„Bijbelse nuchterheid bij het duiden van tekenen van de eindtijd”
Een christen moet op een Bijbelse manier nuchter zijn als het gaat om het duiden van de tekenen van de eindtijd.
Dat stelde Laurens van der Tang dinsdagavond tijdens een debat met Maarten Van Nieuw Amerongen over het thema ”The great reset”.
Volgens Van der Tang, die eerder over het onderwerp publiceerde, is waakzaam zijn de juiste invulling van Bijbelse nuchterheid. Dat betekent dat een christen niet alles moet relativeren vanuit de gedachte dat het vast zo’n vaart niet zal lopen. „Er is echt sprake van een strijd tussen geestelijke machten”, zegt Van der Tang.
„We staan op een breukpunt in de geschiedenis”, stelt Van der Tang. „Het is voor het eerst dat God voor een minderheid een levende realiteit is. De mens is fundamenteel op zichzelf gericht. Dat zijn de vruchten van de Verlichting en Romantiek die nu openbaar komen. Het christendom is een minderheid in Nederland. Op die ontwikkelingen moeten we alert zijn.”
Masterstudent politieke wetenschappen Van Nieuw Amerongen bepleit voorzichtigheid. „Het blijft giswerk.” Volgens de politicoloog in spe is het lastig om te beoordelen of er anno 2021 sprake is van een trendbreuk in de geschiedenis. „We weten maar ten dele. Ook dat is een Bijbelse notie”, aldus Van Nieuw Amerongen.
Beide sprekers reflecteren op de ideeën die Klaus Schwab –oprichter van het World Economic Forum (WEF)– en econoom Thierry Malleret optekenen in hun boek ”Covid-19: The great reset”. De auteurs gaan in op de grote veranderingen op het gebied van globalisering en digitalisering. Volgens Van der Tang is het „voor 80 procent een informatief boek.”
Echter, de wereldsturing die Schwab en Malleret bepleiten, baart Van der Tang zorgen. Volgens hem zijn mondiale organisaties die aangestuurd zouden moeten worden door landen samen met organisaties als Greenpeace en de Bill & Melinda Gates Foundation helemaal niet nodig. Daarnaast heeft hij bezwaar tegen waarden zoals vrijheid en gelijkheid waar westerse regeringsleiders zich in toenemende mate op baseren. Hij ziet die waarden heel vaak terugkomen in de wereldwijde doelstellingen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals.
Van Nieuw Amerongen wil nuchter naar het WEF kijken. „We moeten niet bang zijn voor een nieuwe elite die nu opstaat die er 150 tot 200 jaar geleden niet was.”