Vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en deel Italië weer mogelijk
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Advertentie
Op Aruba zijn mensen per 9 juni niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt. Bedrijven mogen nog steeds een mondkapje in hun zaak verplicht stellen, maar de overheid denkt dat daar weinig gebruik van zal worden gemaakt. Wel moeten mensen zich nog zoveel mogelijk aan de sociale afstand van 1,5 meter houden.
Op maandag werden twee coronabesmettingen geregistreerd. In totaal waren die dag 41 Arubanen besmet en elf niet-ingezetenen. Sinds het begin van de crisis zijn 107 coronapatiënten op het eiland overleden, waaronder één niet-ingezetene. Omdat het aantal besmettingen al langere tijd laag is, vindt de overheid het verantwoord verdere versoepelingen door te voeren.
Zo is publiek weer toegestaan bij sportwedstrijden. Er geldt nog wel steeds een verbod op dansen. Verder zijn er minder reisrestricties. Aruba, Curaçao en Bonaire vormen vanaf woensdag een ‘bubbel’, wat betekent dat reizigers tussen die landen die twee keer zijn gevaccineerd geen testen hoeven te laten zien.
Verder trekt het eiland weer veel toeristen, vooral Amerikanen. In mei van dit jaar lag het aantal bezoekers op meer dan zeventig procent van het aantal dat in 2019 in dezelfde maand naar Aruba kwam. Ook meert deze week, net als op Curaçao, voor het eerst sinds een jaar weer een cruiseschip aan. Sint Maarten had van de Caribische eilanden van het Koninkrijk de primeur en ontving enkele dagen geleden al voor het eerst een cruiseschip.
De Tweede Kamer wil voor 1 september weten welke basismaatregelen nog nodig zouden zijn als de coronacrisis in de volgende fase komt. Die zogeheten endemische periode treedt in als het virus wel rondwaart - zoals andere infectieziekten - maar het risico om er ernstig ziek van te worden of eraan te overlijden veel kleiner is dan nu nog het geval is. De hele Kamer steunde een motie van SGP en D66 die het kabinet oproept deze zomer helderheid te geven, zodat ze er snel over kan debatteren.
Het gaat onder meer om het dragen van mondkapjes, 1,5 meter afstand houden en het veelvuldig testen om de ziekte op te sporen. Het kabinet moet daarover advies aanvragen van ethici en andere deskundigen, vindt de Kamer. Eerder zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge dat hij verwacht dat voor september iedere volwassene die dat wil volledig kan zijn gevaccineerd tegen corona. Hij gaf toen ook aan dat er tegen die tijd perspectief kan zijn om basismaatregelen af te schaffen.
Verder wil de Kamer dat het kabinet samen met het Veiligheidsberaad bekijkt of op terrassen honderd bezoekers kunnen worden toegestaan, in plaats van de huidige vijftig. De Kamer wijst erop dat nu bij horeca-ondernemingen wel is toegestaan dat zij op terrassen én binnen afzonderlijk vijftig stoelen mogen hebben, dus samen honderd. Wat de Kamer betreft, wordt de capaciteit op terrassen snel uitgebreid naar honderd, juist omdat in de buitenlucht minder kans is om het virus over te dragen.
Ook moeten er mobiele prikbussen worden ingezet in wijken waar mensen minder bereid zijn om zich te laten vaccineren. Het gaat vaak om buurten waar mensen niet goed Nederlands beheersen. Met de prikbussen kan er gerichte voorlichting worden gegeven en is de drempel lager om een prik te halen, vindt de Kamer. Ook zouden mensen zonder afspraak bij een priklocatie een vaccin moeten kunnen halen, nadat alle leeftijden al de kans hebben gekregen voor een inenting.
Nederland en andere EU-landen moeten hun burgers zo snel mogelijk coronareisbewijzen gaan verstrekken. Als ze daarmee wachten tot 1 juli, zoals Nederland van plan is, dreigen er problemen, waarschuwt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders.
Reynders wijst op het voorbeeld van een zevental landen dat al met het uitgeven van het zogeheten digitale Covid-19-certificaat is begonnen. „Meer dan 1 miljoen inwoners van de Europese Unie hebben inmiddels een certificaat ontvangen”, aldus de Eurocommissaris. Het gaat onder meer om Duitsers, Denen en Tsjechen.
Het is andere EU-landen ook geraden daar snel mee te beginnen, stelt Reynders. Als landen wachten tot 1 juli, „riskeren we een ‘big bang’ en dat kunnen we ons niet veroorloven. Hoe meer certificaten we nu verstrekken, hoe meer problemen we nu oplossen en hoe gemakkelijker het proces zal zijn in de zomer.”
Reynders is niettemin tevreden over de invoering van de reispas, die werkt met een QR-code waarmee de drager kan tonen dat hij of zij is ingeënt, negatief getest of immuun door een eerdere besmetting. Die „verloopt voorspoedig”, zei hij in het Europees Parlement.
Het parlement boog zich dinsdag in Straatsburg over de regels waarop het certificaat berust en stemt er ook over. Het resultaat van de stemming wordt woensdagmorgen bekendgemaakt. Daarna krijgen de regels nog de zegen van de EU-landen en kunnen ze 1 juli ingaan.
Nu het aantal coronagevallen blijft dalen, is het risiconiveau in de meeste veiligheidsregio’s naar beneden bijgesteld. Zes regio’s zitten vanaf dinsdag in de categorie Zorgelijk, het een na laagste niveau. Elf regio’s hebben de status Ernstig en in acht regio’s is de situatie nog Zeer Ernstig.
Voor het bepalen van de risiconiveaus is gekeken naar de cijfers tussen 31 mei en 6 juni. Bij de laatste update hadden 23 van de 25 regio’s het niveau Zeer Ernstig en twee Ernstig.
De wereldeconomie maakt dit jaar waarschijnlijk een krachtig herstel door, maar veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën blijven voorlopig worstelen met de coronapandemie en de nasleep ervan. Dit stelt de Wereldbank bij zijn nieuwe economische ramingen.
Volgens de organisatie komt de groei dit jaar waarschijnlijk uit op 5,6 procent. Dat zou het sterkste groeitempo na een recessie in zo’n tachtig jaar zijn. Het betekent ook een verbetering ten opzichte van de groei van 4 procent die de Wereldbank begin dit jaar nog voorspelde voor 2021. Toch zal de mondiale economie eind dit jaar nog zo’n 2 procent onder het niveau uitkomen van wat in de periode voor de virusuitbraak werd geraamd.
Voor ongeveer twee derde van de ontwikkelingslanden en opkomende economieën is het inkomensverlies per hoofd van de bevolking als gevolg van de crisis volgend jaar waarschijnlijk nog niet weggewerkt, denken de kenners. In landen met lage inkomens waar de vaccinatiecampagnes achterblijven, zijn door de pandemie jarenlange inspanningen voor het bestrijden van armoede teniet gedaan. Economische problemen die er al waren zijn verergerd en de situatie is er veel onzekerder geworden.
„Hoewel er welkome tekenen zijn van wereldwijd herstel, blijft de pandemie armoede en ongelijkheid veroorzaken bij mensen in ontwikkelingslanden”, zegt Wereldbank-president David Malpass. Hij grijpt de raming aan om nogmaals te benadrukken dat de internationale gemeenschap moet helpen om vaccins goed over de wereld te verspreiden. Sommige landen kampen volgens hem nu ook met te hoge schulden.
De Wereldbank stelde onlangs al samen met een aantal andere grote organisaties dat er extra geld uitgetrokken moet worden om de coronapandemie wereldwijd aan te pakken. Door het verschil in middelen dreigt namelijk een scheiding te ontstaan tussen rijke en arme landen. De wereld zou juist moeten inzetten op vaccinaties in alle landen. Om dat beter te regelen zou 50 miljard dollar nodig zijn. Eind 2021 zou dan in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd kunnen zijn, stelden deskundigen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn.
Mensen kunnen later deze week weer op vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en een groot deel van Italië. Het reisadvies voor deze landen gaat een dezer dagen van oranje naar geel, melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt nog deze week met een aanpassing van het advies, aldus de bronnen. Onder meer het zuidelijke deel van Italië blijft nog op oranje, is de verwachting.
Code geel betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven.
Advertentie
De besmettingscijfers blijven rap dalen. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 14.397 positieve coronatesten, 30 procent minder dan een week eerder en het laagste aantal sinds september. Op de intensive cares werden volgens voorlopige cijfers nog maar 50 opnames gemeld. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de week daarvoor.
In de vorige weekrapportage noteerde het instituut 20.608 besmettingen. Dat was ook al 18 procent minder dan een week daarvoor. In alle leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen verder gedaald. Ook onder jongeren, van wie er veel sinds vorige week maandag weer dagelijks naar hun middelbare school mogen. Steeds vaker krijgen mensen na een coronatest te horen dat ze het virus niet bij zich dragen. Afgelopen week was 7,2 procent van de testen bij de GGD positief. Dat was een week eerder nog 9 procent.
Ziekenhuizen namen volgens voorlopige cijfers in een week tijd 380 nieuwe patiënten op met Covid-19. In de vorige wekelijkse update meldde het RIVM 533 opnames. Daarmee bedraagt de daling 29 procent. De ziekenhuiscijfers die het RIVM wekelijks opgeeft, zijn op het moment van rapporteren nog niet helemaal compleet.
Mensen die na een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca een tweede prik met Pfizer/BioNTech krijgen, ontwikkelen een betere afweer tegen het coronavirus dan na een tweede dosis AstraZeneca. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland in een voorlopige publicatie.
De afweerreactie in het lichaam is zelfs nog iets beter dan wanneer iemand twee prikken van Pfizer krijgt, aldus de wetenschappers. Voor het onderzoek werden 250 proefpersonen gevolgd, waarvan sommigen een dubbele inenting met AstraZeneca of Pfizer kregen en anderen de combinatie. Tussen de eerste en de tweede prik zat negen tot twaalf weken.
De onderzoekers keken naar de hoeveelheid antistoffen in het lichaam van de proefpersonen na vaccinatie. Ook bepaalden ze de sterkte van zogenoemde neutraliserende antistoffen. „Dit vertelt ons hoe goed de antilichamen voorkomen dat het virus de cellen binnendringt”, aldus hoogleraar Martina Sester van de Universiteit van Saarland. Na een dubbele Pfizer-vaccinatie en een combinatieprik werden tien keer zoveel antistoffen in het bloed aangetroffen dan na twee AstraZeneca-prikken. De combinatie gaf zelfs betere resultaten als het gaat om de neutraliserende antistoffen dan bij een dubbele prik met Pfizer, zo stellen de onderzoekers.
Tot slot leidt een dubbele prik met Pfizer of een combinatie van AstraZeneca en Pfizer tot een sterkere reactie van zogenoemde t-cellen. Deze cellen zijn onderdeel van de afweerreactie en helpen bij de aanmaak van antistoffen en om een ernstig ziekteverloop na een infectie met corona te voorkomen.
De Gezondheidsraad in Nederland werkt nog aan een advies over het combineren van vaccins.
Ambtenaren en andere betrokkenen kunnen mogelijke onregelmatigheden bij deals over persoonlijke beschermingsmiddelen straks melden bij een speciaal loket. Die opdracht geeft minister Tamara van Ark van Medische Zorg mee aan het bureau dat onderzoek gaat doen naar de inkoop van bijvoorbeeld mondkapjes tijdens de coronacrisis.
Van Ark vindt het belangrijk dat bijvoorbeeld medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid ergens terechtkunnen met signalen van misstanden. „Alle informatie kan immers helpen om tot een volledig beeld te komen”, aldus de bewindsvrouw. Zij zegt de ophef die ontstaan is over de omstreden mondkapjesdeal met opiniemaker Sywert van Lienden „volkomen” te begrijpen. De onderste steen moet wat haar betreft bovenkomen.
Met de aankoop van mondkapjes voor zorginstellingen via Relief Goods Alliance, het bedrijfje van Van Lienden, was een bedrag van ruim 100 miljoen euro gemoeid. Daar hield de binnen het CDA actieve ondernemer samen met zijn compagnons zo’n 20 miljoen euro aan over, terwijl hij steeds gezegd had er niets aan te verdienen.
Van Ark gaat een externe partij vragen onderzoek te doen. Daarbij wordt gekeken naar de deal met Van Lienden, maar ook breder naar de manier waarop tijdens de coronacrisis de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen is aangepakt. De minister wil de eerste onderzoeksresultaten al voor het zomerreces naar de Tweede Kamer sturen.
Naar de deal met Van Lienden loop al een onderzoek door een forensisch accountant. Ook een tweede overeenkomst met een niet nader genoemde partij wordt nageplozen. Nadere details, bijvoorbeeld over de omvang van deze deal, geeft Van Ark niet. Evenmin wordt duidelijk waarom ook naar dit geval onderzoek wordt gedaan.
Seniorenbond ANBO roept de Nederlandse regering op om snel te regelen dat het gele inentingsboekje op Europees niveau geldt als vaccinatiebewijs tegen corona. Veel mensen hebben hun coronaprikken erin laten zetten of vragen er speciaal een voor aan, maar de status ervan blijft wat schimmig, ook al staat er in verschillende talen in dat het een internationaal certificaat is en staat het ministerie van VWS erin vermeld.
Lang niet alle ouderen hebben volgens ANBO een smartphone om straks hun prikken met een app te bewijzen of ze kunnen er niet zo goed mee omgaan. Het gele vaccinatieboekje zou een oplossing kunnen zijn om deze zomer toch op reis te kunnen naar het buitenland, zegt ANBO. Er zijn wel diverse mogelijkheden. Duitsland, IJsland, Oostenrijk en Spanje accepteren het boekje wél als vaccinatiebewijs, zegt ANBO.
De Europese Commissie werkt aan het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als corona-vaccinatiebewijs. In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app, die ook te gebruiken is voor toegang tot evenementen in eigen land. De Nederlandse overheid moet het gele boekje daarom ook snel aanmerken als vaccinatiebewijs in eigen land, vindt ANBO. „Het kan dan ook binnen Nederland worden gebruikt als alternatief voor de CoronaCheck-app.”
De Belgische viroloog Marc van Ranst heeft ook van Nederlanders dreigementen ontvangen. „Er komen af en toe wel bedreigingen”, vertelde Van Ranst dinsdag op NPO Radio 1. „Dan neem ik contact op met de Nederlandse politie.” Die voert dan een zogeheten stopgesprek met de daders. „Dat blijkt dan toch indringend genoeg te zijn om het te stoppen”, aldus de bedreigde viroloog. Die zit al weken ondergedoken omdat de voortvluchtige, geradicaliseerde militair Jürgen Conings heeft gedreigd hem te vermoorden.
De regering van Vietnam, dat eerder model stond voor zijn aanpak van de coronapandemie, heeft inwoners gevraagd bij te dragen aan een fonds om coronavaccins aan te schaffen. Het Zuidoost-Aziatische land van bijna 100 miljoen inwoners kampt met een besmettingsgolf en maar 1 procent van de bevolking is ingeënt.
Mensen krijgen meerdere tekstberichten op hun mobiel met het verzoek het fonds te spekken. Ambtenaren is gevraagd een dag salaris in te leveren. Sommige inwoners geven gehoor aan de oproep, vooral in de overtuiging dat de economie daardoor kan blijven draaien. Vooral de industrie in het noorden van het land is geraakt door de laatste uitbraak. Tienduizenden mensen zijn hun baan kwijtgeraakt.
Cafés en restaurants in grote steden als Hanoi en Ho Chi Minh-stad zijn dicht en grote bijeenkomsten zijn verboden. Sinds april is sprake van een verdrievoudiging van het aantal besmettingen tot bijna 9000. Dat is weliswaar laag vergeleken met buurlanden, maar de vaccinatiegraad is de laagste in de regio.
De communistische regering wil dit jaar 150 miljoen doses veiligstellen voor 1,1 miljard dollar, zodat 70 procent van de Vietnamezen een prik kan krijgen. Maar in de begroting is maar 630 miljoen dollar gereserveerd.
Premier Pham Minh Chinh heeft de bevolking daarom om een financiële bijdrage gevraagd. Dinsdag hadden 231.000 mensen en organisaties in totaal 181 miljoen dollar gedoneerd en bedrijven hebben 140 miljoen toegezegd. Niet alle Vietnamezen hebben er overigens vertrouwen in dat het geld op de juiste plek terechtkomt.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe twintig meldingen ontvangen van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om vier extra meldingen van de zeldzame, gevaarlijke bijwerking ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden. Inmiddels zijn er drie mensen van deze groep overleden, één meer vergeleken met twee weken geleden.
„Het is niet bij al deze meldingen zeker dat het door het vaccin komt, maar er is wel een sterke verdenking dat het hier om deze specifieke ernstige bijwerking gaat”, meldt het bijwerkingencentrum. Het gaat om 14 vrouwen en 6 mannen. Hiervan waren er 6 mensen tussen de 20 en 40 jaar, 3 tussen 40 en 60 jaar en 11 personen ouder dan 60 jaar.
De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na de eerste vaccinatie met AstraZeneca. Sinds 8 april ontvangen vooral 60-plussers dit vaccin.
De zeldzame bijwerking genaamd ‘trombose met trombocytopenie syndroom’ (TTS) staat in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Volgens Lareb zijn er tot nu toe nog geen meldingen ontvangen hiervan op het vaccin van Janssen.
Het bijwerkingencentrum maakte ook bekend dat er tot nu toe 381 meldingen zijn binnengekomen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 30 meer dan twee weken geleden. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden, benadrukt Lareb.
Volgens Lareb gaat het om 249 mensen van 80 jaar of ouder, 97 tussen de 65 en 79 jaar en 33 personen onder de 65 jaar. Van 2 personen is de precieze leeftijd niet bekend. De meeste meldingen van overlijden gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech, in totaal 301. Dit is het meest gebruikte coronavaccin en tevens het vaccin dat vooral in de ouderenpopulatie gebruikt wordt.
De organisatie ontving tot nu toe bijna 70.000 meldingen van bijwerkingen van coronavaccins. Daarvan kwamen 31.605 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca, 25.078 over het vaccin van Pfizer/BioNTech en 8052 meldingen over het vaccin van Moderna. Over het vaccin van Janssen kwamen 4931 meldingen binnen. Ook kwamen er nog een aantal meldingen binnen waarvan het vaccin onbekend is.
Het gaat om meldingen die tot en met 6 juni zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 10,4 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 7,3 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 2,1 miljoen van AstraZeneca, 700.000 van Moderna en 250.000 van Janssen.
De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte zijn vaak gemeld.
Giro555 gaat een deel van de opbrengst van de inzameling ‘Samen in actie tegen corona’ besteden aan hulp voor Suriname. Het land is zwaar door corona getroffen en de nood is hoog, zeggen de hulporganisaties die in Giro555 samenwerken.
Via Giro555 krijgt het land zuurstofapparaten, mobiele koelboxen en training voor zorgverleners. Ook komen er in Suriname voorlichtingscampagnes op radio, tv en sociale media om mensen te informeren over het belang en de werking van het vaccineren.
„UNICEF zal een deel van de inkomsten van Giro555 gebruiken voor hulp in Suriname. Naast het geven van voorlichting helpen we bij het transport van vaccins naar de binnenlanden. Mobiele koelboxen zijn bijvoorbeeld hard nodig om de vaccins ook bij de mensen op de meest afgelegen plekken te brengen. Zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen wereldwijd vaccineren is echt de enige oplossing om uit deze crisis te komen”, zegt Sabine de Jong, coördinator Internationale Programma’s van UNICEF Nederland.
Eind mei was er via Giro555 bijna 5 miljoen euro opgehaald. De actie loopt nog steeds.
Suriname krijgt uit Nederland woensdag 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin inclusief naalden en spuiten. Deze vaccins kunnen direct worden gezet. Ze komen bovenop de 500.000 tot 750.000 doses AstraZeneca die later deze maand worden geleverd. Eerder stuurde Nederland al zuurstofcontainers, persoonlijke beschermingsmiddelen en medici naar Suriname.
Conducteurs en machinisten zijn bezorgd over agressief gedrag van reizigers en de slechte naleving van de coronamaatregelen in de trein. Dat meldt NU.nl op basis van gesprekken die de nieuwswebsite voerde met meerdere conducteurs. Een nieuwe rondgang van vakbond CNV lijkt het beeld te bevestigen.
Ruim de helft van de ondervraagde conducteurs zegt agressie in de trein of op perrons ervaren te hebben. Discussies vinden vooral vaak plaats wanneer reizigers worden aangesproken op het niet naleven van de mondkapjesplicht.
Ook tussen reizigers onderling vinden geregeld discussies plaats over het wel of niet dragen van een mondkapje en het houden van voldoende afstand. Bijna driekwart van de ondervraagde conducteurs geeft aan dat reizigers er vaak geen begrip voor hebben dat er niet altijd afstand kan worden gehouden.
Een woordvoerder van de NS erkent dat reizigers vaker agressief worden naarmate de maatregelen langer duren. Voor een deel komt dat volgens het bedrijf door het handhaven van de maatregelen. „Dat kan inderdaad wel eens voor confrontaties zorgen”, aldus de woordvoerder. Eerder dit jaar meldde de NS dat het aantal incidenten met agressie tegen het personeel in 2020 licht was gedaald. Dat stond echter niet in verhouding met de daling van het aantal reizigers vanwege de coronapandemie.
Slechts een kwart van de conducteurs zegt bij hun werkgever melding te hebben gedaan van agressief gedrag. „Opvallend”, zegt CNV-bestuurder Ike Wiersinga tegen NU.nl, „want uit de peiling blijkt dat er veel meer incidenten zijn. Die worden dus niet gemeld en blijven onder de radar.”
Voor het eerst in ruim twee maanden is het aantal coronabesmettingen in India onder de 100.000 gezakt. Het afgelopen etmaal zijn er 86.498 gevallen geregistreerd, hebben de Indiase gezondheidsautoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Daarmee zijn sinds het begin van de pandemie ongeveer 29 miljoen inwoners besmet geraakt.
Het aantal coronadoden steeg met 2123 en staat inmiddels op ruim 350.000. India is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld door het coronavirus, alleen de VS tellen meer besmettingen.
De Indiase premier Narendra Modi zei maandag in een televisietoespraak dat alle volwassen Indiërs vanaf 21 juni gratis tegen corona kunnen worden gevaccineerd. Tevens zal de federale overheid het vaccinatiebeleid overnemen van de deelstaten.
Volgens het huidige beleid verschaft de federale overheid alleen gratis inentingen aan ouderen en belangrijke hulpverleners. Het inenten van volwassen tussen 18 en 45 jaar wordt overgelaten aan de deelstaten en particuliere ziekenhuizen, die daarvoor een vergoeding mogen vragen.
De catering in bedrijfsrestaurants gaat flink op de schop vanwege de verwachting dat thuiswerken ook na de coronacrisis de norm zal zijn. Cateraars zijn aan het afschalen en komen met nieuwe concepten voor kantoorpersoneel, meldt De Telegraaf.
„Veel klanten stoten kantoren af, omdat veel mensen thuiswerken. En als we terugkeren op kantoor, dan zal dat niet meer van negen tot vijf zijn”, stelt commercieel directeur Mark Hartmans van Albron, de grootste onafhankelijke cateraar van Nederland.
Onderzoeksbureau TNO meldde eerder dit jaar dat een kwart van de werknemers ook na de coronacrisis thuis wil blijven werken. Daarnaast wil 43 procent thuiswerken en op locatie werken combineren. Albron verwacht dat de bedrijfscatering op kantoren hierdoor met 20 procent zal krimpen. Daarom is het volgens Hartmans van belang dat bedrijven met andere formules komen. „We hebben bijvoorbeeld al een samenwerking met Albert Heijn To Go en dat zien we op steeds meer kantoren terug. Bovendien zullen mensen vooral bijeenkomen voor vergaderingen. Dat betekent dat er meer eten en drinken door de dag heen wordt verzorgd.”
Ook sectoreconoom Thijs Geijer van ING vraagt zich in De Telegraaf af hoe cateraars zich zullen aanpassen. „Voor de bedrijfskantines wordt de situatie heel anders. Wat voor concept zet je dan neer? Is dat nog steeds zittend aan een tafel met een broodje of afhalen bij een kiosk?”.
Geijer verwacht echter niet dat thuiswerken negatief zal uitpakken voor cateringbedrijven. „Het is niet zo dat een hele markt verdwijnt. De bedrijfskantines op productielocaties en in de zorg blijven gewoon in huidige vorm bestaan.”
Ziekenhuizen zien af en toe dat coronapatiënten met een zwakke afweer worden opgenomen, terwijl ze volledig gevaccineerd zijn. Daarom onderzoeken ze of kwetsbare patiënten meer prikken nodig hebben om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Dat schrijft het AD.
Meerdere ziekenhuizen constateren volgens de krant dat mensen ook na twee vaccinaties soms zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen. Met twee prikken zijn zij nog onvoldoende beschermd tegen het virus. „Maar dat zijn geen mensen die verder kerngezond zijn”, zegt Bram Goorhuis, coördinator van de corona-afdelingen van Amsterdam UMC en internist. Het gaat om mensen met een zwakke afweer, bijvoorbeeld doordat ze al een bepaalde ziekte hebben of doordat ze medicijnen gebruiken die het afweersysteem beïnvloeden.
Artsen en wetenschappers onderzoeken nu of deze patiënten meer dan twee prikken nodig hebben. „Het liefst willen we ook die patiënten goed beschermen. Het kan werken als we meer prikken aanbieden”, zegt Goorhuis. In Frankrijk werd al eerder hiertoe besloten. Kwetsbare patiënten krijgen daar na vier weken een derde inenting.
De ziekenhuizen onderzoeken uiteenlopende groepen. Zo wordt van ongeveer achthonderd mensen, onder wie meer dan vijfhonderd patiënten die chemo- of immuuntherapie krijgen, vier weken na de tweede vaccinatie de afweerreactie gemeten. „Dan hopen we te zien welke patiënten geen goede respons hebben. Dat kan afhangen van de leeftijd, kankersoort en therapie. We weten het niet”, zegt Liesbeth de Vries, hoogleraar medische oncologie bij het UMC Groningen.
Toch zien de ziekenhuizen dat de vaccinaties bij de meeste mensen wel goed werken. Dat er toch nog mensen, met name na hun eerste prik, ernstig ziek worden, is volgens Annemarie Buntsma, woordvoerder van het Flevoziekenhuis, niet verrassend. „Dit beeld past binnen de ‘foutmarge’ van studies naar vaccinaties, waarbij er geen 100 procent dekking is, maar wel een veel kleinere kans op opname”, aldus Buntsma.
De coronagolf is bijna verleden tijd. Het aantal positieve tests blijft dalen, dankzij vaccinaties en het warmere weer. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 15.000 mensen positief getest. Dat zou het laagste weekcijfer sinds september zijn.
Het exacte aantal komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eind april kreeg het instituut in zeven dagen tijd meer dan 55.000 meldingen. Eind mei was dat aantal gedaald naar net boven de 20.000.
In de zes dagen na de laatste update zijn 12.958 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gemiddeld zijn dat er 2160 per dag. Daarmee zou het weekcijfer rond de 15.000 kunnen uitkomen. Dat zou bijna 27 procent minder zijn dan vorige week.
In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Vorige week ging het om 533 nieuwe ziekenhuisopnames, waarvan in 112 gevallen de patiënt op een intensive care kwam te liggen. Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel sterfgevallen door corona in de afgelopen week zijn geregistreerd. Vorige week waren dit er 66. Ook deze cijfers liggen aanzienlijk lager dan de weken ervoor.
Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Afgelopen vrijdag stond het op 0,86. In de afgelopen zeven dagen hebben waarschijnlijk ongeveer een miljoen Nederlanders een prik gekregen, vergelijkbaar met de weken ervoor. Ook dat cijfer brengt het RIVM dinsdag naar buiten.
Vanaf dinsdag geldt er na ruim een jaar geen avondklok meer op Curaçao. Inmiddels heeft bijna 70 procent van de volwassen bevolking een coronavaccinatie gehad.
Meer dan 85.000 bewoners hebben één prik gehad. In totaal zijn ruim 70.000 mensen twee keer gevaccineerd.
Voor bewoners worden meer maatregelen versoepeld. Mensen die twee keer gevaccineerd zijn en vanuit laagrisicolanden terugvliegen naar Curaçao hoeven geen PCR-test voor vertrek te doen. Ook de antigeen-test drie dagen na terugkomst is niet meer verplicht. Passagiers die twee keer gevaccineerd zijn en uit hoogrisicolanden terugkomen moeten nog wel een antigeen-test op Curaçao doen.
De avondklok op Curaçao ging in maart 2020 in.
Coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) Rob van der Kolk vond de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden sloot met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) niet eens nodig. De directeur van het AMC Amsterdam zei op NPO Radio 1 bij het programma Oog op Morgen dat het LCH al voldoende materialen had geregeld.
Op Aruba zijn mensen die volledig zijn gevaccineerd per 9 juni niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt. Bedrijven mogen nog steeds een mondkapje in hun zaak verplichtstellen, maar de overheid denkt dat daar weinig gebruik van zal worden gemaakt.
Op maandag werden twee coronabesmettingen geregistreerd. In totaal waren die dag 41 Arubanen besmet en elf niet-ingezetenen. Sinds het begin van de crisis zijn 107 coronapatiënten op het eiland overleden, waaronder één niet-ingezetene. Omdat het aantal besmettingen al langere tijd laag is, vindt de overheid het verantwoord verdere versoepelingen door te voeren.
Zo is publiek weer toegestaan bij sportwedstrijden. Er geldt nog wel steeds een verbod op dansen. Verder zijn er minder reisrestricties. Aruba, Curaçao en Bonaire vormen vanaf woensdag een ‘bubble’, wat betekent dat reizigers tussen die landen die twee keer zijn gevaccineerd geen testen hoeven te laten zien.
Verder trekt het eiland weer veel toeristen, vooral Amerikanen. In mei van dit jaar lag het aantal bezoekers op meer dan zeventig procent van het aantal dat in 2019 in dezelfde maand naar Aruba kwam. Ook meert deze week, net als op Curaçao, voor het eerst sinds een jaar weer een cruiseschip aan. Sint Maarten had van de Caribische eilanden van het Koninkrijk de primeur en ontving enkele dagen geleden al voor het eerst een cruiseschip.
Advertentie