Kaag-documentaire blijft tongen los maken
De documentaire over D66-leider Kaag die op 3 januari door de VPRO werd uitgezonden, blijft de tongen los maken. Het Commissariaat voor de Media gaat mogelijk een onderzoek doen. In een verklaring meldt het Commissariaat dat er al contact is geweest met de NPO en de VPRO en dat nu bekeken wordt of verder onderzoek nodig is. Daarbij kan de vraag aan de orde komen of de Mediawet overtreden is. In het uiterste geval kan worden overgegaan op een boete, maar een woordvoerder wil daar niet op vooruitlopen.
Website GeenStijl publiceerde dinsdag een artikel op basis van stukken die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn verkregen. Daaruit ontstaat het beeld dat D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken invloed hebben uitgeoefend op de documentaire ”Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof”, die op 3 januari door de VPRO werd uitgezonden.
Opheldering
Ook andere instanties gaan met de kwestie aan de slag. Zo gaf minister Slob van OCW woensdag aan dat hij van de VPRO opheldering wil over de totstandkoming van de documentaire. In december schreef Slob nog aan de Kamer dat „D66 geen betrokkenheid heeft gehad bij of invloed heeft gehad op de documentaire.” Hij baseerde zich toen op informatie van de VPRO. Verder buigt ook de ombudsman van de NPO, Margo Smit, zich over de kwestie.
Geen slimme zet
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde de documentaire eerder al journalistiek gezien geen slimme zet. Vooral de periode waarin die gemaakt is, de verkiezingstijd, kan ervoor zorgen dat de „strikte onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken”, zei Thomas Bruning, algemeen secretaris.
Uit de Wob-stukken komt naar voren dat D66 moeite had met bepaalde scenes in de film. Zo was de partij niet tevreden met een shot waarin Kaag tijdens een werkreis naar Niger champagne drinkt bij aankomst en met beelden van een overleg waarin Kaag klaagt over Kamerleden.
Verder moest er „echt iets in de documentaire over haar idealen.” Er werden uiteindelijk meerdere aanpassingen gedaan, maar volgens de VPRO hebben die „op geen enkele manier de inhoud van de film zoals de maker die voor ogen had, geschaad.”
Sympathisant
Een woordvoerder van de VPRO liet woensdag aan het ANP weten dat de documentaire onafhankelijk tot stand is gekomen. In december benadrukte de omroep al dat er geen relatie bestaat tussen de documentaire en het feit dat de voorzitter van de NPO een sympathisant is van D66 en dat de directeur van de VPRO voormalig campagneleider is van D66.