Gezondheid

„Tij oplevend coronavirus nu keren”

Het coronavirus laait weer op. Het RIVM noteerde de afgelopen week ruim 7000 besmettingen, zo’n 75 procent meer dan in de week ervoor. „Zorgelijk.”

6 July 2021 11:55
Prof. Rosendaal.  beeld Arno Massee
Prof. Rosendaal.  beeld Arno Massee

Dat het aantal dagelijkse nieuwe coronabesmettingen snel toeneemt, is „wel iets om je zorgen over te maken”, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge maandag. „Je moet waakzaam zijn.”

Ook Marino van Zelst, lid van corona-adviesgroep Red Team, maakt zich flink zorgen over de exponentiële groei van het aantal besmettingen. „Als het zo doorgaat, zitten we over twee weken op 5000 en over drie weken op 10.000 besmettingen. Dat wil je echt niet.”

„De volgende golf is begonnen”, stelt de Leidse epidemioloog prof. Frits Rosendaal. Boosdoener is de extra besmettelijke deltavariant uit India. „Deze zware jongen neemt het nog sneller over dan de Engelse variant begin dit jaar deed.”

Ook ziekenhuizen gaan een toename merken, verwachten Rosendaal en Van Zelst. Van Zelst: „Net als in Engeland gebeurt.” Momenteel is de situatie in Nederlandse ziekenhuizen nog beheersbaar. Op de intensive cares liggen dinsdag 110 Covidpatiënten, op de verpleegafdelingen 126. „We hebben ons écht zorgen te maken als de infecties zich weer gaan vertalen in ziekenhuisopnamen. We houden heel goed de vinger aan de pols”, zegt De Jonge daarover.

Omdat inmiddels de meeste ouderen zijn gevaccineerd, verwacht Rosendaal niet dat de situatie in ziekenhuizen uit de hand loopt. „Ziekenhuizen in de Biblebelt en bijvoorbeeld de Schilderswijk kunnen het wel druk krijgen. Er zijn immers nog genoeg 40-plussers die ernstig ziek kunnen worden.”

Zelfs al leiden de besmettingen niet tot meer ziekenhuisopnames, dan is het alsnog zaak het virus te bestrijden, vindt het Red Team-lid. „Besmettingen zijn niet onschuldig. Zij zorgen voor meer ziektelast zoals long covid, langdurige klachten na een infectie. Dat legt extra druk op de zorg.” Alleen al in Engeland hebben 2 miljoen mensen klachten na een corona-infectie die minstens twaalf weken aanhouden, bleek eind juni uit een grote Britse studie.

De overheid móét iets doen om het tij te keren, vindt Van Zelst. „Het minste wat ze kan doen is op het podium gaan staan en wijzen op het belang van het naleven van de basisregels zoals afstand houden, goed ventileren, je laten testen bij klachten en zo nodig in quarantaine gaan.”

Het herinvoeren van maatregelen als de mondkapjesplicht vindt Van Zelst moeilijk haalbaar. „De beer is los.” Hij hekelt een filmpje waarop demissionair minister Grapperhaus op een ludieke manier afscheid neemt van het mondkapje. „Daarmee verwijder je het laatste restje draagvlak voor deze maatregel.”

Een beter idee vindt Van Zelst het strakker controleren van toegangstesten tot festivals. Hij wijst op een uitbraak in discotheek Aspen Valley in Enschede, waarbij minstens 180 bezoekers corona opliepen.

Ondertussen meldde Trouw dinsdag dat gemeenten niet of nauwelijks optreden bij de handhaving van de coronamaatregelen in uitgaansgelegenheden.

Ook Rosendaal pleit voor het beter handhaven van de huidige maatregelen. „Dat betekent goed testen bij evenementen en in de horeca, en afstand blijven houden.”

De Leidse epidemioloog vindt dat de overheid te snel heeft versoepeld. „Toestaan dat jongeren massaal afreizen naar Portugal of Spanje om een examenfeestje te vieren, vind ik niet handig. Vorig jaar zomer hebben we al gezien dat dat fout kan gaan.”

Besmettingen vinden nu vooral onder jongeren plaats, maar dat blijft niet zo. Rosendaal: „Zij wonen niet op een eiland. Bij thuiskomst of een familiebezoek kunnen ze het virus overdragen.”

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer