Koninklijk Huis
Amalia stort salaris terug tijdens studie

Prinses Amalia zal de uitkering waar ze vanaf haar achttiende recht op heeft terugstorten aan de staat. Zolang ze studeert ziet de dochter van koning Willem-Alexander af van haar inkomen, liet ze demissionair premier Rutte vrijdag in een handgeschreven brief weten.

Anne Vader
11 June 2021 20:25
De handgeschreven brief die de kroonprinses premier Rutte vrijdag stuurde. beeld RD
De handgeschreven brief die de kroonprinses premier Rutte vrijdag stuurde. beeld RD

Ongemakkelijk vindt de Prinses van Oranje de toelage „zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen.” Ze wijst erop dat „andere studenten het zoveel moeilijker hebben”, zeker in coronatijd. De prinses slaagde donderdag cum laude voor haar gymnasiumexamen. Na een tussenjaar is ze van plan te gaan studeren.

Volgens de wet heeft Amalia vanaf haar achttiende recht op zo’n 1,6 miljoen euro per jaar. Het gaat om bijna 300.000 euro aan inkomen en ruim 1,3 miljoen aan vergoeding voor personele en materiële uitgaven. Dat laatste bedrag belooft de prinses eveneens terug te storten, „zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken.”

Waardering

Premier Rutte schrijft in een reactie dat hij „begrip en waardering” heeft voor Amalia’s persoonlijke overwegingen. Hij feliciteert de prinses met haar eindexamen, wenst haar een mooi tussenjaar toe en alle wijsheid bij het kiezen van een toekomstige studie.

Over het salaris van de toekomstige studente speelt al jarenlang discussie. In een onderzoek dat Ipsos in opdracht van de NOS rond Koningsdag deed, zei driekwart van de ondervraagden de uitkering te hoog te vinden. Omdat het koningshuis afgelopen jaar aan populariteit inboette, klonk vrijdag op sociale media meteen de vraag of het Koninklijk Huis bezig is met een charmeoffensief.

Ook bij Kamerdebatten over de financiën van het Koninklijk Huis klonk steevast kritiek, hoewel het parlement in 2008 unaniem instemde met de regeling. Premier Rutte verdedigde de uitkering met het argument dat er „iets tegenover” de verplichtingen mag staan die Amalia op haar achttiende verjaardag krijgt. Na 7 december dit jaar moet ze haar vader kunnen opvolgen als dat nodig is en wordt ze lid van de Raad van State.

Stages

Amalia is niet de enige troonopvolger die bedankt voor de uitkering. Eerder besloot het Belgische koningspaar al dat dochter Elisabeth (19) afziet van een jaarlijkse dotatie van 920.000 euro op meerderjarige leeftijd. Koning Filip en koningin Mathilde maakten die keuze omdat ze hun dochter op zo’n jonge leeftijd nog niet wilden belasten met de verplichtingen die zo’n uitkering met zich meebrengt.

Waar Belgische troonopvolger momenteel een legeropleiding aan de Koninklijke Militaire School volgt, kiest Amalia na de middelbare school voor een tussenjaar. Op Koningsdag wist ze nog niet hoe ze die periode gaat invullen. „Het is vooral de gedachte van geen school, nog wel leren, maar niet in de trant van school. Ik wil een beetje reizen, de wereld ontdekken, dingen doen die ik over twintig jaar misschien niet meer kan doen”, vertelde ze. De prinses hoopte bijvoorbeeld op stages bij „gave bedrijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer