Politiek

Ministerie van Rutte gaat naar tuin Catshuis

Op het Binnenhof zetelen de Eerste en de Tweede Kamer, een deel van de Raad van State en van het ministerie van Algemene Zaken. Het gebouwencomplex in het centrum van Den Haag kampt met veel technische en bouwkundige gebreken. Daarom hebben regering en parlement besloten tot een grootschalige renovatie. Die start deze zomer en duurt vijf jaar. Alle Kamerleden en ambtenaren krijgen tijdelijk een andere werkplek.

13 July 2021 10:50
Demissionair premier Mark Rutte arriveert bij het Catshuis voor het overleg tussen het demissionair kabinet en deskundigen over het coronavirus. beeld ANP, Phil Nijhuis
Demissionair premier Mark Rutte arriveert bij het Catshuis voor het overleg tussen het demissionair kabinet en deskundigen over het coronavirus. beeld ANP, Phil Nijhuis

Minister-president Rutte verhuist met zijn ministerie van Algemene Zaken naar een tijdelijk pand in de fraaie tuin van het Catshuis aan de Scheveningseweg in de hofstad.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade maakte met zijn medewerkers een schetsontwerp voor een onderkomen op het Catshuisterrein. De tijdelijke huisvesting is vier verdiepingen hoog en bestaat uit losse kantoorunits. Er komen in totaal drie gebouwdelen, die onderling zijn verbonden door twee transparante overkappingen. 
De buitengevel is van hout zodat de uitstraling van het gebouw aansluit bij de omliggende natuur. Het gebouw is duurzaam en circulair. Na afloop wordt het volledig weg­gehaald en krijgen de units elders een plek.

De tijdelijke huisvesting had er al moeten staan, maar omdat de vergunningverlening door de gemeente Den Haag forse vertraging oploopt, staan de bouw en verhuizing voor dit najaar gepland.

De ambtenaren van Algemene Zaken komen op een prachtige plaats terecht. Het Catshuis is sinds 1963 de ambtswoning van de minister-president. Jacob Cats (1577-1660), een vooraanstaand dichter en politicus, liet het pand bouwen. Hij noemde het Sorghvliet: „Ick neme dese plaets/ tot afkeer van de sorghen/ om daar bevrijt te zijn,/ om daar te zijn verborgen/ voor streken van het hof/ voor streken van den haet/ en wat er in Den Haegh/niet selden ommegaet.”

Dit is het eerste deel in een serie over de gebouwen waar de bewoners van het Binnenhof de komende jaren hun werk doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer