Cultuur & boeken
Christelijk actieboek: kijkje in het hart van een domineesvrouw

Een ongewenst beroep, een zoon die het geloof vaarwel zegt, een land dat op slot gaat. Ingrediënten die het leven van domineesvrouw Monica Roerig –ongetwijfeld een ”speaking name”– op zijn kop zetten.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen. beeld BCB
Annemarie van Heijningen-Steenbergen. beeld BCB

In ”Gewijde chaos” beschrijft Annemarie van Heijningen-Steenbergen (onder meer bekend van ”Refomeisje”) hoe deze vrouw zich met veel vallen en opstaan staande probeert te houden. Decor: het pittoreske Groninger dorp Dorkwerd.

De uitgever prijst dit actieboek ter gelegenheid van de Week van het christelijke boek aan als novelle, maar de verwikkelingen hadden net zo goed de plot van een roman kunnen zijn. „Domiesvraauw” Monica is eindelijk een beetje gewend in het hoge noorden –het „buitenbiblebeltse overjordaanse”– als haar man Bart een beroep uit Ravendrecht ontvangt. Tot overmaat van ramp deelt haar oudste zoon Pepijn mee niet meer gelovig te zijn en belandt Monica zelf mede daardoor ook in een geloofscrisis.

Gaandeweg wordt de beslissing over het beroep, door de coronacrisis uitgesteld, steeds meer een zwaard van Damocles dat boven Monica’s hoofd –en dat van haar kinderen– hangt. Het leidt tot conflicten tussen man en vrouw en voedt Monica’s geloofstwijfel.

Mooi is om in het dagboek –dat onmiskenbaar autobiografische trekjes heeft– te lezen hoe Monica troost en hernieuwd geloof vindt in liederen en psalmen, al zal niet iedereen de keuze voor sommige liederen mee kunnen maken. Ook de scène waarin Monica God vraagt om hints om ervoor te zorgen dat haar man in Dorkwerd blijft, is op het randje. Hetzelfde geldt voor de –overigens verder ontroerende– passage in de dorpskerk waarin ze voor haar kinderen bidt. Dat ze daarbij afsluit met de woorden van Jezus (”Vader, ik wil dat straks díé bij mij zijn die Gij mij gegeven hebt”) zal niet bij iedereen in goede aarde vallen.

Al met al biedt ”Gewijde chaos” een intiem en eerlijk inkijkje in het leven van deze Groningse domineesvrouw. Blijft de vraag over: neemt haar man het beroep nu aan of niet? Dat blijft spannend tot het einde toe.

Boekgegevens

Gewijde chaos, Annemarie van Heijningen-Steenbergen; uitg. KokBoekencentrum; 96 blz.; gratis in (christelijke) boekhandels bij besteding van 15 euro aan boeken tijdens de Week van het christelijke boek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer