Schotse Free Church wil dertig nieuwe gemeenten stichten
De Free Church of Scotland (FC) wil in 2030 dertig nieuwe gemeenten hebben gesticht en er aan werken bestaande gemeenten nieuwe leven in te blazen.
Dat is afgesproken op de generale synode van de Schotse kerk. De synode kwam maandag, dinsdag en woensdag online samen. Eerdere jaren vergaderde de synode in Edinburgh.
De FC benoemde de voorzitter van de synode, ds. Neil MacMillan, als trekker van het kerkplantingsproject. De synode nam het rapport ”A healthy Gospel Church for every community in Scotland” aan, waarin de plannen zijn beschreven. In totaal zijn de komende jaren 37 nieuwe predikanten nodig om in deze gemeenten en bestaande gemeenten voor te gaan, concludeerde de synode.
De voorzitter van de vorige synode ds. Donnie G. Macdonald opende de synode maandag met een overdenking over de „uitdagingen” waar de kerk het achterliggende jaar mee te maken heeft gehad. Hij sprak naar aanleiding van Handelingen 8:26-40 over ”Onze missie als kerk”.
De nieuwe voorzitter van de synode van dit jaar was ds. MacMillan. Hij sprak dinsdagmorgen over Handelingen 20:22-24, met als thema ”Een niet volbrachte taak”. Ds. MacMillan riep de kerk op alles te doen om „de afwezigheid van de aanwezigheid van God” te keren en dat in een tijd van „terugtrekken in een digitaal tijdperk.”
De FC zet het zendings- en evangelisatiewerk in het multiculturele Southside in Glasgow voort.
De synode sprak haar zorg uit over de afwezigheid van Bijbels gefundeerd onderwijsmateriaal rond thema’s als relatie, seksualiteit en ouderschap. De synode vroeg de zendingsraad van de kerk samen met andere kerken en gelijkgezinde organisatie te werken aan christelijk materiaal voor leerkrachten en scholen, en om ouders binnen de FC te ondersteunen bij hun zoektocht naar de beste school voor hun kind.
De synode onderstreepte het belang van een goede theologische opleiding van de FC, Edinburgh Theological Seminary (ETS).
De FC-synode benoemde ook een werkgroep die namens de kerk naar buiten zal treden richting overheid en politiek, bijvoorbeeld als de Schotse regering partijen van buiten om een reactie vraagt op (nieuw) beleid. Ds. Stephen Allison zit deze groep voor.
De synode sprak ook over de verhouding tussen kerk en staat. De kerk sprak uit dat de overheid de plicht heeft de kerk en het christendom te ondersteunen, beschermen, bevorderen als de nationale religie van Schotland, onder het gezag van Gods Woord. De synode benoemde een commissie die hier verder over na gaat denken en de overheid hierop gaat aanspreken, omdat de Schotse regering volgens de FC nu de Schotse kerken niet steunt en stimuleert.
Free Church of Scotland ontstond in 1843 tijdens de zogenoemde “disruption”. Een groep evangelicalen vond dat de overheid te veel invloed uitoefende in de Kerk van Schotland. Een flink aantal gemeenten verliet toen de nationale kerk. Het kerkverband telt zo’n 16.000 leden en meer dan 100 gemeenten in Schotland, twee in London en vijf in Noord-Amerika.
Ook de Kerk van Schotland vergaderde deze week. Prins William en zijn vrouw Katherine woonden een deel van de synodevergadering bij.
Ook de Free Church Continuing, een afsplitsing van de Free Church, en de Free Presbyterian Church of Scotland hielden deze week hun synodes.