Koninklijk Huis

Pieter en Margriet voor het eerst weer samen op pad

De dodenherdenking op de Grebbeberg bracht prinses Margriet en echtgenoot prof. mr. Pieter van Vollenhoven vorige week weer samen in de openbaarheid, voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar.

Hans Jacobs
10 May 2021 12:28
Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven op 4 mei op het Militair Ereveld Grebbeberg. Derde van rechts: prins Pieter-Christiaan. Plechtigheid zonder publiek. beeld ANP, Sem van der Wal
Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven op 4 mei op het Militair Ereveld Grebbeberg. Derde van rechts: prins Pieter-Christiaan. Plechtigheid zonder publiek. beeld ANP, Sem van der Wal

Het was voor de professor zelfs zijn eerste publieke optreden dit jaar. Prinses Margriet was een dag eerder al in Groesbeek gaan kijken bij de bijzondere tentoonstelling ”Faces of Groesbeek”. Die geeft met foto’s een gezicht aan de daar op de militaire erebegraafplaats begraven of herdachte –voornamelijk Canadese– militairen.

De bijeenkomst op de Grebbeberg, waar het Apeldoornse paar bijna jaarlijks met zoon prins Pieter-Christiaan aanwezig is, was vanwege de coronamaatregelen uitgekleed. De gemeente Rhenen had iedereen aangeraden thuis te blijven en naar de livestream te kijken. De komst van het koninklijk gezelschap, dat vorig jaar noodgedwongen thuis moest blijven, was ook stilgehouden. „Het was enorm afgeslankt, maar door de toewijding van de organisatie werd het een onvergetelijke bijeenkomst”, meende Van Vollenhoven.

Hij had net zijn 82e verjaardag achter de rug, al moest er volgens hem niet te veel naar dat cijfer worden gekeken. Het noodgedwongen veel thuis moeten blijven beviel hem maar matig, zo vertelde hij bij een eerdere gelegenheid. Wel was er nu veel tijd om nota’s te schrijven en vanaf de zijlijn, via Twitter, te blijven hameren op de noodzaak van onafhankelijk toezicht. „Het is moeilijk om zo lang hetzelfde te moeten blijven zeggen. Maar ik denk aan de muziek: als je hetzelfde nummer veel draait, dan wordt het een tophit”, aldus Van Vollenhoven. Hij putte moed uit het feit dat de Tweede Kamer zich in een motie heeft uitgesproken voor dat onafhankelijk toezicht. „Het is er nog niet, maar toch…”

Vanachter laptop of iPad

Prinses Margriet (78) is eveneens niet iemand die graag thuisblijft en vanachter laptop of iPad vergaderingen en bijeenkomsten bijwoont. Toch zat er het afgelopen jaar weinig anders op. Koninklijke bezoeken trekken bij bekendmaking al snel publiek en dat moest worden voorkomen in een tijd van afstand houden en het vermijden van samenkomsten van grote groepen mensen.

Op de immense begraafplaats in Groesbeek was afstand houden geen probleem, maar bij de uitreiking van Rode Kruismedailles eind vorig jaar in Den Haag was dat wel een punt van orde. Margriet past zich echter aan, zo liet ze weten. „Net als de rest van Nederland. Maar het gaat goed, ik ben gezond.”

Ze kijkt niet te ver vooruit bij het opstellen van haar agenda. De prinses zou eind deze maand in Den Haag aanwezig zijn bij de door de Britse prins Harry opgezette Invictus Games. Die zouden daar vorig jaar al worden gehouden, maar moesten nu andermaal een jaar worden opgeschoven. „Ontzettend jammer”, aldus de prinses, die sinds 2019 erevoorzitter is van het comité van aanbeveling van dit sportevenement voor militairen en veteranen die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Mogelijk dat Margriet eind deze zomer ook de Paralympische Spelen moet missen. De prinses heeft een erefunctie bij het Internationaal Paralympisch Comité, maar Japan wil het aantal buitenlandse bezoekers –inclusief officials– zo veel mogelijk beperken.

N

iet naar overzee

Vorig jaar gingen voorgenomen bezoeken aan Canada –ter ere van de 75e verjaardag van de Bevrijding– en de Verenigde Staten –voor het jaarlijkse Peter Stuyvesant Ball in New York– ook niet door. Of het benefietgala van de Netherland-America Foundation dit jaar kan plaatsvinden, de veertigste editie, is nog niet bekend. Virtueel dansen bleek afgelopen november niet echt aan te slaan, maar Pieter van Vollenhoven hield de moed erin en zei nog regelmatig zijn danspassen te oefenen voor de openingsdans waarvoor hij al zo’n veertig jaar met prinses Margriet tekent.

„Laten we de moed niet opgeven”, hield Van Vollenhoven vorig jaar december zijn gehoor in de remonstrantse gemeente Vrijburg in Amsterdam voor, waar hij de zogenoemde Preek van de Leek verzorgde. Het was een aansporing aan de hele gemeente, maar ook aan zichzelf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer