Binnenland
Zwemvaardigheid verder afgenomen: gevaar ligt op de loer

Met de warme temperaturen en zoektocht naar verkoeling in het water, waarschuwt de Reddingsbrigade dat kinderen achterlopen in hun zwemvaardigheid doordat er tijdens corona geen zwemles was. Daardoor ligt er dit jaar extra gevaar op de loer, zegt Kees Buis van Reddingsbrigade Nederland in Goedemorgen Nederland.

ANP
beeld ANP, Phil Nijhuis
beeld ANP, Phil Nijhuis

De Reddingsbrigade ziet de laatste jaren al een achteruitgang van de zwemvaardigheid, en gesloten zwembaden hebben dat probleem verergerd. Terwijl het volgens Buienradar woensdag 27 graden wordt in het zuiden van het land, is het water nog koud. „De zee is 12 tot 14 graden. Je kunt er wel even tot je knieën in, maar om echt te zwemmen is het veel te koud”, waarschuwt Buis in het WNL-programma. Daarom is het volgens hem verstandig alleen te zwemmen waar toezicht is.

Kinderen hebben 24 weken niet kunnen zwemmen, waardoor ze na het halen van hun zwemdiploma niet hebben kunnen oefenen, zegt voorzitter van stichting Water & Zwemveiligheid, Shiva de Winter tegen WNL. Daardoor kunnen kinderen nu een schrikreactie krijgen door kou en onverwachte situaties, en „dat is het grootste gevaar”.

De Winter verklaart de afnemende trend in zwemvaardigheid doordat kinderen tegenwoordig vaak alleen het A- en B-diploma halen, terwijl „het de bedoeling is om het hele ABC te halen”. Bij het C-diploma leren kinderen extra technieken en werken ze aan het uithoudingsvermogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer