Economie
„Oliesector is wel degelijk verplicht te veranderen”

De organisaties die de zaak tegen Shell hadden aangespannen reageren verheugd op de uitspraak van de rechter. En ook Follow This, aandeelhouder van Shell, reageert opgetogen.

Redactie economie
27 May 2021 11:08
Fietsers kwamen woensdag vanuit het Friese Ternaard naar Den Haag om de uitspraak te horen. beeld ANP, Remko de Waal
Fietsers kwamen woensdag vanuit het Friese Ternaard naar Den Haag om de uitspraak te horen. beeld ANP, Remko de Waal

Mark van Baal van de activistische aandeelhouder zei in een reactie dat olie- en gasindustrie verplicht is om te veranderen. „Shell kan zich niet meer verschuilen achter het verhaal: als wij niet leveren, dan doet een ander dat wel”, aldus Van Baal. Volgens hem is dat een verdediging geweest waar het concern jarenlang wel een beroep op kon doen. „Het is aan Shell om ons ook alternatieven voor olie en gas te bieden.”

Shell is nu door de rechter verplicht om per direct meer te doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Dat is precies wat Follow This al jaren eist van Shell en andere olie- en gasconcerns op de aandeelhoudersvergaderingen.

Directeur Donald Pols van Milieudefensie noemt de uitspraak „echt geweldig nieuws en een gigantische overwinning voor de aarde, onze kinderen en voor ons allemaal.”

Interim-directeur Andy Palmen van mede-eiser Greenpeace is net zo opgetogen. „Dit is een historische overwinning voor iedereen die getroffen wordt door de klimaatcrisis”, reageert hij. „Shell kan niet doorgaan met het schenden van mensenrechten. Een krachtig signaal voor de fossiele industrie. Steenkolen, olie en gas moeten in de grond blijven. Multinationals kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de klimaatcrisis.”

Friends of the Earth, de internationale organisatie waar Milieudefensie bij is aangesloten, spreekt van een „enorme overwinning voor klimaatgerechtigheid.”

„Laat dit een teken zijn voor alle grote vervuilers: wij jongeren laten ons niet tegenhouden, wij willen een toekomst”, stelt Kim van Wijngaarden van Jongeren Milieu Actief (JMA). Zij vindt dat de politiek te weinig doet tegen klimaatverandering. „Gelukkig beschermt het recht ons nog.”

Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL, concludeert dat Shell bepaalde voorraden zal moeten gaan afschrijven en „olie en gas onder de grond laten waar het hoort.” Zij ziet in de uitspraak ook een reden voor pensioenfonds ABP om niet meer te investeren in Shell.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer