Binnenland
Coöperatie wast handen in onschuld na dood door gifpoeder

De vrouw nam in september 2020 het middel dat wordt aanbevolen door Coöperatie Laatste Wil (CLW), de organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Vlak daarna kreeg ze spijt en belde 112. Een dag later overleed de vrouw.

Redactie binnenland
3 July 2021 22:24Gewijzigd op 6 July 2021 15:03
Adviesrapport van de Adviescommissie Voltooid Leven. beeld ANP, Olaf Kraak
Adviesrapport van de Adviescommissie Voltooid Leven. beeld ANP, Olaf Kraak

Haar nabestaanden vonden gegevens die deden vermoeden dat het dodelijke middel was verstrekt door iemand gelieerd aan CLW. Ze deden aangifte van hulp bij zelfdoding.

De moeder van het slachtoffer en diverse betrokkenen uit haar vriendenkring noemden het in de Volkskrantreportage onbestaanbaar dat het poeder via de coöperatie in handen kan komen van instabiele, jonge mensen met psychische problemen.

Of er een breder strafonderzoek loopt naar meerdere sterfgevallen van jonge mensen door het poeder is nog niet duidelijk. Volgens de nabestaanden zou de politie dat bij het opnemen van de aangifte tegen hen hebben gezegd, maar het OM wil daar niets over kwijt.

De Coöperatie Laatste Wil werd in 2013 opgericht met als doel laatstewilmiddelen beschikbaar te stellen aan leden. In september 2018 maakte de club triomfantelijk bekend een nieuw, effectief poeder te hebben gevonden dat via internetadressen en bij groothandels gemakkelijk verkrijgbaar zou zijn. Sindsdien vervulde de coöperatie voor de leden de rol van inkoper.

De organisatie kwam onder het vergrootglas te liggen na de zelfdoding van een 19-jarig meisje uit Uden dat kans had gezien het poeder via internet te bemachtigen. Mede op aandringen van het kabinet kwamen groothandels daarop met een convenant waarin ze afspraken dat het middel niet meer aan particulieren zou worden verstrekt. Onder druk van justitie is de coöperatie inmiddels gestopt met de verkoop van het poeder. Bekend is echter wel dat de inmiddels ruim 26.000 leden in huiskamerbijeenkomsten onderling nog steeds informatie uitwisselen.

Voorzitter Jos van Wijk van CLW noemde de Haagse zaak desgevraagd „vreselijk”, maar benadrukt dat CLW-vrijwilligers het poeder nooit uit naam van de organisatie mogen verstrekken. De SGP heeft het kabinet maandag via Kamervragen om opheldering verzocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer