Vier mensen kregen waarschijnlijk verkeerd vaccin
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Het kabinet zet voorzichtige stappen in het versoepelen van de coronamaatregelen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Advertentie
Het digitale vaccinatiepaspoort waar momenteel aan wordt gewerkt, zorgt voor grote privacyrisico’s. Onder meer door tijdsdruk en politieke druk zijn de persoonsgegevens die in het paspoort worden verwerkt mogelijk niet goed beveiligd. Dat zeggen privacydeskundigen en de stichting Privacy First tegen BNR. Zij noemen het gele vaccinatieboekje een veel minder risicovol alternatief voor het digitale paspoort.
Volgens de stichting Privacy First en de privacyjuristen waar BNR mee sprak, gaat er grote politieke druk en tijdsdruk schuil achter de ontwikkeling van het digitale paspoort. „Het risico op het gebied van privacy wordt hierdoor groot”, zegt Peter Kager van ICTRecht, een adviesbureau gespecialiseerd in privacyrecht. De centrale database voor alle vaccinatiegegevens die door het RIVM wordt beheerd, zorgt bij Kager voor bezorgdheid.
Wilmar Hendriks van Privacy First deelt Kagers bezorgdheid: „Onnodig veel gegevens op één plek, waarbij alles onder tijdsdruk wordt ontwikkeld. Dat brengt heel veel risico’s met zich mee. Die tijdsdruk kan namelijk zorgen voor onnauwkeurigheid, iets wat zeer onwenselijk is.”
Bijna driekwart van de bevolking (72 procent) wil eerder af van de mondkapjesplicht dan het kabinet nu van plan is. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een panel onder ruim 3500 respondenten. Ook wil 11 procent dat de 1,5 meterregel eerder verdwijnt en ziet ongeveer eenzelfde percentage het thuiswerken het liefst zo snel mogelijk verdwijnen.
Het kabinet is van plan om vanaf 26 juni weer verder te versoepelen. Dan gelden eigenlijk alleen nog beperkingen van het aantal bezoekers thuis en in openbare gelegenheden en zijn de basisregels, zoals afstand houden en handen wassen, en de mondkapjesplicht nog van kracht. Die maatregelen komen pas te vervallen als de laatste stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet. Daar staat nog geen datum voor. Binnen het kabinet zou het in stand houden van de mondkapjesplicht echter onderwerp van discussie zijn.
Arts-microbioloog en OMT-lid Andreas Voss denkt dat een mondkapjesplicht niet langer nodig is. „De mondkapjes kwamen later dan de basismaatregelen. Ik denk dat het eraf kan, omdat de toegevoegde waarde, zeker op dit moment, heel klein is. De getallen gaan zeer omlaag. Ik vind afstand houden altijd al een betere maatregel”, zegt hij tegen Hart van Nederland. Ook de OMT-leden Marc Bonten en Alex
Friedrich stelden dinsdag in het AD dat het versoepelen van de mondkapjesregel ‘wellicht eerder’ kan.
Volgens Hart van Nederland komt uit het onderzoek verder naar voren dat Nederlanders zich over het algemeen nog steeds aan de mondkapjesplicht houden. Bijna drie vierde (73 procent) van de mensen zegt het kapje nog altijd te dragen wanneer dat moet. Eén vijfde (19 procent) doet dat niet altijd en 7 procent nooit. „Dat is ook wat wij zien aan de poorten van het ziekenhuis waar ik werk”, zegt Voss. „Je ziet meer en meer mensen die niet bereid zijn een mondkapje te dragen. Omdat ze gevaccineerd zijn en het nut niet meer zien.”
New York schrapt vrijwel alle maatregelen die verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. De Amerikaanse staat gold vorig jaar nog als een coronabrandhaard, maar inmiddels heeft ruim 70 procent van de volwassen inwoners er minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Gouverneur Andrew Cuomo zei dinsdag dat het tijd is om „terug te keren naar ons oude leven”.
Het besluit betekent volgens lokale media dat bioscopen weer kunnen volstromen en dat tafels in restaurants niet meer op ruime afstand van elkaar gezet hoeven te worden. Ook het controleren van de lichaamstemperatuur van mensen die gebouwen binnengaan behoort tot het verleden. Sportcentra, kappers en andere bedrijven zijn ook niet meer verplicht om klanten te vragen hun contactinformatie achter te laten.
Cuomo sprak over een „belangrijke mijlpaal”. Ondanks die jubelstemming zijn de autoriteiten niet onverdeeld tevreden over het verloop van de vaccinatiecampagne. In stadsdelen als de Bronx en Brooklyn in de stad New York blijft de vaccinatiebereidheid onder de bevolking achter.
De autoriteiten proberen twijfelaars met allerlei speciale acties ervan te overtuigen om zich toch te laten inenten. Zo wordt een priklocatie geopend in het Empire State Building. Mensen die zich daar laten inenten, mogen daarna gratis naar het observatieplatform op de 86e verdieping van de beroemde wolkenkrabber. Kaartjes kosten normaliter tientallen dollars.
Ook op andere plaatsen in het land worden coronamaatregelen geschrapt. De VS hebben met circa 600.000 overleden patiënten wereldwijd het hoogste dodental door de pandemie gemeld, maar behoren internationaal ook tot de koplopers op vaccinatiegebied. Californië, waar 72 procent van de volwassenen zeker één vaccindosis heeft gehad, trok dinsdag ook vrijwel alle coronamaatregelen in. Gouverneur Gavin Newsom noemde dat „heropeningsdag”.
De bereidheid onder de bevolking om zich te laten vaccineren tegen corona neemt nog altijd toe. De vaccinatiebereidheid is tussen halverwege mei en begin juni toegenomen van 84 naar 87 procent, meldt het coronadashboard van de overheid op basis van onderzoek dat elke drie weken wordt herhaald.
Dat betekent dat 87 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder een prik heeft gehad of van plan is die te gaan halen. Begin dit jaar was dat nog 75 procent en halverwege december, toen er nog niet werd geprikt, 61 procent.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt het percentage hoog en dankt daarvoor op Twitter „al die mensen die zich inzetten om anderen goed te informeren”. Volgens hem is de vaccinatiebereidheid „cruciaal om versoepelingen mogelijk te maken en een opleving van het virus in het najaar te voorkomen”.
De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zeventigplussers (96 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (76 procent).
De Europese Commissie heeft de eerste 20 miljard euro op de kapitaalmarkt opgehaald voor het herstelfonds waarmee de EU-landen miljarden in hun economieën kunnen investeren om te herstellen van de coronacrisis. Het gaat om obligaties met een looptijd van tien jaar. De lidstaten staan garant voor de leningen.
In totaal wil het dagelijks EU-bestuur 800 miljard euro ophalen voor het herstelfonds, tot eind 2026 ongeveer 150 miljard euro per jaar. Met het geld kunnen lidstaten in de vorm van subsidies en leningen projecten financieren die hun economie vooral duurzamer, digitaal sterker en veerkrachtiger moet maken. De lidstaten dienen daarvoor herstelplannen in Brussel in, die binnen twee maanden moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie en daarna binnen een maand door de ministers van Financiën.
Het dagelijks EU-bestuur heeft tot nu toe vijf herstelplannen goedgekeurd. Het gaat om Spanje, Portugal, Denemarken, Griekenland en Luxemburg. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bezoekt deze week de regeringen van deze landen.
Nederland heeft nog geen plan ingediend. Daarmee wordt gewacht tot er een nieuwe regering is.
In Duitsland lijkt een jaar na de eerste coronagolf sprake te zijn van een babyboom. Het aantal geboortes in maart bereikte het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, meldt het landelijke statistiekbureau. Andere Europese landen, waaronder Nederland, registreerden in die maand ook een flinke stijging van het geboortecijfer.
Er zijn volgens voorlopige cijfers in maart bijna 66.000 kinderen geboren in Duitsland. Het gaat om een stijging van ongeveer 10 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. „De laatste keer dat sprake was van meer van 65.000 geboortes in maart, was in 1998”, meldt Destatis, het Duitse statistiekbureau.
Er lijken meer kinderen te zijn verwekt toen de eerste coronagolf vorig jaar in kracht begon af te nemen. Daar waren in februari ook al signalen van. Toen lag het aantal geboortes ongeveer 6 procent hoger dan een jaar geleden. Die trend heeft zich in maart dus doorgezet. De cijfers voor april zijn nog niet bekendgemaakt.
De situatie in Duitsland lijkt binnen Europa niet op zichzelf te staan. Het Duitse statistiekbureau meldt dat Nederland in maart ruim 10 procent meer geboortes heeft gemeld dan een jaar eerder. Ook Roemenië (15 procent), Estland (13 procent) en Litouwen (13 procent) noteerden flinke stijgingen van het aantal geboortes.
Door een storing bij de GGD zijn zo’n 137.000 vaccinaties vorige week niet goed geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de laatste cijfers van het instituut zijn er vorige week 1.530.543 eerste en tweede coronaprikken gezet.
Met het geschatte aantal prikken dat niet is geregistreerd komt het totaal uit op iets minder dan 1,7 miljoen vaccinaties. Dat getal komt overeen met wat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag naar buiten bracht. De GGD werkt volgens het RIVM nog aan een oplossing voor de storing. Volgende week zijn de cijfers naar verwachting weer volledig bijgewerkt.
In totaal zijn nu 12.442.436 vaccinaties uitgedeeld, waarvan een deel dus berust op een schatting.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald, na twee dagen van heel lichte stijging. Ziekenhuizen behandelen momenteel 645 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 27 september 2020.
Vergeleken met maandag is het aantal coronapatiënten met 36 gedaald. In de twee dagen ervoor waren er in totaal negen opgenomen patiënten bijgekomen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 395 mensen met corona, 23 minder dan op maandag. Voor het eerst sinds 24 september komt dat aantal onder de 400 uit. Intensive cares behandelen nog 250 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 11 oktober. Dat zijn er 13 minder dan op maandag en het is de 23e achtereenvolgende dag dat de bezetting op de corona-ic’s daalt.
De coronavleugels van ziekenhuizen zijn de laatste weken leeggelopen. Dat komt doordat steeds minder coronapatiënten hoefden te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden 45 nieuwe coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care. Vorige week dinsdag ging het om 52 mensen, de dinsdag daarvoor om 83 en nog een dinsdag eerder om 123.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 327 coronapatiënten opgenomen, het laagste aantal sinds het centrum in oktober begon met het delen van die gegevens.
Als gevolg van de leegloop kunnen ziekenhuizen zelf zorgen voor de overgebleven coronapatiënten. Die hoeven niet meer te worden verplaatst naar andere delen van het land, waarvoor het LCPS vorig jaar is opgericht. In de afgelopen 48 uur is niemand overgeplaatst.
De capaciteit van de intensive cares kan bovendien omlaag. Ze hebben nu nog maar 1089 bedden beschikbaar, het laatste aantal sinds eind oktober. In april en begin mei waren dit er meer dan 1400.
Artsen en verpleegkundigen kunnen daardoor aan de slag op andere afdelingen, om daar voor mensen met andere aandoeningen te zorgen. De reguliere zorg komt meer en meer op gang. Verpleegafdelingen behandelen nu 13.078 ‘non-Covid-patiënten’. Dat niveau was niet bereikt sinds het LCPS in september begon met het delen van die gegevens.
Advertentie
Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra deelt het optimisme van onder andere De Nederlandsche Bank (DNB) over de economische vooruitzichten voor de komende tijd. „Die economie gaat echt als een dolle weer draaien”, voorspelt hij, aangezien de meeste coronabeperkingen waarschijnlijk eind deze maand tot het verleden behoren.
Hoekstra wijst erop dat de economie nu al tekenen van herstel laat zien. Nederlanders hebben tijdens de crisis „tientallen miljarden” opgepot, geld dat „inmiddels zijn weg weer vindt naar de winkelstraten, naar cafés.” Hij is ervan overtuigd dat dit zal doorzetten „en dat we in economisch opzicht echt een hele goede zomer tegemoet gaan”.
Dat neemt niet weg dat al tijdens de kabinetsformatie afspraken gemaakt moeten worden over het herstel op de langere termijn. Veel bedrijven kampen bijvoorbeeld nog met schulden die ook bij economische rugwind niet zomaar even kunnen worden afgelost. Sommige vraagstukken kunnen niet wachten tot er een nieuw kabinet zit, vindt ook Hoekstra.
Over de formatie wilde de CDA-leider na afloop van een gesprek met informateur Mariëtte Hamer en VVD-leider Mark Rutte opnieuw weinig loslaten. Het gaat nog altijd vooral over de inhoud, maar ook over welke coalitie gevormd kan worden. „Vervolgens is de vraag voor alle partijen, zeker die van mij: denk je dat je daar aan deel moet nemen of niet?”
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft afnemen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 1062 nieuwe positieve tests binnengekomen bij het RIVM. Dat zijn er 381 minder vergeleken met vorig week dinsdag. Vergeleken met de week daarvoor gaat het om een afname van ruim 1400 gevallen. Ten opzichte van maandag is er wel sprake van een toename, met 173 positieve tests.
Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is wel weer verder gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen er 8981 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1283 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds half september vorig jaar.
De daling van het aantal coronabesmettingen heeft afgelopen week flink doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in totaal 8981 positieve testresultaten, 38 procent minder dan een week eerder. De besmettingscijfers zijn op het laagste niveau beland sinds de nazomer van vorig jaar.
Een cruciaal verschil is dat de besmettingen toen weer begonnen toe te nemen, terwijl het coronavirus zich nu steeds langzamer verspreidt. Volgens het RIVM heeft dat alles te maken met de vaccinaties. Het aantal gevallen van de afgelopen week komt neer op 53 per 100.000 inwoners.
Het reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel anderen worden besmet door mensen die het virus hebben opgelopen, is gezakt naar 0,78. Afgelopen vrijdag becijferde het RIVM het nog op 0,83. Helemaal actueel is dit cijfer nooit; het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om het vast te stellen.
In zeven dagen tijd werden ook slechts 21 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat waren er een week eerder nog 63.
Volgens voorlopige cijfers werden afgelopen week 232 nieuwe patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen. In de vorige weekrapportage meldde het RIVM nog 380 opnames. De daling bedraagt daarmee 39 procent.
Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt samen met de GGD’en op welke manieren mensen die niet ingaan op een vaccinatieuitnodiging alsnog verleid kunnen worden tot een coronaprik. Volgens een woordvoerster wordt daarbij gedacht aan bijvoorbeeld mobiele priklocaties op festivals en in de horeca.
Op dit moment werken GGD’en al met mobiele priklocaties, zoals bussen. Die gaan naar plekken waar minder mensen komen opdagen voor een prik, zoals „wijken met een lage sociaal-economische status”. Zo werden in Rotterdam al prikacties op de markt gehouden. „Het verschilt echt per regio”, aldus de woordvoerster van het ministerie. „Niet overal zijn dit soort acties nodig.”
De vaccinatiebereidheid is onder jongeren relatief het laagst. Vandaar dat ook de optie voor prikacties op festivals en in de horeca op tafel liggen. „Er wordt nu al van alles bekeken, besproken en onderzocht”, aldus het ministerie. „En deze zomer, als de massale vaccinatiecampagne achter de rug is, wordt gekeken welke opties richting welke doelgroepen nodig zijn.” Zo komt er mogelijk ook een ‘landelijke campagnedag’, om het belang van vaccinatie nog eens extra onder de aandacht te brengen.
De mobiele priklocaties vaccineren niet zomaar iedereen die komt aanwaaien. „Er wordt natuurlijk wel gekeken of je al een uitnodiging hebt gehad. Als je bijvoorbeeld 18 bent, dan moet je gewoon wachten tot je bent opgeroepen.”
De woordvoerster wil dan ook benadrukken dat het belangrijk is dat mensen gewoon een afspraak maken als ze worden uitgenodigd. „De mobiele locaties zijn echt bedoeld voor de ‘witte plekken’ op de kaart, waar we mensen met de uitnodiging niet goed kunnen bereiken.”
Twitter heeft Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, opgedragen om zijn tweet over de Deense voetballer Christian Eriksen te verwijderen. Dat heeft hij gedaan. Ook werd zijn account @willem_engel tijdelijk geschorst. Het is niet bekend hoelang die schorsing duurt, maar Engel heeft sindsdien nog geen nieuwe tweets geplaatst. Zijn oude tweets zijn wel zichtbaar.
Eriksen zakte zaterdag in elkaar tijdens de EK-wedstrijd van zijn land en werd op het veld gereanimeerd. Engel suggereerde dat dit te maken had met vaccinaties en riep op met de prikken te stoppen.
Twitter laat dinsdag in een verklaring weten dat het niet is toegestaan om onjuiste berichten over vaccinaties te plaatsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om „ontkrachte beweringen over de nadelige gevolgen van vaccinaties” en om „onjuiste beweringen die de indruk wekken dat vaccins worden gebruikt om bewust schade te berokkenen”. Als Engel vaker in de fout gaat, zou dat ertoe kunnen leiden dat zijn account definitief wordt geblokkeerd.
De politie heeft tot nu toe 407 verdachten in verband met de avondklokrellen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij of deelname aan de rellen. Daarvan waren er 91 minderjarig, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend in een update over coronagerelateerde misdrijfzaken.
In januari braken in diverse steden rellen uit in reactie op het invoeren van de avondklok. De rellen gingen gepaard met veel geweld, diefstal, plunderingen en vernielingen. In 281 zaken heeft de officier van justitie besloten om de zaak voor te leggen aan de strafrechter, al dan niet via het snelrecht. Daarvan zijn inmiddels 189 zaken behandeld.
In 121 gevallen heeft de rechter een gevangenisstraf of jeugddetentie opgelegd. In de overige zestig gevallen is een andere straf opgelegd, bijvoorbeeld een geldboete of taakstraf. In elf zaken volgde vrijspraak. Van alle strafbare feiten waar de relschoppers van worden verdacht gaat het vaak om openlijk geweld, opruiing (bijvoorbeeld via sociale media), verzet tegen de politie en diefstal (in vereniging).
Het OM heeft 124.356 coronaboetes verwerkt. Daarvan zijn 80.419 strafbeschikkingen opgelegd voor het overtreden van de avondklok die van kracht was van 23 januari tot 28 april. Bij de overige opgelegde boetes gaat het voornamelijk om onvoldoende afstand houden.
In totaal heeft het OM ruim 174.000 processen-verbaal ontvangen die zijn opgemaakt door agenten of boa’s. Een deel daarvan moet nog beoordeeld worden. Een ander deel, gemiddeld 38 procent, is teruggestuurd naar de politie en de gemeentelijke handhavers voor aanvulling.
Het OM heeft 8391 boetes opgelegd aan passagiers die sinds 1 juni vorig jaar geen mondkapje droegen in het openbaar vervoer en mensen die sinds 1 december geen mondkapje droegen in de publieke binnenruimte.
Duizenden mensen tekenden verzet aan tegen hun coronaboete, tot halverwege mei waren dat er 14.441. De officier van justitie beoordeelt alle verzetschriften en maakt daarna de keuze om de boete in te trekken of aan de rechtbank voor te leggen. Dat kan lang duren. Inmiddels zijn 233 verzetszaken op zitting behandeld. Bij 175 daarvan is door de rechter een geldboete opgelegd. In 28 zaken kwam de rechter tot een vrijspraak en in 29 zaken volgde een andere uitspraak. In zes zaken is het OM in hoger beroep gegaan.
Nederlanders gingen vorige week het meest naar kantoor sinds de coronapandemie half maart zwaar ingreep op het openbare leven. Dat komt naar voren uit cijfers van Google. Het internetbedrijf houdt bij waar gebruikers van zijn kaartendienst Maps zich begeven en hoe lang.
De cijfers wijzen erop dat men nog steeds veel thuiswerkt. Vorige week waren Nederlanders op werkdagen gemiddeld een vijfde minder op kantoor dan toen corona Nederland nog niet had bereikt aan het begin van 2020. Dat is wel het meest sinds half maart vorig jaar. Afgelopen november en december gingen mensen ook meer naar kantoor. Maar het huidige niveau werd toen net niet bereikt.
Dat het drukker wordt op de werkplek valt samen met een flinke versoepeling van de coronamaatregelen sinds zaterdag 5 juni. Horeca en sportclubs gingen onder meer verder open en ook culturele instellingen als musea mochten weer mensen ontvangen. Maar de overheid roept Nederlanders nog steeds op om thuis te werken als het kan. Premier Rutte zei onlangs op een persconferentie dat dit advies tot zeker na de zomer blijft gelden.
De cijfers van Google laten ook zien dat mensen vorige week op werkdagen minder thuisbleven. Nederlanders waren nog steeds gemiddeld ruim 5 procent meer thuis dan voor de uitbraak van het coronavirus. Maar dat is wel het minst sinds eind september.
Direct na de heropening van Marokko voor internationaal reisverkeer is een run op vliegtickets ontstaan, zegt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). De stichting krijgt signalen van een overbelaste boekingswebsite, hogere prijzen dan het afgesproken maximum en rijen bij gespecialiseerde reisbureaus in de grote Nederlandse steden.
De grenzen van het Noord-Afrikaanse land heropenden dinsdag voor internationale reizigers, met een maximaal 48 uur oude negatieve PCR-test als enige voorwaarde. Bij aankomst hoeven bezoekers uit Nederland niet in quarantaine.
De vraag naar tickets was gelijk groot. Ticketprijzen voor een gezin van vier liepen op tot 4000 euro. Op bevel van de Marokkaanse koning Mohammed VI verlaagde de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) de prijzen naar 500 euro per gezin. „Nu is het voor veel mensen aantrekkelijk om te gaan”, zegt Habib El Kaddouri van het samenwerkingsverband. De site van de luchtvaartmaatschappij crashte maandag even na een vloedgolf van 120.000 reserveringen in 24 uur.
Bij terugkomst in Nederland geldt een quarantaineplicht voor reizigers vanuit Marokko, vanwege de code oranje die nog altijd voor het land geldt. Dat houdt reizigers niet tegen, merkt El Kaddouri. „Mensen zijn toe aan vakantie na zo’n lange periode.” Ook speelt het Offerfeest mee, dat vanaf 19 juli plaatsvindt. Enige onzekerheid wordt volgens El Kaddouri op de koop toegenomen. „De angst om daar te stranden is minder dan vorig jaar. Corona is op zijn retour.”
De vliegtickets naar Marokko zijn ook populair omdat reizen via Spanje nu niet mogelijk is. Officieel is dat vanwege gezondheidsredenen, maar de twee landen verkeren al wekenlang in een diplomatieke crisis. In 2019 reisden nog meer dan 3,2 miljoen mensen vanuit Spanje per veerboot naar Marokko.
De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging leidt dit jaar meer jongeren dan ooit op voor het jachtdiploma. Meer dan de helft van de ruim duizend beschikbare plaatsen wordt bezet door jongeren en dat is nog nooit eerder gebeurd. Volgens de Jagersvereniging zeggen jonge cursisten. in leeftijd van 18 tot 36 jaar, dat de coronacrisis ze naar buiten heeft gelokt en dat ze zo op het idee kwamen om actief iets te gaan doen in de natuur.
Een jachtdiploma is nodig om een jachtakte te mogen aanvragen. De cursus is dit jaar helemaal volgeboekt. Volgens de Jagersvereniging blijkt uit onderzoek dat Nederlanders positiever gaan denken over jagen. In 2012 was nog maar 34 procent voorstander, terwijl nu meer dan 60 procent van de Nederlanders voor het duurzaam benutten van wild zou zijn. Het ledental van de Jagersvereniging groeit de laatste jaren ook.
De Jagersvereniging stelt dat de huidige gastronomische trend om zo veel mogelijk lokaal en duurzaam te eten ook heeft gezorgd voor meer belangstelling voor jagen. „Zelf geschoten wild is het duurzaamste vlees dat er is. Het is heel populair op dit moment”, aldus een woordvoerster van de vereniging.
Marokko heeft dinsdag de meeste grenzen weer geopend voor reizigers vanuit het buitenland. Op aandringen van koning Mohammed VI heeft de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) vluchten voor Marokkanen in het buitenland in de aanbieding gedaan.
De maatschappij wordt overspoeld met reserveringen en is bezig acht extra vliegtuigen te huren, meldden Marokkaanse media. De site van de RAM crashte maandag even na een vloedgolf van 120.000 reserveringen in 24 uur. Veel vluchten zijn al tot eind augustus volgeboekt.
Het koninkrijk voert ieder jaar campagne om de miljoenen Marokkanen die in het buitenland wonen in de zomervakantie naar huis te halen om familie te bezoeken en geld uit te geven. Afgelopen jaar is de campagne vanwege de pandemie afgelast en ook dit jaar zijn er grote problemen die Marokkanen zullen weerhouden de zomervakantie in het land te houden.
De regering in Rabat heeft officieel om gezondheidsredenen Spaanse havens uitgesloten voor de inscheping van reizigers naar Marokko. De twee landen beleven al wekenlang een diepe diplomatieke crisis en dat blokkeert de eenvoudigste route van Europa naar Marokko, over de Straat van Gibraltar.
Er varen wel veerboten weer in en uit, maar dus niet over de kortste en daarmee goedkoopste trajecten. In 2019 reisden meer dan 3,2 miljoen mensen vanuit Spaanse havens met veerboten naar Marokko. Veerbootdiensten varen van het Franse Sète en Marseille en het Italiaanse Genua nu over een lange afstand naar Marokko. De Marokkaanse autoriteiten zouden in onderhandeling zijn met Portugese collega’s om de haven Portimão als een alternatief voor de Spaanse havens in te zetten. Portimão in het zuiden van Portugal ligt ongeveer 280 kilometer ten noordwesten van Tanger.
Mensen die in 1995 zijn geboren, kunnen vanaf dinsdag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. Het gaat om mensen die nog 25 zijn of dit jaar hun 26e verjaardag al hebben gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
De mensen uit 1995 krijgen binnenkort een uitnodigingsbrief, maar kunnen nu al een afspraak maken. Het kan zijn dat sommigen van hen al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Twee weken geleden konden mensen uit 1979 tot en met 1984 een afspraak maken. Vorige week volgden de mensen uit 1985 tot en met 1993 en sinds maandag kunnen mensen uit 1994 een vaccinatie plannen.
De GGD heeft ongeveer 140 vaccinatielocaties geopend waar mensen een prik kunnen krijgen. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003. Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er tot nu toe ruim 12 miljoen prikken gezet. Daar zitten eerste en tweede prikken bij.
Eind juni moeten de eerste kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder worden uitgenodigd. Het kabinet besloot woensdag dat zij ook in aanmerking komen voor vaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren met immuunziektes, kanker, longproblemen, obesitas of het syndroom van Down. Als zij besmet raken, is de kans dat zij er ernstig ziek van worden groter dan bij hun leeftijdsgenoten. Bovendien moesten zij het afgelopen jaar meer dingen mijden om besmetting te voorkomen. Na vaccinatie kunnen zij weer een sociaal leven opbouwen. Sommige gezonde kinderen kunnen ook een prik krijgen, wanneer iemand bij hen in huis ernstig ziek is of grote medische risico’s loopt. Het gaat waarschijnlijk om 60.000 tot 100.000 jongeren en volgens de overheid zal dit geen grote gevolgen hebben voor de rest van de vaccinatiecampagne.
Vanwege de mindere vraag naar mondkapjes sluit het Amerikaanse conglomeraat Honeywell twee fabrieken waar de zogenoemde N95-gezichtsmaskers worden geproduceerd. Het gaat om de fabriek in Smithfield waar zo’n 470 mensen werken en een fabriek in Phoenix waar 700 mensen aan de slag zijn.
Met de verdere uitrol van vaccinaties in de VS bouwen deelstaten geleidelijk aan ook de mondkapjesverplichting af. Volgens Honeywell leidt dat tot een „spectaculaire daling” van de vraag naar de maskers.
Het bedrijf zal nog wel mondmaskers blijven produceren in zijn nieuwe efficiëntere fabriek nabij Phoenix. Honeywell had vorig jaar de productie van persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondmaskers, juist opgeschroefd na de uitbraak van de pandemie. Destijds was er nog sprake van een tekort.
Het ministerie van Volksgezondheid komt over enkele weken met een landelijke dag waarop prikbussen de wijk ingaan om mensen te vaccineren tegen Covid-19. Het doel van de campagne is om de vaccinatiedoelstelling van het demissionaire kabinet van 85 procent te halen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NU.nl.
Op dit moment heeft 84 procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder een prik gehad of wil deze gaan halen, blijkt uit gedragsonderzoek van het RIVM. De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zestigplussers (98 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (71 procent). Naast een hoge vaccinatiegraad is vooral de spreiding van het aantal prikken belangrijk, aldus het ministerie. Daarom gaan de prikbussen vooral naar plekken waar de vaccinatiebereidheid volgens het RIVM laag is, zoals achterstandswijken en christelijke gemeenten.
De corona-uitbraak in Nederland is terug op het niveau van september, in de begindagen van de tweede golf. In de afgelopen week zijn minder dan 10.000 mensen positief getest op het coronavirus, het laagste weekcijfer in negen maanden tijd. Op de piek, eind december, waren er soms meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. Vorige week meldde het instituut dat het in de week ervoor meer dan 14.000 meldingen van nieuwe gevallen had gekregen.
In de zes dagen erna zijn 7936 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn gemiddeld 1323 per dag. Daarmee zou het weekcijfer tussen 9000 en 9500 kunnen uitkomen. Dat zou ongeveer 35 procent minder zijn dan vorige week. Op maandag meldde het RIVM minder dan duizend positieve tests, voor het eerst sinds september.
In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Vorige week ging het om 380 nieuwe ziekenhuisopnames, waarvan in 50 gevallen de patiënt op een intensive care kwam te liggen. Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel sterfgevallen door corona in de afgelopen week zijn geregistreerd. Vorige week waren dit er 63. Ook deze cijfers liggen lager dan de weken ervoor.
Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal. Afgelopen vrijdag stond het op 0,83. Dat betekent dat de uitbraak langzaam maar zeker dooft.
Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen vorige week zijn gevaccineerd, maar het ministerie van Volksgezondheid bracht dat cijfer maandag al naar buiten. Volgens het ministerie hebben bijna 1,7 miljoen Nederlanders vorige week een prik gekregen. De week ervoor waren het er ruim 1,2 miljoen.
Het eerste vaatje nieuwe haring gaat dinsdag naar de GGD GHOR Nederland. Voorzitter André Rouvoet krijgt de Hollandse Nieuwe op de vaccinatielocatie naast het Cars Jeans Stadion in Den Haag aangeboden door het Nederlands Visbureau.
Normaal gesproken wordt het eerste vaatje geveild voor een goed doel. Dat gebeurt altijd in de haven van Scheveningen, maar vanwege de coronapandemie kan dat voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Vorig jaar kreeg de ic-zorg de haringen aangeboden. Directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau noemt de GGD de „logische keuze” voor dit jaar. „Dankzij hun inzet mogen we er hopelijk op vertrouwen dat alle Nederlanders zich binnen korte tijd een Hollandse Nieuwe zullen voelen.”
Ook medewerkers en mensen die zich op de locatie komen laten vaccineren kunnen een Hollandse Nieuwe krijgen en op een aantal andere GGD-vaccinatielocaties staat het Nederlands Visbureau eveneens met haringen. Vanaf woensdag is de nieuwe haring overal te koop.
Het Republikeinse congreslid Marjorie Taylor Greene heeft excuses gemaakt voor haar eerdere vergelijkingen tussen het verplicht dragen van mondkapjes en vaccinatie tegen Covid-19 met het dragen van een Jodenster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze deed dat tijdens een korte toespraak na een bezoek aan het Holocaust Museum in Washington, melden Amerikaanse media.
„Ik heb een fout gemaakt en het zit me nu al een paar weken dwars”, aldus de Amerikaanse politica. „Er zijn woorden die ik heb gezegd en opmerkingen waarvan ik weet dat ze beledigend zijn, en daarvoor wil ik mijn excuses aanbieden.” Ze voegde eraan toe dat „er niets vergelijkbaar” is met de Jodenvervolging.
De uitspraken die Greene een paar weken geleden deed leidden tot grote ophef in de Verenigde Staten en leverde haar kritiek op van zowel prominente Democraten als Republikeinen. Desondanks bleef ze tot maandag haar uitspraken verdedigen.
Greene staat bekend om de complottheorieën die zij geregeld verspreidt. Ze herhaalde meermaals de valse bewering van Trump dat hij de verkiezingen op 3 november vorig jaar zou hebben gewonnen. Ook zou ze in 2018 en 2019 steun hebben betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe hebben opgeroepen.
Bij de coronasteun voor ondernemers in 2020 waren er te weinig controles vooraf. Daardoor was het voor fraudeurs eenvoudig om voorschotten aan te vragen en het geld te verduisteren voordat het misbruik ontdekt werd. Terugvordering was daardoor vaak niet mogelijk.
Dit zeggen officieren van justitie Marjolein Verwiel en Nelleke Klip, bij het Openbaar Ministerie belast met coronagerelateerde fraude, tegen NRC. Beiden zeggen dat ze al vanaf het begin van de crisis aandrongen op strengere controles vooraf. Klip: „We zeiden meermaals: jongens, de sluizen staan open.”
De kritiek van de officieren van justitie richt zich vooral op de vastelastensubsidie TVL, die is opgetuigd om ondernemers door de crisis heen te helpen. Van de TVL-regeling wordt ook misbruik gemaakt. Daarom heeft de overheid deurwaarders afgestuurd op honderden bedrijven, zo werd eerder bekend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die deze subsidie uitvoert, hoopt op die manier via beslagleggingen nog een deel van de onterecht uitbetaalde subsidies terug te kunnen krijgen.
Dat er fraude plaatsvindt, is volgens de officieren van justitie onvermijdelijk. Maar ze denken dat de omvang beperkt had kunnen blijven door betere controles vóór de uitbetaling van een voorschot. Het kabinet verkoos snelheid boven controles. „Alles was erop gericht om snel een voorschot uit te betalen”, zegt Klip. „En dan kijken we na afloop wel of het terecht was.” Vooral een controle van de omzetgegevens had volgens de officieren veel fraude kunnen voorkomen.
Verwiel noemt de miljardensteun van het kabinet „helikoptergeld”. „Zó makkelijk was het te krijgen”, zegt ze. „Er wordt zoveel geld uitgestrooid: je hoeft maar te bukken en je hebt het.”
Of de totale omvang van de fraude met steunregelingen ooit helemaal duidelijk zal worden, is maar de vraag, zegt Verwiel. „Wij zien slechts het topje van de ijsberg.”
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Malta op groen gezet voor reizigers. Dat betekent dat er geen veiligheidsrisico’s meer zijn. Wel geldt in het land een testverplichting vanwege corona.
Iedereen van 5 jaar en ouder moet bij aankomst op Malta een negatieve PCR-test kunnen laten zien, die niet ouder is dan 72 uur. Bij terugkeer naar Nederland is geen negatieve test nodig en geldt er ook geen quarantaineplicht.
Malta is het eerste land in Europa dat groen kleurt op de reisadvieskaart van Buitenlandse Zaken. Eerder zijn al de Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius naar groen veranderd.
Advertentie