Kerk & religie
„Locatie TU Kampen hangt af van beste samenwerking”

Er is nog geen besluit genomen voor de toekomstige huisvesting van de Theologische Universiteit Kampen (TU). Maar de meest voor de hand liggende locatie is daar waar we het beste kunnen samenwerken, aldus drs. Pim Boven zaterdag.

Van onze verslaggever
De Theologische Universiteit Kampen. beeld RD
De Theologische Universiteit Kampen. beeld RD

Boven, lid van het college van bestuur van de TU, zei dit zaterdag tijdens een plenaire vergadering van de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Aan de orde van behandeling was het rapport over strategie en huisvesting van de Kamper universiteit.

Boven liet weten dat het voor de TU in ieder geval van belang is dat zij een plaats kiest waar christelijke studenten en instellingen én een academische setting aanwezig zijn. Dat laatste ontbreekt vooralsnog in Zwolle, al zijn er wel christelijke instellingen voor hoger onderwijs.

De mogelijkheden voor samenwerking liggen het meest voor de hand in Utrecht, maar niet zonder de nodige risico’s, „die een passende respons vragen”, aldus Boven. „Kampen vertrekt dan uit de regio waar ze ruim 165 jaar is geworteld. Dat vraagt best wat van de medewerkers en de studenten. Bovendien zijn er in Utrecht al tal van levensbeschouwelijke instellingen, waardoor het hebben van een eigen profiel dan nog meer van belang is. Kampen is in ieder geval niet meer een stad waar christelijke studenten nog naartoe komen, en ook het huidige universiteitsgebouw voldoet niet meer aan de Arbo- en andere wettelijke eisen.”

GTU

Het mislukken van het project van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) in 2017 zong nog een beetje na tijdens de vergadering. „Dat was een moment waarop we ons verder moesten bezinnen op onze toekomst”, stelde Boven. „Onze instelling is relatief klein en het is moeilijk om alles in de lucht te houden. We wilden toen al krachten bundelen maar dat is toen met de opleiding in Apeldoorn niet gelukt. Het vak theologie schuift in Nederland aan de universiteit steeds meer op naar de rand en overleeft daar vaak niet meer. Voor de TU is het inzetten op samenwerking ten behoeve van kostenbeheersing en efficiënt werken vanzelfsprekend.”

In 2010 is de TU opgenomen in verband van levensbeschouwelijke universiteiten, waardoor de TU niet alleen een kerkelijk instituut is, maar ook een instelling met publiekrechtelijke werking met kwaliteits- en inspectie-eisen van de overheid. Sinds 2010 wordt de TU voor 50 procent bekostigd door de overheid, maar deze steun is voor een fors deel „variabel” en hangt af van de instroom van studenten en het aantal promoties, aldus Boven. In de komende maanden wordt de afweging gemaakt welke vestigingsplaats de beste voorwaarden biedt voor een „duurzame” ontwikkeling van de TU. „Er zijn nog verkennende besprekingen en een broedende kip moet je niet storen”, zei Frans Schippers, preses van de landelijke vergadering van de NGK.

Een definitief besluit over de uiteindelijke locatie wordt genomen door het college van bestuur van de TU. De plenaire vergaderingen van de GKV en NGK hebben zaterdag unaniem het vertrouwen uitgesproken dat dit in de komende periode verder vormgegeven kan worden door het college van bestuur in samenspraak met de raad van toezicht en de financiële deputaten van de beide kerken.

De beide vergaderingen gingen akkoord met het omzetten van het curatorium van de TU in een raad van advies en stelden de jaarlijkse bijdrage voor de TU voor het jaar 2022 en 2023 vast op 1,8 miljoen euro, conform de meerjarenbegroting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer