live
Binnenland

Weekgemiddelde coronagevallen daalt verder

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie25 May 2021 08:48

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

Demonstratie in Apeldoorn ‘rustig verlopen’

Een demonstratie tegen de coronamaatregelen en kabinet Rutte maandagmiddag in Apeldoorn is rustig verlopen, zegt een gemeentewoordvoerder. Een groep van 350 tot 400 mensen kwam op het Zwitsal Terrein voor een aangekondigde demonstratie, daarna liep een afsplitsing van zo’n 200 mensen een onaangekondigde mars rondom het centrum.

De demonstratie van 14.00 uur tot 16.00 uur op het evenemententerrein werd georganiseerd door Nederland in Verzet. „Daarna zagen we dat er beweging ontstond en wilde een deel naar de binnenstad”, aldus de woordvoerder van de gemeente. Dat werd voorkomen en onder politiebegeleiding mocht wel een mars rondom het centrum worden gelopen „om zo de demonstratie uit te laten doven”.

Op beelden is te zien dat mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Toch mocht de mars doorgaan. „Het is zoeken naar de balans om het goed te laten verlopen en de houdbaarheid van de maatregelen”, zegt de woordvoerder. Er is niemand aangehouden en boetes zijn niet uitgedeeld, laat de politie weten.

RIVM ontkent betrokkenheid bij ‘testen voor toegang’

Het kabinet heeft al honderden miljoenen uitgegeven om 1 juni van start te gaan met ‘testen voor toegang’. Het RIVM en het OMT ontkennen betrokkenheid bij de opzet, schrijft Follow the Money. Epidemiologen en artsen trekken het nut ernstig in twijfel nu de besmettingsaantallen snel dalen. „Dit is geld over de balk smijten en draagt niet bij aan het voorkomen van IC-opnames.”

Het ministerie van Volksgezondheid heeft al 265 miljoen van het budget van 1,1 miljard vrijgegeven. Volgens gezondheidseconoom en epidemioloog Eline van den Broek liggen de kosten van ‘testen voor toegang’ exorbitant veel hoger dan de heersende norm van kosteneffectieve maatregelen. „Dit is geld over de balk smijten en draagt niet bij aan het voorkomen van IC-opnames.”

Het RIVM ontkent betrokkenheid bij de opzet van ‘testen voor toegang’, „het is een politieke, beleidsmatige beslissing. Wij hebben niet gerekend aan de testsamenleving”.

Weekgemiddelde coronagevallen daalt verder

Tussen zondag- en maandagochtend registreerde het RIVM 680 nieuwe coronagevallen minder dan de dag ervoor, waarmee het weekgemiddelde verder daalt. Gemiddeld kwamen er in de afgelopen zeven dagen 4015 nieuwe besmettingen per etmaal aan het licht, waar het gemiddelde zondag op 4029 stond.

In totaal registreerde het RIVM 2766 nieuwe positieve coronatesten tussen zondag en maandag. Zondagochtend werden 3446 nieuwe gevallen gemeld. Het lage aantal van maandag zou kunnen komen doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen.

In het afgelopen etmaal werden 11 sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden er 8 coronadoden geregistreerd.

In de gemeente Rotterdam werden het afgelopen etmaal met 156 positieve testen de meeste nieuwe besmettingen ontdekt. Amsterdam volgt met 134 nieuwe coronagevallen, Den Haag met 83. In Eindhoven kwamen er 45 bij en in Breda 44.

Minder dan 600 coronapatiënten op intensive cares

Op tweede pinksterdag liggen er minder dan 600 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is voor het eerst sinds 19 maart. Het totaal aantal coronapatiënten dat op maandag in de ziekenhuizen is opgenomen is met 1695 bezette bedden niet zo laag geweest sinds 11 december 2020, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het is de zevende opeenvolgende dag dat er minder patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen liggen dan een etmaal eerder. Het totale aantal daalde maandag met 19 patiënten vergeleken met zondag. Er liggen maandag 598 coronapatiënten op de ic’s, 12 minder dan de dag ervoor.

Op de verpleegafdelingen kwamen er voor de tweede dag achtereen minder dan honderd (92) nieuwe patiënten binnen. Er liggen nu 1097 coronapatiënten op de verpleegafdelingen.

Gele ‘Covid-sterren’ op bunkers bij Koudekerke

Onbekenden hebben op bunkers in de duinen bij Koudekerke op Walcheren gele sterren geschilderd met daarin het woord ‘covid’. De bunkers liggen in de buurt van de Duinweg in het Zeeuwse dorp. De politie ontdekte maandagochtend na een melding gele sterren op vier bunkers en is meteen een onderzoek begonnen. Het is niet voor het eerst dat in Koudekerke dergelijke bekladdingen zijn aangebracht.

„Diep triest. Dat je het niet eens bent met keuzes die de politiek maakt, dat kan en daar is op zich niets mis mee. Maar om op deze manier je standpunt duidelijk te maken, is misselijkmakend”, aldus de politie die op zoek is naar de dader of daders en getuigen.

De ster op de Zeeuwse bunkers is de gele davidster, het teken van het Jodendom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dwong de Duitse bezetter joodse mensen de ster op hun kleding te dragen. Het is een hexagram, bestaand uit twee gelijkzijdige driehoeken. Sommige fanatieke tegenstanders van de coronamaatregelen vergelijken die met de Jodenvervolging.

Waterschap Scheldestromen is eigenaar van de bunkers en door de politie op de hoogte gesteld.

‘Coronacrisis kost Duitse economie 300 miljard euro’

De Duitse economie heeft tot juni een klap van 300 miljard euro opgelopen als gevolg van de coronacrisis. En het zal ook nog jaren duren voordat de economische schade is hersteld. Dat zeggen onderzoekers van het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW).

Alleen al door de lockdown dit voorjaar zal de pandemie 100 miljard euro van de productie van de grootste economie van Europa afsnoepen, bovenop de klap van vorig jaar. Hoewel de voortgang van het vaccinatieprogramma volgens de onderzoekers veelbelovend is, zullen de gevolgen van de lockdowns hun sporen nalaten.

Niet alleen de sluiting van winkels, restaurants, hotels en culturele instellingen is verantwoordelijk voor de enorme inzinking. Volgens de onderzoekers gaat het ook om indirecte gevolgen. Zo hebben autofabrikanten de assemblagelijnen in verschillende Europese fabrieken moeten stilleggen omdat er momenteel een tekort is aan chips. De stilstand van de productie heeft ook merkbare gevolgen voor de economie.

Het totale corona-effect vertegenwoordigt ongeveer 9 procent van het bruto binnenlands product van Duitsland. De economie van het land bevindt zich in een overgangsfase en probeert de crisis te boven te komen. Dat gebeurt op het moment dat het leiderschap van bondskanselier Angela Merkel ten einde loopt.

„Het zal jaren duren voordat de verliezen en structurele verstoringen zijn weggewerkt,” zei Michael Hüther, directeur van het in Keulen gevestigde onderzoekinstituut. „De vaccinatiegraad neemt eindelijk toe, en dat is een niet te onderschatten signaal voor de economie.”

Na een trage start is het vaccinatieprogramma versneld. Ongeveer 40 procent van de bevolking heeft ten minste één prik gekregen. Circa 14 procent van de Duitsers is inmiddels volledig ingeënt.

Duitsland is begonnen met het versoepelen van de maatregelen, gesteund door de dalende infecties. Het aantal nieuwe besmettingen ligt op het laagste niveau in maanden.

WHO wil eind 2021 30 procent wereldbevolking ingeënt hebben

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de wereldgezondheidsorganisatie WHO roept overheden wereldwijd op om COVID-19-vaccins te doneren aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. Door dit te doen hoopt de WHO dat 30 procent van de totale wereldbevolking aan het einde van 2021 gevaccineerd kan zijn.

Tedros zegt in een toespraak maandag dat de coronapandemie voortduurt door een „schandalige ongelijkheid” in de verspreiding van vaccins. Eerder riep hij rijke landen al op om armere landen van vaccins te voorzien, voordat overheden overgaan op het inenten van kinderen.

De WHO hoopt dat 10 procent van de wereldbevolking in september ingeënt kan zijn, mits overheden meewerken aan de herverdeling van vaccins. Tedros heeft aan vaccinproducenten gevraagd om de helft van hun productie dit jaar aan Covax te doneren, om het vaccinatiedoel te halen.

Aantal hotelovernachtingen Spanje nog lang niet op oude niveau

Het aantal door toeristen geboekte overnachtingen in Spaanse hotels is in april gestegen naar ruim 4 miljoen. Dat is 85 procent minder dan in dezelfde maand in 2019, voor de coronacrisis. Dat meldt het Spaanse statistiekbureau.

In 2020 waren er in april nul geboekte overnachtingen door toeristen omdat in het land strikte lockdownmaatregelen golden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het aantal steeg in april dit jaar met 15 procent ten opzichte van maart 2021.
Op 7 juni opent Spanje de deuren voor alle bezoekers die zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dat zei de Spaanse premier Pedro Sánchez vrijdag op een toerismebeurs in Madrid. Britten mogen vanaf maandag al komen. Spanje heeft dringend behoefte aan inkomsten. Voor de coronacrisis verdiende het land ongeveer 12 procent van het bruto binnenlands product met de enorme toerismesector.

In 2019 bezochten meer dan 83,5 miljoen toeristen Spanje. Ruim een vijfde was in dat jaar Brits en 4,4 procent Nederlands. Zeker 2,5 miljoen mensen werkten toen in de Spaanse toerismesector. Het afgelopen jaar is de werkloosheid fors toegenomen.

Advertentie

Verpleegafdelingen zien minder dan 100 nieuwe coronapatiënten

Zondag zijn er voor het eerst dit jaar minder dan 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen in ziekenhuizen, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Het afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 96 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. In totaal liggen daar nu nog 1104 coronapatiënten, 25 minder dan zaterdag.

Op de intensive cares liggen nu 610 coronapatiënten. Dat zijn er wel acht meer vergeleken met een dag eerder. Het totaal aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalde zondag voor de zesde dag op rij, met 17 tot 1714.

„De instroom en bezetting in de ziekenhuizen blijven een dalende trend volgen, ondanks een kleine stijging van het aantal opnames op de ic zondag. Volgens onze prognoses houdt deze daling de komende tijd aan”, aldus het LCP in een toelichting.
Omdat het nog wel druk is in de ziekenhuizen zijn er afgelopen etmaal vijf coronapatiënten, onder wie één ic-patiënt, overgebracht naar hospitalen in andere delen van het land.

Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is zondag verder gedaald tot het laagste peil sinds 21 februari. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4036 besmettingen per etmaal.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het RIVM 3471 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 963 minder vergeleken met zondag een week geleden. Ten opzichte van zaterdag nam het aantal positieve tests wel toe, met 268.
Het aantal coronagevallen neemt per week gestaag af. In totaal werden afgelopen maandag tot en met zondag 28.262 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 38.000 en de week daarvoor ruim 52.500.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met acht. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden er negentien overlijdens geregistreerd.

De meeste coronabesmettingen werden afgelopen etmaal in Rotterdam vastgesteld, in totaal 176. Amsterdam telde 130 nieuwe gevallen en Den Haag 120. Ook in Utrecht (71) en Tilburg (64) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van ruim 17.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Moderna vraagt begin juni gebruik vaccin voor tieners aan

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna gaat „begin juni” aan de Europese instanties toelating vragen voor de toediening van zijn coronavaccin voor 12- tot 17-jarigen. Dat heeft de Franse topman Stéphane Bancel van het bedrijf aangekondigd in de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Bancel gaat ervan uit dat alle Europese volwassenen in de zomer hun eerste vaccinatie kunnen hebben gehad. „Dan moeten we ons zeer snel richten op de adolescenten van 12 tot 17 jaar oud”, zegt de baas van Moderna.

Momenteel is alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Europese Unie toegelaten voor 16- tot 18-jarigen. Pfizer heeft intussen ook een aanvraag ingediend voor 12- tot 16-jarigen. In de Verenigde Staten heeft het bedrijf daarvoor al een vergunning gekregen. „Ideaal zou zijn om hen te beschermen tegen de maand augustus. Indien we niet massaal blijven vaccineren, kan het risico op een vierde golf niet uitgesloten worden”, aldus Bancel.

Moderna zou per jaar drie miljard doses van zijn vaccin tegen Covid-19 kunnen produceren. Samen met de vier miljard doses van Pfizer/BioNTech zou dat genoeg zijn om de hele wereldbevolking minstens één prik te geven, aldus de Moderna-topman.

New Delhi gaat versoepelen als daling coronabesmettingen doorzet

De Indiase hoofdstad New Delhi zal vanaf volgende week de lockdown versoepelen als het aantal coronabesmettingen blijft afnemen. De landelijke autoriteiten melden zondag net iets meer dan 240.000 bevestigde gevallen, het laagste dagcijfer in ruim een maand. Daarvan waren er zo’n 1600 afkomstig uit New Delhi.

De hoofdstad ging op 20 april in lockdown. Het aantal besmettingen dat er wordt vastgesteld, daalt al enige weken. Het percentage positieve uitslagen onder de geteste mensen ligt momenteel onder de 2,5 procent. Dat was vorige maand maar liefst 36 procent, aldus de lokale autoriteiten.

India kreeg begin april te maken met een flinke toename van het aantal infecties met het coronavirus. Als gevolg daarvan raakte de zorg in onder meer New Delhi overbelast, waardoor niet alle ernstige zieke coronapatiënten behandeld konden worden. India kreeg vanwege de kritieke situatie onder meer beademingsapparaten en medische zuurstuf toegestuurd van andere landen

De tweede golf piekte volgens de statistieken zo’n twee weken geleden. Er werden toen enkele dagen elkaar achter elkaar meer dan 400.000 nieuwe infecties gedocumenteerd. Experts waarschuwen dat India in de komende maanden te maken kan krijgen met een derde golf en dat veel deelstaten nog geen 45-minners kunnen vaccineren vanwege een tekort aan middelen.
In het Aziatische land zijn 41,6 miljoen mensen volledig gevaccineerd Dat is 3,8 procent van de bevolking. Om alle Indiërs zo snel mogelijk in te enten, gaan sinds vorige maand geen coronavaccins het land meer uit. Het Indiase Serum Instituut (SII) is wereldwijd de grootste producent van coronavaccins. Volgens de fabrikant hoopt de leveringen aan andere landen eind dit jaar weer te hervatten.

Pfizer/BioNTech en AstraZeneca effectief tegen Indiase variant

De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse mutant, meldt de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE) op basis van eigen onderzoek.
Volgens het onderzoek van de PHE bleek het vaccin van Pfizer/BioNTech twee weken na de tweede dosis voor 88 procent doeltreffend tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door de Indiase variant van het virus. Tegen de Britse variant is het middel voor 93 procent doeltreffend. Het inentingsmiddel van AstraZeneca bleek 60 procent effectief, tegen 66 procent voor de Britse variant.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock bestempelde de resultaten van de studie als „baanbrekend”. De regering rekent op de vaccinatiecampagne om de bevolking te beschermen tegen een opmars van de Indiase variant, die aan de andere kant van het Kanaal dominant dreigt te worden en de versoepelingen van de coronamaatregelen in het gedrang zou kunnen brengen.

Drie weken na de eerste dosis bleken beide vaccins echter nog maar voor 33 procent effectief. Het toont volgens Hancock aan hoe belangrijk de tweede prik is. De Britten besloten de tijd tussen de twee doses in te korten tot acht weken voor 50-plussers en de meest kwetsbare mensen. Het vaccinatietempo wordt ook opgetrokken in de meest getroffen regio’s, met name het noordwesten van Engeland en sommige delen van Londen.
Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 5 april en 16 mei.

Dak- en thuislozen vanaf deze week ingeënt tegen corona

Dak- en thuislozen worden vanaf deze week ingeënt tegen het coronavirus. GGD-medewerkers en artsen zullen mensen prikken bij opvanglocaties en met mobiele prikteams.

Volgens de GGD leven naar schatting ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd in Nederland. Tot dusver is contact gelegd met ongeveer 25.000 van hen. Opvangcentra, gemeenten, kerken, het Rode Kruis en het Leger des Heils helpen om de lastig te bereiken groep in kaart te brengen. Dak- en thuislozen worden ingeënt met het vaccin van Janssen. Van dat vaccin is maar één prik nodig en dus ook maar één afspraak.

Deze week kunnen ongeveer 10.000 dak- en thuislozen die dat willen een prik krijgen, te beginnen in vijftien van de 25 GGD-regio’s. Het gaat om de regio’s Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Noorden, IJsselland, Groningen, Drenthe, Brabant-Zuidoost, Zuid Limburg en Limburg-Noord.

Andere lastig te bereiken doelgroepen worden later pas gevaccineerd, laat de GGD weten. Het gaat om onder meer ongedocumenteerden, arbeidsmigranten die langer dan een maand in Nederland werken en mensen die in een vrouwenopvang verblijven. Naar schatting gaat het in totaal om ongeveer 500.000 mensen.

Meer dan 300.000 coronadoden in India

India is maandag de grens van 300.000 coronagevallen gepasseerd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het afgelopen etmaal steeg het aantal sterfgevallen als gevolg van het longvirus met 4454. Daarmee komt het dodental sinds het begin van de pandemie uit op 303.720.

India is daarmee het derde land, na de Verenigde Staten en Brazilië, dat dit aantal bereikt. De afgelopen twee weken stierven ongeveer 50.000 inwoners aan de gevolgen van Covid-19.

Het totale aantal besmettingen in India is gestegen naar boven de 26,7 miljoen. Daarmee staat het land op plek twee wereldwijd en moet het alleen de VS voor laten gaan. Daar zijn ruim 33 miljoen inwoners besmet geraakt.

Nieuw liveblog

De webredactie is een nieuw liveblog begonnen. Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer