Organisaties bepleiten snelheid in proces ex-medewerker Timotheos
Elf mensenrechtenorganisaties in Malawi dringen aan op een snelle en transparante vervolging van Wim Akster, de voormalige financieel directeur van Stichting Timotheos die is aangeklaagd voor seksueel misbruik.
Akster werd zowel in april 2020 als in september 2020 gearresteerd, maar kwam beide keren op borgtocht vrij in afwachting van de twee strafzaken die tegen hem zijn aangespannen. Hij is aangeklaagd voor seksueel grensoverschrijdend gedrag bij negen mannen. Daarvoor moest hij zich in oktober 2020, een half jaar na de eerste arrestatie, verantwoorden bij de rechter.
Daarnaast wordt hij verdacht van ontucht met minderjarige meisjes. Deze zaak is nog niet voor de rechter gekomen.
De maatschappelijke organisaties –die mensenhandel, uitbuiting en kindermisbruik bestrijden– hekelen nu het feit dat de rechtszaak die in oktober een aanvang nam flinke vertraging opliep.
De advocaat van Akster stelde tijdens die eerste zitting dat de zaak thuishoort bij het Constitutioneel Hof van Malawi. Het Hof zou volgens hem moeten uitspreken of er in Malawi nog iemand vervolgd kan worden voor homoseksualiteit. Formeel is homoseksualiteit strafbaar in het land, maar er is al jarenlang niemand meer voor veroordeeld. De verwijzing naar de hogere rechter zou dus kunnen leiden tot vrijspraak voor zijn cliënt.
In het slop
De aanklager bracht daar tegenin dat homoseksualiteit in Malawi weliswaar niet meer wordt vervolgd, maar dat dit alleen geldt als er sprake is van wederzijdse instemming bij het seksueel contact.
Daar was volgens de aanklager geen sprake van. Volgens hem gaat het in deze zaak om seksueel misbruik omdat de mannen zich in een afhankelijke positie bevonden ten opzichte van de financieel directeur.
De rechter stelde de zitting met twee weken uit. Op dat punt is de rechtszaak in het slop geraakt, zegt Cornelis Bosch, secretaris van Stichting Timotheos. Het dossier raakte zelfs vermist. Pas na tussenkomst van de Malawische Ombudsman kwamen de stukken weer boven water.
De mensenrechtenorganisaties, waaronder Save the Children Malawi en Eye of the Child, zeggen „diep bezorgd” te zijn over het vastlopen van de rechtszaak. Vorige week donderdag organiseerden zij een persbijeenkomst in de stad Blantyre, waarbij ze via het openbaar ministerie een petitie indienden bij het ministerie van Justitie. Volgens hen zorgt de slepende procedure ervoor dat het trauma van de slachtoffers nog steeds voortduurt. Ze wijzen er verder op dat ook de samenleving een snelle behandeling verwacht. De petitie moet het vertrouwen in het rechtssysteem van het publiek, de verdachte en de slachtoffers vergroten.
Onzekerheid
Wat begon met twee weken uitstel, duurt nu al zeven maanden, zegt ook Bosch. „De onduidelijkheid en onzekerheid duren voort. Als bestuur van Timotheos zijn wij blij dat er nu ook in Malawi organisaties zijn die druk uitoefenen op het systeem om ervoor te zorgen dat er snel een rechtszaak komt. Daar zijn onze ex-medewerker en de vermeende slachtoffers bij gebaat. We steunen de oproep van deze maatschappelijke organisaties dus van harte.”
Gevraagd naar zijn reactie verzekert de directeur van het openbaar ministerie, dr. Steve Kayuni, de betrokkenen dat zijn medewerkers de kwestie nauwlettend volgen en dat het proces zo snel mogelijk zal beginnen.