Zorgminister De Jonge moet laten nagaan waarom het aantal meldingen van artsen over uitgevoerde euthanasieverzoeken vorig jaar met ruim 9 procent is gestegen ten opzichte van 2019.
Daar hebben de fracties van SGP, ChristenUnie en JA21 maandag in schriftelijke vragen op aangedrongen. De regionale toetsingscommissies ontvingen 6.938 meldingen, zo bleek eind vorige maand.
In het jaarverslag van de toezichthouder viel onder meer te lezen dat de onafhankelijke arts-consulent, die verplicht moet worden geraadpleegd, de patiënt vanwege corona tijdelijk mag spreken via een videoverbinding. De drie fracties willen van De Jonge weten of de commissies wel bevoegd zijn om een dergelijke ontheffing te geven.
Ook vragen zij per wanneer deze uitzonderingsmaatregel weer beëindigd wordt.
Opheldering is volgens de drie ook wenselijk nu blijkt dat de commissieleden slechts 4,5 procent van alle meldingen bespreken in een vergadering. Het overgrote deel van de dossiers, namelijk 95,5 procent, blijkt na een eerste selectie door de secretaris van de commissie te worden gekwalificeerd als ”niet vragen oproepend” en wordt daarna niet meer grondig onderzocht.
SGP, CU en JA21 willen daarom van De Jonge weten aan de hand van welke criteria door de toetsingscommissies de status van een binnengekomen melding wordt bepaald.