Corona raakte naaste van persoon met beperking hard tijdens eerste golf
Op mantelzorgers van mensen met een beperking heeft de coronapandemie grote invloed gehad. Dat blijkt uit internationaal onderzoek dat wordt gepresenteerd op een congres over onderzoek naar en met mensen met een beperking. Het congres is maandag begonnen in Amsterdam.
Het onderzoek naar de impact van corona op mensen met een beperking en hun families en verzorgers leverde uit twaalf landen bruikbare gegevens op. Onder meer de landen Australië, India, Israël, Noorwegen en Nederland deden mee. Hoofdonderzoeker was Christine Linehan, verbonden aan de universiteit van Dublin.
Uit de online-enquête, die anoniem kon worden ingevuld door mantelzorgers en zorgpersoneel van mensen met een beperking, werd onder meer gevraagd naar het effect van de pandemie op het welzijn van deze zorgverleners. De onderzoekers ontdekten dat deze groep, zeker als het om mantelzorg in gezinnen ging, een hoog risico liep op stress en depressie. Ruim 62 procent van de ondervraagden was matig of ernstig gestrest; 41 procent gaf aan matig of ernstig depressief te zijn geweest tijdens de pandemie. Voor een kleiner deel (22 procent) leverde de coronatijd matige of ernstige angstgevoelens op.
Werken
Het verlenen van mantelzorg tijdens de coronapandemie beïnvloedde ook andere aspecten van het leven, zagen de onderzoekers. Zo gaf bijna een op de vijf mantelzorgers (19 procent) aan te zijn gestopt met werken, om zo een familielid met een beperking te kunnen ondersteunen. Ook financieel had de pandemie gevolgen voor mantelzorgers. Meer dan de helft van hen (ruim 52 procent) zei in coronatijd meer geld te hebben uitgegeven aan het gezinslid met een beperking dan gewoonlijk.
Stemming
Ook het welzijn van de mensen met de beperking of ontwikkelingsstoornis werd onder de loep genomen. De onderzoekers hebben deze groep niet benaderd, aangezien de instellingen voor gehandicaptenzorg zich op het moment dat het onderzoek van start ging –in de eerste golf– in een crisis bevonden.
In plaats daarvan konden mantelzorgers en zorgpersoneel aangeven of ze veranderingen hebben waargenomen bij de persoon die ze tijdens de pandemie ondersteunden. Dit is bij een groot aantal zorgverleners het geval: 64 procent gaf aan een verandering van stemming te hebben gezien bij de persoon met een beperking aan wie ze mantelzorg verlenen.
Kinderwens
Op het congres, dat tot donderdag duurt, komt behalve de impact van Covid-19 op mensen met een beperking en hun omgeving een breed scala aan onderwerpen aan bod. Zo zijn er voordrachten over het einde van het leven, mentale gezondheid en kinderwens bij mensen met een beperking.