ingestort en meldt een afname van het aantal boekingen van 25 procent op zijn platform in een week tijd. TUI meldt geen percentages, maar spreekt van „een dip” sinds de berichtgeving over code rood toenam. Sunweb ziet daarnaast ook een toename in het aantal vragen vanuit klanten en legt de schuld bij de onrust die het kabinet vorige week zaaide over de mogelijke verandering van de kleurcode. Corendon ziet sinds afgelopen donderdag een afname van boekingen voor de korte termijn en zegt dat dat sinds zondag leidt tot een toename van vakanties in september en oktober.

Brancheorganisatie ANVR geeft aan de verminderde vraag te herkennen. Mensen zouden door berichtgeving over code rood onzekerder worden. „Maar wij proberen ook aan te geven dat code rood niet hoeft te betekenen dat je niet kunt reizen.” Volgens een woordvoerster kunnen mensen met een iets gedegenere voorbereiding alsnog van een vakantie genieten. Zij raadt aan om de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden om te kijken wat de maatregelen per vakantieland zijn.

Meer coronapatiënten belanden in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis belandt, stijgt verder. In de afgelopen 24 uur zijn 21 mensen opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds 26 juni, bijna drie weken geleden. Precies een week geleden, op 7 juli namen ziekenhuizen acht nieuwe patiënten op.

In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 212 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan op dinsdag, maar eentje minder dan op maandag.

Omdat het aantal positieve tests explosief stijgt, verwacht het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat het de komende tijd drukker wordt op de ic’s en verpleegafdelingen.

Evenementenbouwers willen duidelijkheid over coronabesmettingen

De Alliantie van Evenementenbouwers (VVEM) wil meer duidelijkheid over de coronabesmettingen bij het Verknipt Festival in Utrecht. Zeker negenhonderd bezoekers van het dancefeest zijn besmet geraakt met het coronavirus. De alliantie roept de politiek op „niet te snel conclusies te trekken, niet te sturen op incidenten en vooral nader onderzoek te laten doen”.

Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers. In een verklaring meldt de festivalorganisatie dat ze niet weet hoe het aantal besmettingen zo hoog kon oplopen. Er was van alles gedaan om het evenement veilig te laten plaatsvinden. Zo werd er volgens de organisatie streng gecontroleerd op QR-codes en identiteitsbewijzen. Ook maakte het festival gebruik van tijdslots om drukte bij de entree te voorkomen en was er een speciale communicatie-app voor bezoekers. In pendelbussen waren mondkapjes verplicht.

Fries kampioenschap skûtsjesilen gaat niet door

Doordat het aantal nieuwe coronagevallen oploopt, kunnen de open Friese kampioenschappen skûtsjesilen niet doorgaan. Op de oevers en op het water mogen geen toeschouwers komen en „het afsluiten van oevers en water voor publiek lijkt, zelfs met inzet van boa’s politie en verkeersregelaars, onmogelijk”, laten de organisatoren van de IFKS weten.

De zeilwedstrijd zou op 7 augustus beginnen bij Hindeloopen. De zevende en laatste race zou op 14 augustus in Lemmer worden gehouden. Alle wedstrijdplaatsen liggen in de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren. Het bestuur van de IFKS heeft dinsdag overlegd met de burgemeesters van die twee gemeenten. Zij adviseerden om de competitie af te gelasten. „Hoe vreselijk wij het ook vinden, ons bestuur heeft nu geen andere keus dan de kampioenschappen 2021 niet te laten doorgaan.”

Meer tijd en geld voor garantieregeling voor evenementen

Het kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit voor steun aan de evenementensector. Organisatoren kunnen een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangekondigd. Dat gebeurt omdat de coronamaatregelen afgelopen weekend onverwacht weer aangescherpt werden. De sector had om extra steun gevraagd.

De garantieregeling wordt op een aantal punten uitgebreid, aldus het ministerie. Waar organisatoren aanvankelijk maximaal 80 procent van hun gemaakte kosten vergoed kunnen krijgen, wordt dat 100 procent. Verder vallen voortaan ook artiesten van buiten de Europese Unie onder de regeling.

Op 13 augustus wordt duidelijk of evenementen alweer mogelijk gemaakt worden. Vanwege die onzekerheid, kunnen ook organisatoren van evenementen in de drie weken na die datum aanspraak maken op de regeling.

Zoover: vakantieboekingen sinds het weekend volledig ingezakt

Het aantal boekingen voor vakanties door Nederlanders bij vakantieplatform Zoover is „ingestort”. Dat komt door de toename van het aantal coronabesmettingen in veel Europese landen en zorgen over de kleurcode van Nederland op de Europese coronakaart, meldt de review- en boekingswebsite voor vakantiebestemmingen. Reisorganisatie Sunweb liet dinsdag al weten dat het aantal reserveringen is teruggelopen.

Volgens Zoover nam het aantal boekingen in een week tijd met 25 procent af. Het eigen land is qua zoekopdrachten voor Nederlanders weer de populairste bestemming. Toch ziet Zoover nog geen stormloop op boekingen. „Er is ook nog maar erg weinig beschikbaar”, zegt directeur Judith Eyck.

Nadat Nederland de eerste maanden van dit jaar qua zoekgedrag de populairste bestemming was, kenden reizen naar Frankrijk, Spanje en Griekenland de afgelopen maand de meeste belangstelling. In juni werd tien keer zoveel geboekt als in het volledige eerste kwartaal. Dat komt volgens Zoover doordat de reisadviezen voor populaire bestemmingen werden versoepeld. Voor bijna alle bestemmingen zaten de boekingen half juni weer op het niveau van 2019.

Maar de angst voor een rode kleurcode op de Europese coronakaart zorgde voor een afname van het aantal boekingen. „Mensen zijn bang dat er op hun vakantiebestemmingen bijzondere maatregelen gaan gelden”, zegt Eyck. „Voor de reisbranche is het dramatisch wat er nu gebeurt.”

Zoover biedt naar eigen zeggen 15.000 pakketreizen aan namens bijna alle reisorganisaties. Ook kijken jaarlijks bijna 30 miljoen bezoekers via de website naar bestemmingen.

Reisorganisatie Sunweb meldde al eerder dat het aantal boekingen terugloopt en het aantal vragen toeneemt door onrust die is gezaaid door de Nederlandse regering. Sunweb zei het aantal medewerkers op de klantenservice flink te hebben opgeschaald. Van een toename in het aantal annuleringen of omboekingen was nog geen sprake.

Tieners hoeven ‘coronapas’ in Frankrijk pas later te gebruiken

Tieners krijgen in Frankrijk pas later te maken met de aangescherpte coronaregels. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar hoeven volgens minister van Volksgezondheid Olivier Véran pas vanaf 30 augustus met een zogeheten gezondheidspas te laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van Covid-19.

Zo’n pass sanitaire is in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht voor bezoekers van grote evenementen en culturele instellingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de toegang tot bioscopen, theaters en musea, pretparken en openbare zwembaden.
Dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar uitstel krijgen, komt volgens Véran omdat vrij laat is begonnen met het inenten van die leeftijdsgroep tegen het coronavirus. De minister zei volgens Franse media ook te willen voorkomen dat vakanties van gezinnen worden „verpest”.

Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn, meldde de ANWB eerder. Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. Ook kan het gele vaccinatieboekje worden gebruikt.

Peiling: meerderheid voor verbod op reizen naar ‘oranje gebied’

De overheid zou vakanties naar gebieden die in het reisadvies de kleur oranje hebben gekregen niet langer moeten toestaan, vindt een meerderheid (58 procent) van de mensen die hebben meegedaan aan een peiling van I&O in opdracht van de NOS. Momenteel zou dat betekenen dat vakantie in het grootste deel van Spanje en delen van Portugal in de ban zou moeten. De overheid raadt reizen naar die landen wel af omdat het coronavirus er om zich heen grijpt, maar verboden is het niet. Aan de peiling deden 2129 respondenten mee.

Voor het vasteland van Spanje geldt code oranje, voor de Balearen en de Canarische Eilanden is dat nog code geel. Voor Portugal heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de populaire regio Algarve en Lissabon en omstreken op oranje gezet. Wie van daaruit terugreist naar Nederland moet een coronabewijs laten zien. Iemand moet dan dus volledig zijn gevaccineerd, een negatieve test hebben gedaan of zijn hersteld van een eerdere besmetting. Quarantaine is niet meer verplicht.

De afgelopen weken zijn honderden Nederlanders besmet teruggekomen uit de twee landen; vooral uit Spanje. Van de mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, waren er 794 in de afgelopen twee weken in dat land geweest, bleek dinsdag nog uit RIVM-cijfers. Dit aantal stijgt snel. Het lag al 89 procent hoger dan een week eerder. Van de nieuwe besmettingen zijn er 333 herleid tot Portugal.

Een grote meerderheid (70 procent) van de mensen die aan de peiling meededen, staat achter de recente sluiting van nachtclubs en discotheken in Nederland. Die moesten weer dicht vanwege de explosieve stijging van het aantal coronagevallen. Dat ook festivals en evenementen voorlopig niet meer kunnen, heeft de steun van 58 procent. Een minderheid van 31 procent is voor herinvoering van de mondkapjesplicht in winkels en andere binnenruimten.

Terugkijkend vindt nu 54 procent dat de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen onverantwoord waren. Daarvoor bestond op het moment zelf wel veel steun. Inmiddels is 41 procent in het algemeen voor nog verdere aanscherpingen, 37 procent wil de regels houden zoals ze nu zijn. Een minderheid van 11 procent wil juist wel verder versoepelen, 9 procent wil dat alle maatregelen worden losgelaten.

Ministerie: bedrijven gaan fors inzetten op thuiswerken

Bedrijven blijven „fors inzetten” op thuiswerken, ook na de coronacrisis. Dat komt naar voren uit een enquête in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onder 1100 ondernemingen met meer dan honderd werknemers.

Uit het onderzoek blijkt dat 41 procent van de ondervraagde werkgevers volgend jaar met voorrang wil investeren in thuiswerken en 40 procent wil de arbeidsomstandigheden om thuis te werken verbeteren. Een kwart zet nadrukkelijk in op invoering van flexibele werktijden.

Ook willen bedrijven investeren in het verduurzamen van woon-werkverkeer. Een derde van de ondernemers wil volgend jaar geld steken in laadpalen bij het werk en de aanschaf van elektrische auto’s voor dienstreizen.

Het ministerie is tevreden met de uitkomsten omdat door thuiswerken het aantal files en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Eerder berekende het ministerie dat 8 procent minder verkeer in de spits de helft van de files scheelt.

Uit een recente ledenenquête van werkgeversvereniging AWVN bleek echter ook dat ondernemers geen voorstander zijn van wetgeving om het recht op thuiswerken vast te leggen. Bedrijven willen dat via de ondernemingsraden en cao-onderhandelingen regelen.

Werknemers geven ook de voorkeur aan deels thuiswerken, het zogenoemde hybride werken. 70 procent kiest voor een combinatie tussen thuis en op locatie werken, bleek vorige maand uit een peiling van vakbond FNV.

SCP: thuiswerken voor moeders van jonge kinderen soms erg lastig

Het verplichte thuiswerken tijdens de coronacrisis ging moeders van jonge kinderen minder goed af dan vaders. De vrouwen met kinderen onder de 13 jaar ervoeren in tegenstelling tot andere thuiswerkers geen betere werk-privébalans en konden minder vaak ongestoord hun werk doen, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek.

Moeders met jonge kinderen hadden slechts in een derde van de gevallen de beschikking over een eigen werkruimte, terwijl dit voor meer dan de helft van de vaders gold. Volgens het SCP is dit een deel van de verklaring. Het feit dat kinderen met een vraag eerder naar de moeder gaan omdat die doorgaans vaker thuis is, zou ook een rol kunnen spelen. Het onderzoek is uitgevoerd in het najaar van 2020 toen de scholen en kinderopvang open waren.

De regering overweegt om thuiswerken blijvend te stimuleren. Het zou voordelen bieden aan werknemers, schelen in de milieubelasting van het woon-werkverkeer en mensen met zorgtaken zoals moeders met jonge kinderen mogelijk verleiden meer uren te gaan werken. Nu blijkt dat de werk-privébalans voor deze groep niet toeneemt, ligt het volgens het SCP niet voor de hand dat moeders van jonge kinderen meer gaan werken.

Het SCP acht het noodzakelijk dat er afspraken komen tussen overheid, werknemers, werkgevers en andere partijen over thuiswerken om zo maatwerk te kunnen bieden. Zo zou de 10 procent van de werknemers die aangeeft het thuiswerken erg belastend te vinden voorrang moeten krijgen voor een plek op kantoor.

Het belangrijkste voordeel voor thuiswerkers was volgens het SCP de mogelijkheid om de begin- en eindtijd van het werk te bepalen. Daardoor konden werknemers hun werk beter laten aansluiten op het privéleven. De belangrijke adviseur van de overheid raadt werkgevers aan met werknemers te praten over hoe deze voordelen van het thuiswerken kunnen worden behouden, om zo het werk aantrekkelijker te maken. Werknemers zouden dan eerder geneigd zijn meer uren te werken.

Kamer terug van reces voor debat over snelle opmars coronavirus

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge verdedigen woensdag de aangescherpte coronamaatregelen tegenover een kritische Tweede Kamer, die daarvoor het zomerreces onderbreekt. De Kamer wil vooral weten of de ingrepen voldoende zijn om de razendsnelle opmars van het virus af te remmen.

Sinds eind juni de meeste maatregelen werden losgelaten, grijpt het coronavirus weer snel om zich heen. Vooral jongeren raken besmet in uitgaansgelegenheden. Tot extra drukte in de ziekenhuizen heeft dat nog niet geleid, maar volgens deskundigen is dat bij de huidige besmettingscijfers een kwestie van tijd.

Niet de hele Kamer is overtuigd dat het demissionaire kabinet de ernst van de situatie inmiddels wel voldoende inziet. Discotheken en nachtclubs zijn weer gesloten en evenementen aan strengere regels gebonden, maar die maatregelen gaan minder ver dan het Outbreak Management Team (OMT) had geadviseerd.

Ook zal er aandacht zijn voor ondernemers die opnieuw zonder inkomsten komen te zitten. Haags bronnen melden dat het kabinet op dat vlak voor een vlucht naar voren kiest door al voor aanvang van het debat een verruiming aan te kondigen van een garantieregeling voor de evenementensector.

Rutte en De Jonge gingen eerder deze week diep door het stof. Zij erkenden dat zij de opmars van de besmettelijkere Delta-variant van het virus hebben onderschat, en dat zij eind juni te snel te veel versoepelingen hebben doorgevoerd. Tijdens een persconferentie vrijdag hadden zij die suggestie nog weggewuifd. Ook daarvoor boden zij maandag excuses aan.

Het debat wordt vanaf 13.00 uur gehouden in de Ridderzaal. De eigen vergaderzaal van de Tweede Kamer is in verband met de renovatie van het Binnenhof dicht, het tijdelijke onderkomen is pas in augustus beschikbaar.

Sydney verlengt lockdown met minstens twee weken

Sydney zal nog minstens twee weken langer in lockdown blijven, in ieder geval tot 30 juli, maakte premier Gladys Berejiklian van de staat New South Wales woensdag bekend. De lockdown past binnen de Australische ‘Covid zero-strategie’ waarmee de autoriteiten de overdracht van coronabesmettingen volledig wil uitroeien.

De meeste inwoners van Sydney mogen het huis verlaten om te sporten, noodzakelijke boodschappen te doen, te werken of om gezondheidsredenen. Maar de scholen zijn gesloten en mensen worden aangemoedigd om thuis te blijven. Premier Berejiklian sloot strengere beperkingen niet uit als het aantal gevallen blijft stijgen.

De grootste stad van Australië zit al in de derde lockdown-week om een ​door de Delta-variant aangewakkerde uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen. Op dinsdag werden 97 nieuwe besmettingen geregistreerd, tien meer dan de dag ervoor.

De laatste Covid-19-uitbraak in Australië begon half juni en is sindsdien uitgegroeid tot 864 gevallen. Twintig mensen liggen momenteel op de intensive care, twee zijn overleden.

Australië werd geprezen om zijn vroege aanpak van de pandemie, maar de trage uitvoering van het vaccinatieprogramma heeft een aanzienlijk deel van de bevolking onbeschermd gelaten, net nu een groot deel van de wereld voorzichtig heropent.
De Australische grens is sinds maart 2020 grotendeels dicht en zal vermoedelijk dit jaar niet meer open gaan.

Huurprijzen in vrije sector verder gedaald

Terwijl de koopwoningmarkt immuun lijkt te zijn voor de coronacrisis, is de pandemie wel voelbaar op de vrijesectorhuurmarkt. Door het wegblijven van expats en toeristen zijn de huren in het tweede kwartaal opnieuw gedaald, met name in de grote steden. Dat meldt het FD op basis van nieuwe cijfers van woonplatform Pararius. Het is al het vierde kwartaal op rij dat de huurprijzen in de vrije sector landelijk dalen.

Vooral in Amsterdam zakten de prijzen flink. Nieuwe huurders betaalden afgelopen kwartaal 6,8 procent minder dan een jaar geleden. Ook in Rotterdam, Den Haag en Eindhoven daalden de vrijesectorhuurprijzen op jaarbasis.

Reden voor de huurdalingen is dat het aanbod aan huurwoningen door corona is toegenomen. Na de corona-uitbraak kwamen buitenlandse werknemers niet langer naar Nederland. Ook stopte de stroom aan toeristen grotendeels, waardoor veel vakantieverhuur via platforms als Airbnb stilviel. Hierdoor kwamen huizen vrij.

Het is wel de vraag hoelang dit lichtpuntje voor huurders nog duurt. Makelaars zien de interesse van expats weer toenemen nu de vaccinatiegraad stijgt, wat de druk op de huurmarkt weer kan verhogen.

Ruim helft Nederlanders: snelle versoepelingen onverantwoord

Meer dan de helft (54 procent) van alle Nederlanders vindt het onverantwoord dat het kabinet de coronamaatregelen zo snel heeft versoepeld. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. De vaccinatiebereidheid blijft stabiel; 12 procent van de bevolking laat zich waarschijnlijk niet of zeker niet vaccineren, valt volgens de NOS af te leiden uit de antwoorden.

Een kwart van de Nederlanders vindt dat de snelle versoepelingen van eind juni juist wel konden. Maar de steun voor verdere versoepelingen is de laatste dagen sterk afgenomen.

Een maand geleden wilde twee derde van de Nederlanders verder versoepelen of de maatregelen helemaal loslaten. Na de laatste persconferentie op 9 juli - waarin de maatregelen weer verscherpt werden - wil 37 procent de huidige maatregelen handhaven en ziet 41 procent liever dat er nog strengere coronamaatregelen komen.

Nieuw liveblog

De webredactie is een nieuwe liveblog begonnen. Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer